Utazás

Pandémiás menetrendre áll át Szeged helyi közösségi közlekedése

November 18-án üzemkezdettől, a koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként, rendkívüli pandémiás menetrendet léptet életbe a megyeszékhely közösségi közlekedését biztosító két közlekedési vállalat, a Volánbusz és a Szegedi Közlekedési Társaság.

A rendkívüli menetrend változtatás a gyakorlatban annyit jelent, hogy a város villamos üzemű közösségi közlekedését (villamos, trolibusz) ellátó, önkormányzati tulajdonú Szegedi Közlekedési Társaság Kft. és az autóbusszal kiszolgált viszonylatok üzemeltetéséért felelős Volánbusz Zrt. kapacitás szűkített, a nyári tanszünetes menetrenden alapuló közlekedési rendet vezet be. A közlekedési vállalatokat Botka László polgármester kérte fel a jelenlegi menetrend felülvizsgálatára, s a városvezetéssel történt egyeztetések után és azzal egyetértésben lépett minkét társaság.

A döntés egyik fő oka, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése és a kormány által hozott rendelkezések, legfőképpen a középiskolák és az egyetem digitális oktatásra, valamint számos munkáltató távmunkára való átállása miatt jelentősen lecsökkent az utasforgalom Szeged helyi közforgalmú közösségi közlekedési viszonylatain – de nyilván vannak gazdasági okai is, hiszen az SZKT nagyon komoly bevételkiesésre számít már csak a parkolás ingyenessé tétele miatt is.

Az intézkedés a kormányhivatal által megrendelt sűrítőjáratokat nem érinti, azok továbbra is a jóváhagyott koncepciók alapján közlekednek mindkét szolgáltató üzemeltetésében.

A Volánbusz járatai nyári tanszünetben munkanapokon, illetve szabad-, és munkaszüneti napokon, valamint ünnepnapokon érvényben lévő menetrend szerint közlekednek, azzal a különbséggel, hogy a 79H és 24-es viszonylat menetrendje marad az eredeti koncepció szerint, az éjszakai járatok pedig, a 91E, 92E, 93E és 94E autóbusz-járatok továbbra sem közlekednek.

Az SZKT járatai, azaz a villamosok és a trolik teljes egészében a nyári menetrend szerint járnak, de a kijárási tilalom időszakában 20 órától 22 óráig 20–30 perces, míg 22 órától üzemzárásig 30 perces ütemben indulnak.

Korábban megkerestük a Volánbuszt, hogy a helyközi közösségi közlekedésben a szolgáltatás megrendelője, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervez-e a tavaszihoz hasonló, tehát tanszünetes, vagy kapacitás szűkített menetrendet bevezetni. Kérdésünkre akkor közölték:

a helyi közösségi közlekedésben jelenleg érvényben lévő járatsűrítéseken túl egyelőre nem várható további menetrend-módosítás, s a társaság fenntartja az eredetileg meghirdetett menetrendet a késő esti, éjszakai és hajnali időszakban is.

 

 

Címkék