Magazin

Egy éve vezette be első védelmi intézkedéseit a Tüke Busz Zrt.

A koronavírus-járvány és a vele szembeni védekezés a közlekedési szolgáltatási feladatokat ellátó társaságokat, így a pécsi Tüke Busz Zrt.-t is korábban nem tapasztalt kihívások elé állította. A vállalat éppen egy éve tette meg első járványellenes lépéseit, ennek kapcsán pedig közleményben foglalta össze az elmúlt esztendő történéseit pandémiás szempontból.

A Tüke Busz Zrt. már tavaly február elején megkezdte a koronavírus-járvány elleni felkészülést: az első intézkedések között 2020. február 6-án elkezdődött a fertőtlenítő készletek bővítése, amit a hónap végén további védőeszközök (kézi- és automata adagolók, fertőtlenítők, textil-, FFP2, FFP3 arcmaszkok, gumikesztyűk) beszerzése követett az utasokkal közvetlenül érintkező munkavállalók számára. Az autóbuszok fokozott fertőtlenítő takarítása 2020. március 2-ától napi egyszeri alkalommal, március 17-től pedig már folyamatosan zajlott, a műszaki telephelyen pedig a járművek utasterének ózonos csírátlanítására került sor. 2020. március 6-án az ügyfelek védelme érdekében kézfertőtlenítők kerültek kihelyezésre a bérletpénztárakba és az ügyfélszolgálatra.

A vírushelyzet romlásának következtében rövid időn belül változásokkal szembesült az utazóközönség is. A veszélyhelyzet kihirdetését követően, 2020. március 12-én déli 12 órától az első ajtós felszállási rend felfüggesztésre került, majd másnap 14 órától az első ajtók lezárása is megtörtént. Az autóbuszvezetőket az utasoktól 1,5-2 méteres távolságot biztosító kordonnal választották el, felfüggesztették a járművezetői menetjegy-értékesítést, a bérletpénztárakban pedig bevezették az „1 ablak, 1 ügyfél” rendszert. A járműveken a menetjegyek ellenőrzését 2020. március 16-án déltől felfüggesztették (helyette április 8-tól szervezett megállóhelyi ellenőrzések folytak), március 18-tól pedig megszűnt az ügyfélszolgálaton a személyes ügyintézés.

A szolgáltató a pécsi közösségi közlekedésben 2020. április 29-től vezette be a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. virológiai kitettséget is csökkentő készpénzmentes mobiljegy-szolgáltatását, de csak az elővételi menetjegyek tekintetében. Az arc eltakarása az autóbuszokon az országos előírásoknak megfelelően 2020. május 4-étől vált kötelezővé Pécsett is, szeptember óta pedig büntetés is jár a megfelelő maszkviselés elmulasztásáért. Ugyancsak szeptemberben a társaság öt BYD és öt Volvo autóbuszát kísérletképpen érintésmentes, szenzoros kézfertőtlenítő adagolóval szerelték fel. A pozitív tapasztalatok és visszajelzések eredményeként december óta már száz, napi forgalomban közlekedő autóbuszon van lehetősége az utasoknak, hogy felszállást követően kezüket fertőtlenítsék. Az érintésmentes kézfertőtlenítő eszközök beszerzésére mintegy másfél millió forintot fordított a Tüke Busz Zrt., üzembe helyezésük óta pedig már nagyságrendileg ötszáz liter fertőtlenítő folyadék utántöltéséről gondoskodott a közlekedési társaság.

Az autóbuszok utasterének rendszeres, napi többszöri tisztításával megbízott vállalkozó a korábban elrendelt takarítási feladatokon kívül az utasok által hozzáférhető felületeket (kapaszkodók, korlátok, fogantyúk, ülések textil borításán kívüli felületei) üzemidőben, folyamatosan, vegyszeresen fertőtleníti. Az éjszakai nagyobb fertőtlenítés a padló fertőtlenítőszeres felmosását, a kapaszkodók újabb, alapos, vírusölő hatású felületfertőtlenítő szerrel való áttörlését tartalmazza.

„Egy évvel a koronavírus járvány megjelenését követően kijelenthetjük, hogy utazás közben az egészség védelme legalább annyira fontos, mint a közlekedési szabályok betartása. A Tüke Busz Zrt. a veszélyhelyzetben is kiemelt figyelmet fordít a biztonságos utazás feltételeinek megteremtésére, illetve a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére. A Tüke Busz Zrt. ezúton is köszöni utasainak, hogy az elmúlt hónapok nehézségei ellenére is megértéssel fogadják az olykor-olykor kényelmetlen utazási szabályokat” – zárul a társaság közleménye.

Címlapkép: Vörösvári Gyula

Címkék