Magazin

További egy évet késik a piacnyitás a helyközi buszközlekedésben

Folytatódik a hazai közúti személyszállítási piac megnyitását övező vajúdás: a piacliberalizá­ció végső határideje a kormány döntése értelmében újabb egy évvel, 2022. december 31-ig tolódik ki, derül ki a Magyar Közlönyből.

A kormány pénteken közzétett 1949/2020. (XII. 18.) határozata szerint az innovációért és technológiáért felelős miniszternek – tekintettel a helyközi közösségi közlekedés menetrendjének jelenleg is folyamatban lévő összehangolására – 2021. március 12-ig kell kidolgoznia a helyközi autóbuszos közszolgáltatás megpályáztatásához szükséges tenderdokumentációt és pályázati feltételeket. A mostani rendelkezéssel visszavont, két évvel ezelőtti 1729/2018. (XII. 18.) kormányhatározattal ellentétben az új határozat szövege nem említi a korábbi elképzelésekben szereplő 7 nagy- és 7 kishálózati régiót – a megfogalmazás szerint a szaktárcát egy pályázati csomag kidolgozására kérték fel. A leírtakból az is kiderül, hogy a hazai helyközi autóbuszos személyszállítás liberalizá­ciójának végső határidejét újabb egy évvel, 2022. december 31-ig halasztják el. Az autóbusszal végzett közúti személyszállítás liberalizációja tekintetében – amely egyébként érezhetően nem tartozik a kormány kedvenc témái közé – a kitűzött dátumot egyébként már többedjére sem sikerült tartani; jelen állás szerint 2020. december 31-e volt a végső határidő, ameddig Magyarország haladékot kapott az Európai Uniótól ezen kötelezettségének teljesítésére.

A döntés értelmében a Volánbusz – immár egy évvel a helyközi közszolgáltatási szerződéseinek lejárta után – még további két éven át változatlan felállásban biztosíthatja a helyközi buszjáratokat az ország teljes területén. Mint ismert, a közszolgáltatási szerződések 2019. december 31-ei lejártával, a szolgáltatást megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium szükséghelyzeti kijelöléssel az állami busztársaságot bízta meg a közszolgáltatási feladatok ellátásával további két évre, 2021. december 31-ig (illetve elvben a pályázatok sikeres lezárásáig – korábban arról lehetett hallani, hogy a szerződéseket 2021. január 1-től, 120 hónapra kötnék meg az új szolgáltatókkal). Ezt az állapotot így most gyakorlatilag további egy évvel, 2022. december 31-ig hosszabbítja meg a szaktárca.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék