Magazin

Zöld kampányt indított a MÁV-Volán csoport

Magyarországot 2050-re klímasemleges országgá lehet tenni a Klíma- és természetvédelmi akcióterv végrehajtásával – hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán a MÁV zöld kampányát indító rendezvényen.

Kiemelte, a szabályozást úgy alakítják, hogy azok a természeti örökség megőrzését szolgálják, és ebben ez egyik legfontosabb terület a közlekedés.

Ha vonattal tesszük meg az utat, az átlagosan mintegy 71 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent, mintha személyautóval tennénk meg ugyanazt a távot

– mondta az ITM államtitkára.

Schanda Tamás kijelentette, nincs környezetkímélő, XXI. századi közlekedés korszerű vasút nélkül. Ezért a kormány 2010 óta folyamatosan kiemelt figyelmet, jelentős forrásokat fordít a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére, és ez a cél az elkövetkező időszakban is.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Az idén – a Vasút Európai Évében – korábban nem látott összértékben fejeződnek be vasúti fejlesztések Magyarországon, várhatóan mintegy 700 milliárd forint beruházást adnak át. Budapest elővárosi vonalszakaszai több mint 100 kilométeren újulnak meg, ezzel is kényelmesebbé, gyorsabbá lehet tenni a mindennapi vasúti közlekedést a térségben élőknek – mutatott rá.

Schanda Tamás szólt arról is, hogy a környezet védelméért folytatott munkában a hazai nagyvállalatok, köztük a MÁV is partnerek. Igazi szövetségesek a magyar emberek is a természeti örökség megőrzéséért folytatott küzdelemben, akik mától pontosan tudhatják, hogy mekkora mértékben járultak hozzá a klíma megvédéséhez.

A vonatjegyen mostantól mindenki leolvashatja, hogy mennyi szén-dioxid-kibocsátást takarított meg azáltal, hogy a vasutat választotta.

Fotó: MÁV Zrt.

Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára kifejtette, hogy a magyar kormány elkötelezett a kötöttpályás közlekedés fejlesztése mellett. A közlekedési infrastruktúra, a járműállomány fejlesztése egyben a nemzeti vagyon gyarapodását is jelenti. Hozzátette, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében is fontos szempont a fenntarthatóság biztosítása. A kormány elkötelezett  a környezettudatos gazdaságfejlesztés mellett.

Az állam, mint tulajdonos pedig mindent megtesz, hogy a nemzeti vasúttársaság gazdasági helyzete, megítélése megfelelő legyen. Ennek keretében 2020-ban 3 ütemben nyújtottak pénzügyi támogatást, melynek révén a társaság gazdálkodása stabil, a munkahelyek biztonságban vannak. A kormány a jövőben is minden támogatást megad ahhoz, hogy a vasút egyre vonzóbbá váljon az utasoknak, és a munkavállalóknak – fogalmazott Juhász Roland.

Fotó: MÁV Zrt.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az Európai Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásának egynegyede a közlekedésből származik. Az unió megfogalmazta zöldmegállapodását, amely szerint 2050-re 90 százalékkal kell csökkenteni a közlekedésből származó széndioxid-kibocsátást.

A közlekedésen belül a közúti ágazat mintegy 70 százalékban, a légi- és a víziközlekedés 13-13 százalékban felel az üvegházhatású gázkibocsátásért, a vasút kevesebb, mint 1 százalékkal.

A MÁV-Volán csoport célja, hogy Magyarország lakosainak fenntartható, biztonságos, tiszta, környezet- és utasbarát közlekedési lehetőséget biztosítson. A zöldstratégiában a cégcsoport több célterületet fogalmazott meg, ilyen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a zöld digitalizáció, a hatékony energiagazdálkodás, a fenntartható és körforgásos gazdaság kialakítása, a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása – sorolta Homolya Róbert.

Hozzátette, a célok eléréséhez szükség van az infrastruktúra és a járműállomány fejlesztésére. A MÁV-flottája folyamatosan megújul, új járműveket szereznek be.

A kampányban a Volánbusz a fenntartható, környezetkímélő közösségi közlekedés érdekében indított CNG- és elektromos meghajtású autóbuszok beszerzési programjával vesz részt.

Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta,

tavaly a Volánbusz 670 millió utast szállított, mintegy 6500 járművet üzemeltetnek. Az elmúlt években 866 darab új autóbuszt helyeztek üzembe, a járműflotta megújításával az elmúlt évben 27 400 tonna szén-dioxidot takarítottak, ami 6.200 gépkocsi éves kibocsátásának felel meg.

A terv az, hogy az állami busztársaságnál első lépcsőben 2023-ig 45 százalékkal csökkentsék a tízévesnél idősebb autóbuszok számát. Emellett a Volánbusz idén 100 új elektromos autóbusz beszerzését is megkezdi.

A MÁV-csoport a Vasút Európai Évéhez kapcsolódva indította el zöld kampányát, amelynek jelképe a „Zöld úton járunk” kampány szlogennel felmatricázott Bombardier TRAXX mozdony.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán, forrás: MTI/MBI

Címkék