Kitekintő

Nyolcvankét villanybuszt szállít a finn piacra a Volvo Buses

Összesen 82 darab tisztán elektromos hajtású Volvo 7900-as leszállítására kapott megbízást a Volvo Group autóbuszos divíziója, a Volvo Buses a finn piacról. A megrendelés három tételből áll, a buszok közül 61 Helsinkibe kerül, a fennmaradó 21 kocsi pedig az ország keleti részén áll forgalomba, 13 Joensuuban és  8 darab Savonlinnaban.

A Helsinkiből befutott 61 darabos megrendelés az eddigi legnagyobb olyan megbízás, amely a svéd haszongépjármű-gyártó óriáscég akkumulátoros autóbuszára érkezett Finnországból. A Koiviston Auto csoporthoz tartozó Helsingin Bussiliikenne Oy kötelékében forgalomba álló 61 elektromos Volvo 7900-asból 19 lesz csuklós kivitelű, ezeket normál, felfelé nyíló pantográffal is ellátja a gyártó, a fennmaradó 42 szóló kocsi töltése pedig a járműtelepen, hagyományos konnektoros (plug-in) csatlakozón keresztül fog történni. A Volvo közlése szerint az autóbuszok akár 450 kilométert is képesek lesznek megtenni egyetlen feltöltéssel.

A csuklós járművek a Helsinki metropolisz zónához tartozó Vantaa 570-es jelzésű fővonalán, a szólók pedig főleg Kelet-Helsinkiben állnak forgalomba 2022 őszétől. A villanybuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra a finn Kempowertől érkezik majd, a moduláris C-, illetve S-sorozatú, CCS2 töltési szabványt használó töltőállomásokat a Helsingin Bussiliikenne Ojankóban, Vantaaban és Vartiokyläben, valamint Helsinkiben található buszgarázsaiban telepítik. A töltési infrastruktúra összteljesítménye 3 MW lesz. A Kempower töltőállomásai a ChargEye háttérszolgáltatásnak köszönhetően a felhő rendszeren keresztül is képesek lesznek egymáshoz csatlakozni, így egy dinamikus és adaptív töltési eljárást tudnak majd megvalósítani, a rendszer az éppen töltő járművek száma alapján osztja szét a rendelkezésre álló teljesítményt.

Ami a most megrendelt 81 darab 7900-as fennmaradó részét illeti, a Joensuuba szállítandó buszok már idén nyáron forgalomba állnak, a savonlinnai rendeltetésű kocsik pedig 2023 elején kezdik meg szolgálatukat.

Címlapkép: Volvo Buses

Címkék