Magazin, Utazás

Tüke Busz: lezárják az első ajtókat, változik a menetrend

Továbbra is napi szinten befolyásolja a hazai autóbuszos közszolgáltatók működését a koronavírus-járvány harmadik hulláma: a pécsi helyi járatok üzemeltetéséért felelős Tüke Busz Zrt. a megcsappant utasszámhoz igazított menetrenddel, illetve az első utasajtók és a vezetőfülke mögötti terület lezárásával reagál a vírushelyzet kihívásaira.

A kialakult járványügyi helyzet miatt és az autóbuszvezetők védelme érdekében a Tüke Busz Zrt. 2021. április 6-án (kedden) üzemkezdettől ideiglenesen lezárja az utasforgalom elől az autóbuszok első ajtaját, így az utascserére csak a többi ajtón át lesz lehetőség. Ezzel egyidejűleg a fertőzésveszély csökkentése érdekében a vezetőfülke mögötti területet szalaggal keríti el a társaság, hogy az ily módon lezárt térrész segítségével tartható legyen az ajánlott távolság a buszvezetőktől.

A fentiekkel párhuzamosan átmenetileg megszűnik a járművezetőknél történő menetjegy-váltás lehetősége is, de természetesen a jövőben is csak érvényes menetjeggyel vagy bérlettel lehet majd utazni a Tüke Busz Zrt. járatain – ez alól továbbra is csak az egészségügyi dolgozók kapnak mentességet. A pécsi szolgáltató ezért arra kéri utasait, hogy gondoskodjanak azok elővételben történő megvásárlásáról. Elővételi menetjegy a bérletpénztárakban, a Tüke Busz Zrt. viszonteladói partnereinél és mobilapplikáción is váltható. A társaság menetjegyellenőrei az autóbuszokon és a megállókban rendszeresen, fokozottan ellenőrzik az utazási jogosultságot, valamint a jegyek, bérletek érvényességét.

A társaság ezen kívül arra kéri utasait, hogy a pandémia ideje alatt mindannyiunk érdekében tartsák be az utazási feltételeket és a maszkviselésre, illetve a járványügyi védekezésre vonatkozó szabályokat, előírásokat, továbbá lázasan, betegen ne vegyék igénybe a közösségi közlekedést.

Csökkenő utasszám, módosuló menetrend

Mint ismert, a járvány harmadik hulláma és a megbetegedések növekvő napi esetszáma miatt az operatív törzs javaslatára több hatályban levő védelmi intézkedés szigorítását rendelte el a kormány. A 104/2021. (III. 5.) kormányrendelet szerint az óvodák és az iskolák továbbra is zárva tartanak, az oktatás jelenleg is digitális formában zajlik.

A Tüke Busz Zrt. saját közlése szerint folyamatosan monitorozza a járatok utasforgalmát a 2021. március 8-án bevezetett menetrendi módosítás óta. A társaság utasszámlálásra alkalmas autóbuszai ez idő alatt több alkalommal rögzítették a jelenlegi menetrend szerinti járatok utasforgalmának alakulását, de a felmérésben részt vettek a vállalat menetjegyellenőrei is. A tapasztalatok az utazási igények jelentős csökkenését mutatják, ezért a társaság a kiértékelt utasforgalmi adatok alapján 2021. április 2-ától (péntektől) módosítja a pécsi autóbuszok menetrendjét. A változások jellemzően a munkanapok délelőtti és kora esti szakaszát, valamint naponta a késő esti időszakot érintik, de a 31-es és a 32-es vonalakon útlezárás miatt a teljes üzemidőben módosul a menetrend.

A menetrendi változások részletei

Munkanapokon: 8 és 13 óra között a szabadnapokra vonatkozó menetrend lesz érvényes az alábbi vonalakon: 2, 2A, 4, 4Y, 12, 13, 15, 27, 28, 38, 39, 40, 41, 42, 42Y, 43 és 44.

A Főpályaudvarról 13:10 és 13:30 helyett 13:20-kor, Petőfi-aknáról 13:50 és 14:10 helyett 14:00-kor indul a 14Y járat.

18 óra után a 2-es, a 2A, a 4-es, a 4Y és a 14-es vonalakon a szabadnapi menetrend szerint közlekednek a járatok. A 13 és 15-ös vonalon egy-egy járat 19 óra után nem a Főpályaudvarról, hanem a Budai állomásról indul István-akna, illetve Hird, Harangláb utca felé.

Hétköznapokon, szabad-és munkaszüneti napokon: Uránvárosból 22:17-kor és 22:50-kor nem közlekedik az 1-es járat. Az intézkedés a Déli Ipari Parkba közlekedő, valamint a 16, 20, 21, 25A, 55, 60A, 121 és 130-as járatokat nem érinti.

Mindeközben gázvezeték-rekonstrukciós munka miatt 2021. április 6-án (kedden) 8 órától (várhatóan hét héten keresztül) teljes szélességében lezárásra kerül a Jurisics Miklós utca, az első ütemben a Fejér Lipót utcai kereszteződéstől északra, ezt követően pedig a Fejér Lipót utcai csomóponttól délre. Az érintett (32, 32Y, 34Y, 35Y, 932) autóbuszjáratok emiatt terelőútvonalon közlekednek majd.

A címlapkép illusztráció, forrás: PécsMa.hu

Címkék