Magazin

Fokozott fertőtlenítési intézkedések a MÁV és a Volánbusz járatain

A koronavírus-járvány újbóli fellángolásával ismét fokozott fertőzésvédelmi intézkedések lépnek életbe a hazai közösségi közlekedésben is. A MÁV-Start a korábbi gyakorlatához visszatérve újra minden nap elvégezteti az emelt szintű fertőtlenítéseket nemzetközi járatain, valamint a budapesti elővárosi-, és a fővárost érintő távolsági vonatokon. A Volánbusz a járványügyi készültség ideje alatt az autóbuszokat éjjelente és napközben is takarítja, ezen kívül fokozott tisztítást rendelt el az autóbusz-állomásokon is.

Az állami vasúttársaság és Volánbusz munkatársainak köszönhetően az országos vasúti- és autóbuszközlekedés a tavaszi járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt a csökkenő utasszámból fakadó gazdasági veszteségek ellenére is folyamatosan üzemelt. A vállalatok elmondásuk szerint most is minden szükséges lépést megtesznek a koronavírus további terjedésének megelőzése, ezáltal munkatársaik és az utasok védelme érdekében.

A MÁV-Start szeptember 1-jétől fokozott intézkedéseket vezetett be, amely alapján az ország határain kívülről érkező nemzetközi vonatok kocsijaiban a végállomáson való takarítást követően emelt szintű fertőtlenítést is végeznek fordulónként, illetve naponta egyszer. Szeptember 8-tól a Budapest elővárosában közlekedő valamennyi járművet, illetve a fővárost érintő szerelvények többségét is újra naponta fertőtlenítik. Ez napi szinten a teljes járműpark közel felének, átlagosan mintegy 600 jármű fertőtlenítését jelenti. A vasúttársaság a járvány első hullámakor kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt naponta, annak megszűnését követően, június 19-től pedig hetente végezte el a járműpark emelt szintű (permetezés és padlófelmosás) fertőtlenítését. Szeptember 7-ig ilyen fertőtlenítést összesen 128 ezer esetben, meleg ködös fertőtlenítést pedig több, mint 4000 esetben végeztek. Ezeken felül június 18-ig összesen 400 járműnél ózonos fertőtlenítés is történt. A járművek szappanadagolóit már február vége óta fertőtlenítő hatású folyékony szappannal töltik fel. Az utasforgalmi területekre korábban kihelyezett fertőtlenítő adagolók továbbra is az utasok rendelkezésére állnak, ezeket rendszeresen utántöltik kézfertőtlenítővel. Mindezeken túl hamarosan több, mint 100 új, érintésmentesen működő kézfertőtlenítő oszlopot helyez ki a MÁV a nagy forgalmú vasútállomások, elővárosi megállóhelyek utasok által használt területeire.

A Volánbusz a járványügyi készültség ideje alatt is fokozottan takarítja az autóbusz-állomásokat és az autóbuszokat, vírusölő szerrel mossa le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítő szert biztosít az utasokkal közvetlen kapcsolatban álló munkavállalói számára, illetve helyez ki a munkahelyi mosdókba és tisztálkodóhelyiségekbe. A társaság az autóbuszokat minden éjjel és napközben is takarítja. Az éjszakai nagyobb fertőtlenítés a padló fertőtlenítőszeres felmosását, a kapaszkodók vírusölő hatású felületfertőtlenítő szerrel való áttörlését tartalmazza. A napközbeni takarítás keretében a kapaszkodók, fogantyúk többszöri fertőtlenítése történik meg az autóbusz-állomásokon. A feladatok végzéséhez csaknem 132 ezer liter felületfertőtlenítő szert használtak fel eddig a Volánbusz munkatársai. A vállalat az autóbusz-állomások és a járművek fokozott takarítása mellett ózonos fertőtlenítéssel bővítette eszköztárát a fertőzés terjedése elleni védekezéshez. A júniusban beszerzett 58 ózongenerátor az ország csaknem teljes területén gondoskodik a Volánbusz mintegy 6500 darabos járműállományának rendszeres fertőtlenítéséről.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék