Új vezért keres Pécs a Tüke Busz Zrt. élére

Kétlépcsős pályázatot ír ki Pécs a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói posztjának betöltésére – közölte a város önkormányzata csütörtökön. Péterffy Attila, a baranyai megyeszékhely polgármestere a közlekedési társaságnál végzett jogi átvilágítást követően február 23-án hívta vissza azonnali hatállyal tisztségéből a Tüke Busz igazgatóságának korábbi elnökét. A jogi audit által a társaság 2016 és 2019 közötti gumiabroncs-beszerzési gyakorlata kapcsán feltárt visszásságok a polgármester szerint felvetették a hűtlen kezelés gyanúját, ezért mentette fel pozíciójából a közlekedési cég igazgatósági elnökét.

Az önkormányzat április 15-i közleményében ismertette, hogy a Tüke Busz Zrt. új vezérigazgatóját a szakmaiság erősítése érdekében új pályáztatási módszerrel választják ki. Ezt a hasonló méretű nagyvárosok versenyeztetési gyakorlatának áttekintése után, az ott tapasztaltak alapján állította össze a pécsi városvezetés.

A kétlépcsős kiválasztás lényege, hogy a pályázatokat elsőként egy szakemberekből álló, háromfős testület értékeli, és csak azokat a pályázatokat engedi az önkormányzat bírálóbizottsága elé, amelyek szakmai szempontból teljes mértékben megalapozottak. A Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói pályázatára érkező jelentkezéseket így dr. Zeller Gyula közgazdász, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának címzetes egyetemi tanára, dr. Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója, és dr. Góbi János, a Tüke Busz Zrt. átvilágítását végző jogász értékeli majd.

A szakmai értékelő bizottság összetétele a pécsi városvezetés szerint garancia arra, hogy a pályázatok értékelésében megfelelő hangsúlyt kapnak az üzleti, a jogi és a közlekedésszakmai szempontok, így az önkormányzati bíráló bizottság elé megfelelő ismeretekkel, tapasztalatokkal és tudással rendelkező jelöltek kerülnek majd.

A Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói pozíciójának pályázati kiírásáról az áprilisi, közgyűlést helyettesítő online konzultáción egyeztetnek a képviselők, így a pályázatot legkorábban április végén írhatja ki az önkormányzat. A vezérigazgató személyéről a kétlépcsős elbírálást követően döntenek a képviselők.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

Címkék