Magazin

Hétfőtől a Tüke Busz Zrt. járatain is büntetnek a maszk nélkül utazásért

Szeptember 21-től, azaz jövő hétfőtől Pécsen, a város helyi közösségi közlekedéséért felelős Tüke Busz Zrt. járatain is életbe lépnek a jelenleginél szigorúbb járványügyi intézkedések. A hatodik életévüket be nem töltött kiskorúak kivételével mindenki köteles a társaság autóbuszain orvosi- munkavédelmi-, illetve textil, vagy más anyagból készült maszkot viselni, oly módon, hogy az az orrot és szájat is folyamatosan elfedje. A szabálysértőkre szankciók várnak.

A Tüke Busz Zrt. portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló (431/2020. IX.18.1.1§.1.a) kormányrendelet értelmében a társaság autóbuszvezetői, menetjegy-ellenőrei, vagy bármely más alkalmazottai 2020. szeptember 21-étől ellenőrizhetik és ellenőrizni is fogják a maszkok viselését a pécsi közösségi közlekedés járatain. A maszk jogszabálynak nem megfelelő használata, vagy használatának megtagadása esetén a járművezetőnek a kormányrendeletben meghatározott szankciókat kell alkalmaznia, attól nem térhet el.

Azt az utast, aki az autóbuszvezető, a menetjegy-ellenőr, vagy a Tüke Busz Zrt. bármely más alkalmazottjának felszólítására sem hajlandó az orrot és szájat teljesen eltakaró módon viselni a maszkot, az autóbuszvezető köteles lesz az utazásból kizárni, a járműről leszállítani, illetve közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ellene rendőri intézkedést kérni. A kormányrendelet alapján a nem a jogszabályban előírtak szerinti maszkviselés esetén a későbbiekben pótdíjak kiszabására is sor kerülhet.

Mint írják, a Tüke Busz Zrt. komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány alatt is a lehető legnagyobb biztonságban juttassa el utasait úti céljukhoz. A cég az autóbuszokat folyamatosan tisztítja és naponta többször fertőtleníti, a menetrendet pedig az utasszámlálások alapján úgy igyekeznek optimalizálni, hogy a járatokon lehetőleg ne alakuljon ki zsúfoltság.

A társaság mindezeken túlmenően – egyelőre teszt jelleggel – várhatóan már a jövő hét elején 10 autóbuszra érintésmentes, automata adagolós kézfertőtlenítő eszközöket szerel fel. Az utasoknak közvetlenül az első ajtón történő felszállást követően lesz lehetőségük arra, hogy kezüket a védőeszközt használva fertőtlenítsék. A Tüke Busz Zrt. abban bízik, hogy a jövő hét első napjaiban üzembe helyezendő berendezéseket valóban használják is majd a Pécsett utazók, elősegítve ezzel a járvány megfékezését. Az érintésmentes kézfertőtlenítő adagolók működése és használata során szerzett tapasztalatok alapján kerülhet sor később további járműveken is adagoló berendezések felszerelésére.

A pécsi közlekedési társaság továbbra is arra kéri utasait, hogy láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, és tartsák be a közegészségügyi előírásokat, ajánlásokat.

A címlapkép illusztráció

Címkék