Magazin

Szigorít a Volánbusz: szeptember 15-től leszállítják a maszk nélkül utazókat

2020. szeptember 15-től fontos változás lép életbe a Volánbusz Zrt. járatain: a társaság autóbusz-vezetői kötelesek lesznek megtagadni a felszállást azoktól az utasoktól, akik nem tartják be a maszkviseléssel kapcsolatos, a 285/2020 (VI.17.) számú kormányrendeletbe foglalt előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólítás után sem tesznek eleget.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a közösségi közlekedési eszközökön, így a vonatokon és buszokon is mindenki köteles – hatodik életévüket be nem töltött kiskorúak kivételével – szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

Jelenleg még csak figyelmeztetik azokat, akik nem tartják be az előírást, szeptember 15-től viszont szigorúbb intézkedésekkel védi szabálykövető utasai és munkavállalói egészségét a Volánbusz. A hónap közepétől kizárhatók lesznek az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a társaság járatain.

A szigorítást az indokolja, hogy a fertőzöttek száma az elmúlt napokban drasztikus növekedésnek indult Magyarországon is, a helyzetet pedig tovább ronthatja, hogy társaság utasainak jelentős része nem mindig tartja be a védekezéssel kapcsolatos, rájuk vonatkozó szabályokat, valamint hogy a fertőtlenítésre tett erőfeszítések ellenére a közlekedési vállalat járművei a fertőzés terjedésének tipikus helyszínei lehetnek.

Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik majd az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból mindazokat, akik nem rendelkeznek az arcukat eltakaró maszkkal vagy kendővel, illetve nem hajlandóak azt viselni. A társaság rendőri intézkedést kér a helyzet kezeléséhez, ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást. A hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, amelynek keretében 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. Mivel az elmúlt időszakban egyre többen utaznak maszk nélkül, ezért a nagyobb autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon a rendőrség is rendszeresen ellenőrzi a közegészségügyi előírások – például a maszkviselési kötelezettség – betartását, szabályszegés esetén pedig bírságot szab ki.

A Volánbusz kéri utasai együttműködését, és felhívja a figyelmet arra is, hogy munkatársai a rendelkezéstől semmilyen indokkal nem térhetnek el. 

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék