Magazin

Jelentősen drágul augusztustól a bukaresti közösségi közlekedés

A mostaninál jóval drágább lesz augusztus 1-től a közösségi közlekedés Bukarestben, miután a felszíni közlekedést és a metróhálózatot kezelő két vállalat bejelentette, hogy közös tarifákat vezetnek be.

Az egységes tarifák mellett az intézkedés célja, hogy mintegy 10%-kal növelje az érintett vállalatok bevételét, ezáltal pedig csökkentse a bukaresti fővárosi költségvetésre nehezedő nyomást. A felszíni közlekedésért felelős Societatea de Transport București (STB), valamint a metrót üzemeltető Metrorex vállalat szerint az áremelést az indokolja, hogy a metrónál legutóbb 2014-ben, a felszíni tömegközlekedésben pedig legutóbb 2008-ban voltak áremelések, így a jegyárak csekély mértékben fedezik a kiadásokat.

Bukarestben még ma is lehet találkozni az aradi Astra gyár elektronikájával szerelt Ikarus 415T trolibuszokkal

A legjobban a felszíni közlekedés drágul, ahol egyetlen utazás az eddigi 1,3 lej (94 forint) helyett 3 lejbe (217 forint) fog kerülni, ami 130%-os növekedés. A metróhálózat esetében kevésbé drasztikus az áremelés, itt egy út ára 3 lej lesz az eddigi 2,5 lej helyett. Amennyiben az utasok egy kombinált, felszíni közlekedésre és metróra egyaránt érvényes jegyet akarnak váltani, akkor 5 lejt (362 forint) kell majd fizetniük. A bérletek esetében is a legnagyobb drágulás a felszíni tömegközlekedésben lesz, hiszen mostanáig egy minden vonalra érvényes bérlet 50 lejbe (3616 forint) került, ami augusztustól már 80 lej (5786 forint) lesz. A metrónál az eddig 70 lejbe (5063 forint) kerülő havi bérlet ezentúl szintén 80 lejbe kerül majd. A metróra és felszíni közlekedésre egyaránt érvényes havi bérletért 140 lejt (10 126 forint) kérnek augusztustól a szolgáltatók.

A bukaresti közösségi közlekedés eddig az egyik legolcsóbb volt az európai nagyvárosok között, de egyúttal a színvonala is jóval elmaradt a nyugat- vagy közép-európai városokétól. A hivatalos közlés szerint a két vállalat vezetőségének szándékában áll fejlesztésekre fordítani az áremelésekkel keletkező plusz bevételt, hogy javítsák az utazási körülményeket.

Forrás: MTI/MBI, fotók

Címkék