Kitekintő

Tekintélyes King Long flotta indult útnak Kuvait felé

Az egykor a magyar autóbuszipar számára is fontos exportpiacnak számító Kuvait mára a kínai buszok számtalan célországának egyikévé vált. Mások mellett a King Long is szépen építgeti bázisát a térségben: közelmúltban egy összesen 305 darabos, a cég kétféle városi típusából összeálló szállítmányt hajóztak be Hsziamen kikötőjében, hogy megkezdjék utazásukat rendeltetési helyük, a közel-keleti olajállam felé.

A kontingens kevesebb, mint egyharmada közös képen

A Kuvaitba szállítandó buszok a King Long városi kialakítású, 12 méteres szóló termékvonalának negyedik, illetve 9,5 méter hosszú városi midibuszának ötödik generációjából kerülnek ki. Mindkét típust a Közel-Kelet forró éghajlati viszonyaihoz igazították, építésük során környezetbarát anyagokat használtak fel, valamint fejlesztettek a járművek biztonsági felszereltségén is annak érdekében, hogy megfeleljenek a helyi követelményeknek. Az állomány valós idejű nyomon követését és műszaki monitorozását GPS-alapú intelligens flottamenedzsment rendszer teszi lehetővé, amely többek között a fedélzeti kamerák képét és az esetleges vészjelzéseket is továbbítja a diszpécsernek.

Lesz dolga a légkondicionálónak a látvány kedvééért feketére fényezett oldalfalú buszokon

A King Long 2015-ben ért el jelentős áttörést a kuvaiti buszpiacon, ekkor álltak forgalomba az országban a kínai gyártó által szállított első  minibuszok, amelyeket elsősorban diákok utaztatására használnak. Ezt az üzletet 2018-ban emeletes városi autóbuszok értékesítése követte, amelyek megjelenésükkor újdonságot jelentettek Kuvaitban.

A 9,5 méteres midibuszok már a kínai gyártó legújabb arculatát öltötték magukra

A King Long a Kína által az elmúlt évtizedben meghirdetett Egy Övezet Egy Út (más néven Új Selyemút) program keretében több, mint 60 résztvevő országba – többek között Szaúd-Arábiába, Thaiföldre, Egyiptomba és Oroszországba – exportál. Az így értékesített autóbuszainak száma mára meghaladja a 110 ezret, ami ezekben a régiókban az összesített kínai autóbusz-eladások mintegy felét teszi ki a gyártó állítása szerint. Világszinten a King Long összesen közel 150 országban, köztük Európában is van jelen termékeivel, és immár 12 éve Kína piacvezető buszgyártói közé tartozik.

Fotók: King Long

Címkék