Kitekintő

Több, mint száz új elektromos autóbuszt szállít Oslóba a VDL

Összesen 102 darab tisztán elektromos hajtású városi autóbuszra kapott megrendelést a VDL, ezúttal Norvégiából. A holland villanybuszok kereken egy év múlva, 2022 januárjában kezdik meg szolgálatukat az Oslóban és környékén szolgáltató Norgesbuss AS társaság kötelékében. A norvég főváros már 2028-ra teljes egészében lokális emissziótól mentes közösségi közlekedést szeretne megvalósítani, az ehhez vezető úton fontos lépést jelent a mostani beszerzés.  

A rendelésállomány nagyobbik részét a Citea SLFA-180 Electric változat teszi ki, a 18 méter hosszú csuklós modellből 83 darabot vásárol a norvég üzemeltető. A fennmaradó 19 kocsi szóló kivitelű lesz, itt a teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) kialakítású Citea SLF-120 Electric verzióra esett a Norgesbuss választása. A csuklós villanybuszok a járművek tetején elhelyezett, hagyományos felnyíló pantográffal  érkeznek, szóló társaikat viszont CCS rendszerű konnektoros töltővel szállítja a VDL. A flotta akkumulátorainak töltése főként a járműtelepen történik majd. A buszok 2022. január 9-étől állnak forgalomba Oslo déli részén, elsősorban Søndre Nordstrand, Nordstrand és Nordre Follo kerületekben, a tervek szerint mintegy 7 millió utaskilométert teljesítve évente. Néhány közülük a napi 24 órás üzemre lesz beosztva.

A VDL városi-elővárosi típuscsaládja már nem ismeretlen a helyi utazóközönség számára: a Citea sorozat elektromos változatából jelenleg 40 darab közlekedik Oslo utcáin, további nyolc BRT-arculatos csuklós példány pedig augusztus óta az Oslo-Gardermoeni repülőtéren teljesít szolgálatot. Ezek eddigi összesített futásteljesítménye mára eléri a 2 millió kilométert.

A csuklós Citea SLFA-180 Electric változatból 83 darabot rendelt a Norgesbuss

Oslo 2030-ra a világ legelső olyan fővárosa szeretne lenni, amely egyáltalán nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, ennek jegyében a helyi taxik például már 2023-tól kizárólag elektromos hajtásúak lehetnek. A városi közlekedésszervező cég, a Ruter AS (a Norgesbuss ennek alvállalkozójaként üzemelteti majd a most megrendelt járműveket) mintegy 1200 autóbuszt számláló flottájának viszont egyelőre csak 10%-a elektromos hajtású, így a mostanihoz hasonló nagyságrendű villanybusz-beszerzésekre lehet számítani az elkövetkezendő években is.

A Citea jelenlegi, még az egykori Berkhof típusok vérvonalát őrző generációja idén várhatóan már az utolsó megrendeléseit kapja, hiszen még az ősszel bemutatkozik a már az alapoktól kezdve ízig-vérig villanybusznak fejlesztett utódja, amely teljesen új koncepció mentén készül: az eddig napvilágot látott hírek a hagyományos vázszerkezetnél 15%-kal könnyebb kompozit oldalfalakról, padlóba integrált vontatási akkumulátorokról és a kategóriában kiemelkedő utaskapacitásról szólnak. Az új nemzedék tagjait ötféle karosszéria-, és négyféle hosszváltozatban kínálja majd a VDL, a 12,2 méter hosszú, teljes hosszban alacsonypadlós szóló változat mellett 12,2, 13,5 illetve 14,9 méteres alacsony belépésű szóló kivitel is elérhető lesz (utóbbi háromtengelyes verzióban), a kínálatot pedig a 18,1 méter hosszú alacsonypadlós csuklós modell teszi majd teljessé. Ezek a könnyű építésmódnak, az aerodinamikus karosszériának valamint a hatékony hőszigetelésnek és energiamenedzsmentnek köszönhetően akár 30%-kal alacsonyabb energiafogyasztást fognak produkálni a gyártó ígérete szerint. A buszos szempontból a 2021-es év egyik legnagyobb durranásának ígérkező vadonatúj Citea bemutatóját az október 9. és 14. között esedékes – és jelen állás szerint a koronavírus mesterkedései ellenére is megrendezésre kerülő – 2021-es brüsszeli Busworld Europe kiállításon tartják majd.

Fotók: VDL Bus & Coach

Címkék