Magazin

A Szegedi Törvényszéken elkezdődött a Volánbusz kontra Hódmezővásárhely MJV per

Pénteken perfelvételi tárgyalással megkezdődött a Szegedi Törvényszéken a Volánbusz Zrt, mint felperes és Hódmezővásárhely MJV Önkormányzat Közgyűlése, mint alperes közötti polgári peres eljárás. Az eljárás érdemi tárgyalással, tanúk meghallgatásával december 2-án folytatódik – értesült a hodpress.hu. Amint azt korábban mi is megírtuk, a Volánbusz még tavasszal jogi lépéseket tett a társaságot hátrányosan érintő szolgáltatóváltással kapcsolatban, mivel a városvezetés úgy adta a helyi buszjáratok üzemeltetését egy másik cég kezébe, hogy a Volánbusz álláspontja szerint jelenleg is érvényben van a korábban még velük megkötött szolgáltatói szerződés.

Hódmezővásárhely helyi közösségi közlekedése körül azért alakult ki vitás helyzet a busztársaság és a város vezetése között, mert az önkormányzat még tavaly év végén új szolgáltatót bízott meg a helyi személyszállítási feladatok március 1-től történő biztosítására. Mindez történt úgy, hogy a Volánbusz szerint a 2019. január 1. és 2023. december 31. közötti szolgáltatási időszakra vonatkozóan létrejött – az önkormányzatnak felróható okból írásba nem foglalt – helyi közszolgáltatási szerződést a városvezetés nem mondta fel jogszerűen, és a közös megegyezéssel történő megszüntetésben sem állapodtak meg a felek. A Volánbusz egyébként a helyi járatok üzemeltetésének feladatait az önkormányzati döntéstől függetlenül azóta is változatlanul ellátja, és továbbra is a 2018-ban pályázat útján elnyert, 2023 végig tartó közszolgáltatási jogviszonyát tartja hatályosnak. A város ezzel szemben azt állítja, hogy az alá nem írt szerződés nem hatályos semmiképp sem.

Abban a felek között nem volt vita a perfelvételi tárgyaláson sem, hogy közöttük nincs hatályos és aláírt szerződés, de még 2018-ban az akkori közgyűlés elfogadta, hogy a szerződést megkötik, mondta a felperes jogi képviselője. 2019-ben a város még teljesített díjfizetést, de például 2019 szeptemberében leírt szerződési feltételekre a felperes már nem kapott választ.

Ami bizonyosnak tűnik az érdemi tárgyalás előtt, hogy a felek között, mind a két fél által aláírt írásbeli szerződés nem jött létre, ezt nem is vitatják. A felperes a bizonyítás során arra szeretne rávilágítani, hogy ez a személyszállítási szerződéseknél nem is kötelező, valamint, hogy mivel a felek tárgyaltak a szerződés megszüntetéséről, ezért érvényes és hatályos szerződésről van szó.

Ennek bizonyítására a tárgyalásokon a Volánbuszt képviselő 2 munkatársat jelentettek be tanúként. Meghallgatásukra az érdemi tárgyaláson, ez év december 2-án kerül sor. Lakatos Péter bíró jelezte azt is a tárgyaláson, hogy tervei szerint első fokon még idén döntést hozna – írja a Hódpress.

A Volánbusz és a Szegedi Törvényszék korábbi tájékoztatása szerint a Szegedi Törvényszéken két peres eljárás zajlik a társaság és Hódmezővásárhely között. A polgári peres eljárás keretében a helyi autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási közszolgáltatási szerződés létrejöttének, érvényességének és hatályának megállapítását kérte a közlekedési cég. A Volánbusz emellett egy közigazgatási peres eljárásban a hódmezővásárhelyi közgyűlés személyszállítási közszolgáltatót kijelölő határozatának megsemmisítését és jogsértő voltának megállapítását kérte benyújtott keresetében. Utóbbi per a polgári peres eljárás jogerős befejezését követően folytatódik majd.

Címkék