Kitekintő

47 darab, hibrid modullal kiegészített csuklós áll forgalomba Münchenben

Összesen 47 darab, hibrid modullal kiegészített csuklós autóbuszt állít forgalomba a napokban a bajor főváros közösségi közlekedéséért felelős Münchner Verkehrsgesellschaft mbH (MVG) társaság. A járműveket még 2018-ban rendelte meg a közlekedési cég anyavállalata, a Stadtwerke München GmbH – a beszerzés értéke nettó 17 millió euró, átszámítva közel 6 milliárd forint.

 

A beszerzéssel 37 darab MAN Lion’s City 18 EfficientHybrid áll a müncheni utazóközönség szolgálatába, valamint újabb 10 darab Mercedes-Benz Citaro G Hybrid csatlakozik a társaság által tavaly üzembe helyezett 45 darabos hibrid flottához. A környezettudatosság jegyében mindkét típus kisfeszültségű, 48 V-on üzemelő  úgynevezett gyenge (mild) hibrid hajtással érkezik, amelyben egy villanymotor és egy belső égésű motor dolgozik együtt. A rásegítő jellegű rendszer nagy vonalakban egy, a dízelmotor és a sebességváltó közé beépített elektromotorból (a Citarókba 14 kW, az MAN-ekbe 12 kW teljesítményű villanymotor került), valamint a tetőn elhelyezett szuperkondenzátoros energiatároló egységből áll.  Az elektromos motor fékezéskor, illetve gázelvétel során generátorként működik (egyéb esetben pedig indítómotorként), vagyis a mozgási energiát villamos energiává alakítja át, melyet a rendszer az említett ultrakapacitásokban tárolja. Hibrid technika nélkül a rekuperáció során nyert energia elveszne az ún. indítási fázisban. Amint a busz álló helyzetből elindul, az elektromos motor kiegészítő forgatónyomatékkal segíti a dízelmotort, ezáltal utóbbinak egy ideig kisebb teljesítményt kell leadnia elinduláskor, értékes üzemanyagot takarítva meg. A rendszer kompakt, nincs hatással sem a külső méretekre, sem pedig az utastérre. A Citaro esetében csak 156 kg a rendszer plusz tömege, cserébe az elektrohidraulikus kormányberendezéssel együtt 8,5%-kal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. Az MAN buszait a városban nagyon hasznos start-stop funkcióval is felszerelték – ennek és a regeneratív fékezésnek köszönhetően akár 16%-os fogyasztáscsökkentés is elérhető a gyártó szerint a hibrid oroszlánoknál.

A 18 méteres csuklós járművek – mindkét típus esetében – kereken 100 személy befogadására alkalmasak. Az autóbuszokban napjainkban már alapvetőnek számító légkondicionáló mellett mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók szolgálják az utasok kényelmét, míg a gépkocsivezetők munkáját holttérfigyelő kanyarodási asszisztens és aktív fékasszisztens segédrendszer is segíti – utóbbi funkcióval csak a csillagos márka hibridjeit szerelték fel.

A Daimler Buses termékeiből ismert Sideguard Assist nevű, 36 km/h sebességig aktív oldalirányú monitorozó funkció a beépített radar-alapú szenzoroknak köszönhetően a jármű teljes hosszában figyelemmel kíséri az autóbusztól jobbra eső holttereket. A rendszer szükség esetén az A-oszlopon megjelenő piros, illetve sárga színű fényjelzéssel, illetve hanggal is figyelmezteti a járművezetőt a holttérben tartózkodó gyalogosokra, kerékpárosokra és egyéb közlekedőkre, sőt, stabil tereptárgyakra is. Ütközésveszély észlelése esetén a rendszer a vizuális jelzés mellett a vezetőülés vibrációjával is felhívja a gépkocsivezető figyelmét a veszélyre. Az oroszlános buszokba kamera alapú holtérfigyelő rendszert építettek. Ez az autóbuszok oldalán elhelyezett kamerák segítségével kíséri figyelemmel a jármű holttereiben zajló eseményeket és egy monitoron figyelmezteti a buszvezetőt az ott tartózkodó gyalogosokra, kerékpárosokra és a forgalom más résztvevőire.

Az MVG tavaly év végén 45 darab hibrid Mercedes-Benz Citaro G-t állított forgalomba; ennek a beszerzésnek az értéke nettó 15 millió euró volt

A Mercedes-Benz buszait – a tavaly érkezett hibrid Citarókhoz hasonlóan – ezen kívül a Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszerrel is ellátták. A PBA segédrendszer szintén radar segítségével figyelmeztet a gyalogossal, valamint álló vagy mozgó tárgyakkal való esetleges ütközésére, és automatikusan elindítja a részleges fékezést, ha az baleset veszélye fennáll. Ennek beavatkozási mechanizmusát kifejezetten városi forgalomhoz hangolták, ugyanis az álló utasok testi épségének védelmében a PBA nem hajt végre automatikus vészfékezést.

Fotók: SWM/MVG

Címkék