Kitekintő

Közösen szállított elektromos buszokat Bogotába a BYD és a Marcopolo

A napokban teljesítette azt a 406 darabos bogotái megrendelést a BYD, amelyről már 2020 decemberében említést tettünk portálunkon. A kínai cégóriás ezúttal csak alvázgyártóként vett részt a szállításban, a járművek felépítményét a Marcopolo kolumbiai leányvállalata, a Superpolo biztosította.

A 271 darab 9 méter hosszú midi-, és 135 darab 12 méteres szóló villanybuszból álló flotta tagjai a bogotái TransMilenio hálózat 14 különböző viszonylatára kerülnek majd, amelyek a kolumbiai főváros délnyugati, környezeti ártalmaknak leginkább kitett részét szelik át. A normálpadlós kivitelű, de a hátsó ajtónál hidraulikus működtetésű kerekesszékes lifttel szerelt, Marcopolo New Senior karosszériás midibuszok 50, míg a Marcopolo Torino felépítménnyel rendelkező teljes méretű szóló társaik 80 utas szállításra alkalmasak a gyártó közleménye szerint. A buszok felszereltségében a fedélzeti kamerarendszer, a WiFi szolgáltatás és az utasok mobil eszközei számára fenntartott USB-töltőaljzatok is megtalálhatók.

A buszok töltése a hátfalon kialakított plug-in csatlakozó aljzaton keresztül történik majd a járműtelepen – a buszok fogadására kialakított depó már a hetedik buszgarázs lesz Bogotában, amely kizárólag elektromos autóbuszokat ad ki a napi forgalomba.

A kontingensből április 2-án állt forgalomba az első 213 autóbusz, a fennmaradó 193 kocsi pedig április 23-ától követi majd őket. Az almazöld fényezésű járművek érkezésével a hónap végétől összesen már 1048 tisztán elektromos hajtású, BYD gyártmányú vagy a kínai gyártó gépészetére épülő elektromos autóbusz szolgálja a helyi utazóközönséget. A BYD úgy számol, hogy a most forgalomba helyezett buszok mintegy 425 ezer embert szállítanak majd naponta, miközben üzemeltetésük során évente 6,5 tonnával kevesebb szilárd részecske és 17 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, mintha az érintett járatokat hagyományos dízelmotoros autóbuszokkal szolgálnák ki. A kolumbiai fővárosban közlekedő BYD autóbuszok száma 2022 végére a tervek szerint 1472-re emelkedik majd, így a „megspórolt” szén-dioxid mennyisége évi 94 300 tonnára nő, ami nagyjából 42 ezer személyautó kibocsátásának felel meg.

Fotók: BYD Latin America

Címkék