Magazin

Péntek esti érdekesség: Van Hool TG 821 Alligator „Jumbulance”

A speciális célokat szolgáló, egyedi kialakítású és gyártású autóbuszok sok esetben egészségüggyel kapcsolatos feladatokat látnak el. A buszos világ érdekességeit bemutató péntek esti rovatunkban ma egy ilyen különlegesség kerül terítékre – maga a témakör a jelenlegi pandémiás helyzetben sajnos kimondottan időszerű.

A Van Hool több, mint 70 éves fennállása alatt soha nem ment a szomszédba egy-egy szokatlan autóbusz-koncepcióért, emellett pedig mindig szívesen támogatták vállalkozóbb kedvű megrendelőik hasonlóan merész elképzeléseit is. Ennek egyik látványos eredménye az alábbi képeken látható egyedi építésű autóbusz – pontosabban inkább termékcsalád-, amely túl azon, hogy már önmagában műszaki alkotásnak sem utolsó, rendkívül nemes célokat szolgált.

Egy 1989-es tiroli túrán (Fotó: Richard Field)

A Van Hool TG 821 Alligator alapjaira épített, különlegesen felszerelt járművek a brit Across jótékonysági szervezet részére készültek a nyolcvanas évek első felében. A napjainkban is működő karitatív alapítvány elsősorban a híres keresztény zarándokhelyre, a dél-franciaországi Lourdes városába szervez utazásokat olyan, akár ágyhoz kötött, speciális orvosi ellátást igénylő személyek számára, akiknek más körülmények között esélyük sem lenne eljutni a gyógyulás reményét kínáló szent helyre. Ezen kívül alkalomszerűen Európa más tájaira is szerveznek kirándulásokat folyamatos ápolásra szoruló embereknek, orvosokból és nővérekből álló kísérőszemélyzettel.

Az 1981-ben leszállított két kocsi egyike reklámfotózáson (Szkennelt kép az „ACROSS a decade and a half” c. könyvből)

Az Across mindenkori autóbuszai egységesen a „Jumbulance” becenevet kapják – utalva tekintélyes méreteikre és feladatkörükre -, az egyes járműveket pedig a beszerzés sorrendjében kiosztott római számokkal különböztetik meg egymástól. A szervezet belső rendszerében Mark VI-nak hívott legelső csuklós betegszállító autóbusz 1980-ban látta meg a napvilágot, egyes források szerint ez volt a Van Hool Alligator típus első példánya is egyben. Az akkori pénzben mintegy 170 000 angol fontba kerülő, balkormányos kialakítású óriásbusz fedélzetén baloldalt, egymás felett két sorban 14 kórházi ágyat helyeztek el, a kettős ablaksávot is ezekhez igazították. A jobb oldalon megmaradtak a hagyományos ülések, így a busz összesen 44 utast szállíthatott, ezen kívül jutott hely minikonyhának is. A megkülönböztető jelzéssel is ellátott jármű hivatalosan is mentőautó státusszal rendelkezett. Nem csak az utastér berendezése szolgálta a speciális rendeltetést: a buszt egyebek mellett kerekesszékes lifttel is felszerelték, a hátfalon pedig teljes magasságú ajtót alakítottak ki. A terjedelmes jármű mozgatásáról egy 257 lóerős (189 kW) Fiat erőforrás gondoskodott, amelyet az A- és B-tengelyek közé építettek be.

A szervezet korábban használt, normál turistabuszokon alapuló járműveinél hússzal több utas szállítására képes csuklós mentőbusz koncepciója sikeresnek bizonyult, így egy évvel később újabb kettő (Mark VII és Mark VIII, 32 üléssel és 12 kórházi ággyal felszerelt kivitelben, baloldalt a jármű végében az alsó szinten hatfős társalgóval), 1985-ben pedig további egy gyárilag átépített Alligator (Mark IX) érkezett a szervezethez. Ez utóbbi kocsi archív fényképek alapján 1991 tavaszán Magyarországon is megfordult. A 18 méter hosszú, emelt padlószintű csuklós jármű 1984-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ legnagyobb mentőautója, ezt a kitüntető címet pedig elviekben mind a mai napig őrzi.

Az utolsóként átadott példány (Mark IX) módosított kivitelben készült (Fotó: Van Hool)

A Van Hool a több éven át tartó együttműködés során a csuklósokon kívül számos hasonlóan kialakított, szóló kivitelű mentőbuszt is készített az Across számára, többek között az alvázas konstrukciójú Alizée, a „másfélemeletes”, süllyesztett vezetőfülkés Altano és a kéttengelyes Amarant emeletes utazóbusz bázisán.

Sorozatunk többi része ide kattintva érhető el!

Címkék