Magazin

Hetven napos buszutat kínál Delhiből Londonba egy indiai cég

Nagy fába vágja a fejszéjét az expedíciószervezéssel foglalkozó, Adventures Overland nevű indiai vállalkozás: „Bus to London” néven 70 napon át tartó autóbuszos túrát szerveznek az indiai Delhiből az Egyesült Királyság fővárosába, Londonba. A két világváros közötti több ezer kilométeres út megtételének távolról sem ez a leggyorsabb módja, ám ebben az esetben természetesen nem is ez a cél.

Az Adventures Overland céget két szenvedélyes indiai utazó, Tushar Agarwal és Sanjay Madan alapította, egyikük 2010-es utazása adta az ötletet a két metropoliszt összekötő expedícióhoz. Az útvonalon azóta már három autós túrát is szerveztek, melyet a résztvevők saját járműveikkel, konvojban haladva teljesítettek, de Izland, Oroszország, Jordánia és Alaszka vadregényes vidékei sem ismeretlenek a szervezők számára. A mostani buszos ajánlat olyanoknak szól, akik szintén részt vennének egy hasonló kalandban, de nem szeretnének vagy nem tudnak ismeretlen tájakon több ezer kilométert vezetni. A mintegy 20 000 kilométeres túra 18 országot érint majd, útba ejtve olyan látványosságokat, mint a mianmari pagodák, a kínai Nagy Fal, vagy éppen a moszkvai és a prágai óváros (hazánkat sajnos elkerüli az útvonal). Az egyes országok határainál helyi idegenvezetők csatlakoznak a csoporthoz.

A 70 naposra tervezett túra útvonala

A két város közötti első hop on-hop off járatként, valamint a világ leghosszabb autóbuszos utazásaként reklámozott túrán a részvétel nem lesz olcsó: személyenként 20 000 dolláros, vagyis közel 6 millió forintos jegyárakkal kell számolni (nem írják ugyan, de valószínűsíthető, hogy ebben már a szállások és a kiegészítő programok költsége is benne van). Lehetőség lesz ugyanakkor csak az út bizonyos szakaszaira befizetni – a teljes útvonal négy részre (Délkelet-Ázsia, Kína, Közép-Ázsia, Európa) lesz felosztva. A járat mindkét irányban szállít majd utasokat, a 70 napon át tartó világjárást követően a túrázók repülővel térhetnek vissza a kiindulási országba.

Az Adventures Overland világjáró buszának előzetes színterve

A részben az ötvenes, hatvanas évek hippi-trail buszai által inspirált expedíciós jármű egy különlegesen felkészített és a célnak megfelelően átalakított luxus turistabusz lesz, melynek fedélzetén mindössze 20 férőhelyet alakítanak ki 2+1 soros elrendezésben, privát tárolóhelyekkel, egymástól függönyökkel elválasztva. Egy ilyen maratoni távon természetesen mindennél fontosabb a kényelem, amelyről a lábtámaszos fotelek mellett többek között az ülések háttámláiba épített egyedi LCD-monitorok, az elektronikus eszközök töltését szolgáló 230 V-os és USB-csatlakozók, minikonyha és fedélzeti WiFi gondoskodik. A konkrét busztípust egyelőre nem nevezték meg a szervezők, de az Adventures Overland honlapján elérhető grafikákon Setra és Volvo turistabuszok szerepelnek, így valószínűsíthető, hogy európai típussal vágnak neki a nem mindennapi kalandnak.

Ehhez hasonló belső tér várja majd a résztvevőket a túrabusz fedélzetén – bár a képek csak illusztrációk

Az első útra a tervek szerint 2021 májusában kerülhet sor, ha koronavírus-járvány közbe nem szól addig. Időjárási szempontból az április és június közötti időszak a legideálisabb az Indiából való induláshoz, illetve a kínai és kirgizisztáni szakasz magashegységein való átkeléshez. A különleges buszjárat bejelentése óta állítólag már több, mint 40 ezren érdeklődtek az utazás iránt. A szervezők ígérete szerint életre szóló élmények várnak mindazokra, aki részt vesznek a túrán.

Fotók: Adventures Overland

Címkék