Magazin

Január 1-től Baján is díjmentesen buszozhatunk

2022. január 1-től nem csak Egerben, hanem Baján is díjmentessé válik a helyi autóbuszos közösségi közlekedés igénybevétele: a Bács-Kiskun megyei település közgyűlése december közepén döntött arról, hogy közvetlen kijelöléssel a jelenlegi szolgáltatót, a Volánbusz Zrt.-t bízza meg a helyi személyszállítási feladatok ellátásával a 2022. január 1. és 2022. december 31. közötti  időszakra vonatkozóan, a szolgáltatás használata pedig mindenki számára ingyenes lesz a város valamennyi helyi viszonylatán.

Baja közgyűlése még július közepén tett közzé pályázati felhívást a város közigazgatási területén autóbusszal végzett, menetrend szerinti személyszállítás közszolgáltatási szerződés keretében történő ellátására 2022. január 1. időponttól kezdődően, egy éves időtartamra. A közszolgáltatás megújításával kapcsolatos pályázati kiírásra a Volánbuszon kívül más szolgáltató nem nyújtott be ajánlatot, és annak ellenére, hogy az állami busztársaság érvényes ajánlatot tett, a képviselő-testület október végén mégis eredménytelenné nyilvánította az eljárást.

Az indoklás szerint a Volánbusz pályázatában az ellenszolgáltatás ajánlati ára 30%-al haladta meg a jelenleg hatályos közszolgáltatási szerződésben meghatározott költségeket, így a jelentős többletfinanszírozási igény miatt az önkormányzatnak újra kellett gondolnia a feladatellátás finanszírozását. Ezt követően Nyirati Klára polgármester közvetlenül kereste meg a Volánbusz Zrt.-t azzal, hogy díjmentes igénybevétel lehetőségének biztosításával is tegyen ajánlatot a helyi autóbuszközlekedés 2022. január 1. napjától történő ellátására. A felkérésre a közlekedési társaság a jelenlegi menetrenddel, valamint a jelenlegi autóbusz útvonalak működtetése mellett a 262 ezer külszolgálati kilométer éves volumenű, díjmentesen igénybe vehető szolgáltatás biztosítására vonatkozóan 156,076 millió forintos ajánlatot nyújtott be, amelyet a közgyűlés december közepén el is fogadott, és ezzel egy időben az állami szolgáltatót jelölte ki 2022. január 1-től a közszolgáltatási feladatok ellátására. A városnak a szolgáltatás ingyenessé tétele 20-30 millió forint többletkiadást jelent majd.

A Volánbusz ajánlata 2022 első negyedévében még a jelenlegi, de 2022 áprilisától már egy fiatalabb buszparkkal számol, így a díjmentesség mellett jövő évtől a jelenleginél magasabb színvonalon valósulhat meg a közszolgáltatás ellátása a városban.

Fotók: MBI|Garamvölgyi Gergely

Címkék