Kitekintő

2026-ig 127 hidrogénbuszt állít forgalomba Bologna

A bolognai önkormányzat a napokban meghozott döntésének köszönhetően nagy lendületet kap a város azon célkitűzése, mely szerint 2030-ig Bologna közösségi közlekedését teljesen elektromos alapokra kell helyezni. Bologna vezetése néhány napja zöld utat adott annak a 90,1 millió euró értékű, az európai helyreállítási alapból származó forrás lehívására, melyből a város 127 darab hidrogén tüzelőanyag-cellás járművet vásárolna.

A tervek szerint az első 34 hidrogénbusz 2024 decemberéig, a fennmaradó járművek pedig 2026 nyaráig érkeznének meg az olasz városba. A környezetbarát autóbuszok a Bolognát és a környező településeket összekötő agglomerációs vonalakon állnának forgalomba.

Bologna az elkövetkezendő években 297 darab zéró emissziós autóbuszt fog forgalomba állítani; a teljes beruházás tervezett költsége 225,51 millió euró, melyből 89 trolibusz, 127 hidrogénbusz, valamint 81 tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzése és a szükséges töltési infrastruktúra kiépítése valósul meg. Emellett a város egy újabb, 91,3 millió értékű támogatási igényt is benyújtott az olasz Infrastrukturális és Fenntartható Mobilitásügyi Minisztériumhoz; ebből az összegből kedvező elbírálás esetén további 58 darab hidrogén-, illetve elektromos hajtású autóbusz beszerzése, valamint a társaság zéró emissziós járműveihez szükséges töltési infrastruktúra kiépítése történne meg.

A 127 hidrogénbuszra szánt 90 millió eurós támogatásból jól látszik, hogy a város egy hagyományos dízelmotoros autóbusz árának háromszorosát szánja egy hidrogénhajtású egységre, ami reális is, hiszen a hidrogénhajtású autóbuszoknak ma még rendkívül magas a bekerülési költsége – egy szóló kivitelű példány vételára típustól függően akár 6-800 ezer euró, míg egy csuklósé 1 millió euró körül is mozoghat. Emellett a járművek üzemeltetéséhez szükséges töltési infrastruktúra telepítése is horribilis összegekbe kerül. Bologna jelenleg még nem rendelkezik hidrogén-töltőállomással, a városhoz az Olaszországban már működő 11 hidrogénkút közül a legközelebbi is 110 kilométerre található, Mantovában. Tehát a városnak, hogy üzemeltetni tudja a 4 éven belül érkező 127 darabos flottát, súlyos pénzeket kell ölnie egy olyan hidrogén-töltőállomás kiépítésére is, amely ekkora flottát ki tud szolgálni.

A bolognai hidrogénbusz-flotta beszerzésére vonatkozó pályázati felhívás még nem jelent meg, így még nem tudni, hogy melyik lesz az a szerencsés buszgyártó, amely leszállíthatja a kontingenst

Jelen állás szerint a hidrogénbuszok üzemetetési költsége kapcsán is egekbe szökhetnek majd a város kiadásai még akkor is, ha a város a járműveket nem saját forrásból vásárolja. Bár  nincs egyetértés a szakemberek között, de pont egy olasz,  a Bocconi Egyetem által készített kutatás mutat rá arra, hogy Olaszországban a hidrogénhajtású buszok TCO, azaz a járművek teljes élettartama alatt jelentkező költségei (megvásárlás, üzemeltetés, díjak, adók, javítás) jelenleg igencsak kiugrók a tisztán elektromos és a dízelmotoros hajtásmódokhoz képest, ugyanis egy hidrogénbusz közlekedtetése napjainkban kilométerenként közel 2 euróba kerül az olasz piacon. Ebből a legnagyobb részt maga az eszköz teszi ki, 0,923 eurót, a karbantartás 0,273 eurót, a tüzelőanyag 0,661 eurót, az infrastruktúra pedig 0,130 eurót. Összehasonlításképpen, egy akkumulátoros villanybusz teljes bekerülési költsége az olasz számítások szerint 1,028 euróba kerül kilométerenként, ebből maga a jármű 6 eurócentet, a karbantartás közel két eurócentet, az energiafogyasztás 0,16 eurót, az infrastruktúra 0,058 eurót tesz ki, egy dízelmotoros busz üzemeltetése pedig 0,96 euróba kerül, ezen belül a járművek 0,334 euróba, a karbantartás 0,289 euróba, az üzemanyag 0,341 euróba kerülnek, az infrastruktúra költségek pedig – mivel ez már  rendelkezésre áll – elhanyagolhatók.

Az olasz kutatás szerint mire a bolognai hidrogénbusz-flotta forgalomba áll, a hidrogénhajtású járművek TCO költségei 1,65 euróra fognak mérséklődni, de ez még mindig a duplája lesz az akkumulátoros buszok akkorra várhatóan már csak 0,85 euró/km-es költségének. Az üzemeltetési költségeinek csökkenése rövidtávon az elemzés szerint elsősorban még csak hidrogénbuszok árában fog jelentkezni. A kutatás az évtized végére jósolja, hogy a hidrogénhajtású járművek üzemeltetése jóval gazdaságosabb lehet, ekkorra ugyanis a folyamatosan csökkenő megújulóenergia-termelési költségeknek köszönhetően akár átlagosan 4-5 euróra csökkenhet Európában a zöld hidrogén kilogrammonkénti ára a jelenleg 9-10 eurós kilogrammonkénti költségről.

A címlapkép illusztráció, a fotón az olaszországi Bolzano egyik Solaris hidrogészbusza; forrás: Solaris Bus & Coach.

Címkék