Magazin

Közös kampányt indít a Magyar Turisztikai Ügynökség, a MOL, a MÁV és a Volánbusz

Felkészültek a megfelelő szabályok létrehozásával azok az állami közszolgáltatók, amelyek közreműködnek az utazás biztonságának szavatolásában, ugyanakkor a lakosság fegyelmezettsége továbbra is fontos – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója, Világi Oszkár, a MOL-csoport Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatója, Dávid Ilona, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója (b-j) az Utazz velünk biztonságban című kampányát bemutató budapesti rendezvényen 2020. június 8-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és az ország legnagyobb mobilitási szolgáltatói – a MOL, a MÁV és a Volánbusz – a belföldi turizmus újraindításának támogatása érdekében összefogtak, hogy bemutassák azokat az intézkedéseket, amelyek segítségével garantálják a töltőállomások, pályaudvarok és közlekedési eszközök magas szintű tisztaságát és higiéniáját.

Gulyás Gergely – a Magyar Turisztikai Ügynökség, a MÁV, a Volánbusz és a Mol közös, az Utazz velünk biztonságban! című kampányát bemutató eseményen – elmondta, hogy a szigorú otthonmaradási szabályok után az embereknek igénye van kikapcsolódásra, utazásra.

A határok lassan nyílnak meg, a fertőzés mértéke alapján a közép-európai térség biztonságosabbnak minősül, de mégis egy kockázatokkal teli időszak után a legbiztonságosabb talán Magyarországon nyaralni. Ezért a lakosságot most arra biztatják, hogy „nyaraljanak idehaza, vagy legalábbis idehaza is” – tette hozzá.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Gulyás Gergely elmondta, hogy a statisztikák alapján a tavaszi turizmus gyakorlatilag megszűnt az országban. Ezt az első adatok is igazolják: áprilisban a külföldi vendégek 99 százaléka maradt el az előző évihez képest, a belföldi turizmus 5 százalékra csökkent. A turizmus, illetve mindazok, akik személyszállításban és – forgalomban vettek részt, komoly veszteséget szenvedtek, amelyek minimalizálásához az elkövetkezendő hónapokban összefogás szükséges.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója arról beszélt, hogy a magyar turizmus 2008-2009-es összeomlását követően 2010-ben indult növekedésnek, 2011-ben haladta meg a válság előtti szintet, és azóta évről évre folyamatosan nő. 2016 óta a GDP-növekedés kétszeresével bővül a magyar turizmus, az idén január-februárban 22 százalékos emelkedést mértek, amely alapján úgy tűnt, hogy ez lesz a magyar turizmus legerősebb éve.

Az ágazat adta a GDP 13 százalékát, 400 ezer család és 40 ezer magyar kis- és középvállalkozásoknak (kkv) megélhetését. A külföldiek mintegy négymilliárd euróval többet hoznak az országba, mint amennyit a magyarok visznek ki. Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) több mint másfélszer annyi turistát számolt Magyarországon, mint ahányan az országban élnek. Ezt a sikertörténetet szakította meg a vírus – mondta Guller Zoltán.

A vezérigazgató szerint a kormány nagyon gyorsan lépett, és szükséges mértékben segítette az ágazat talpon maradását. A turizmus májusban indult újra, az elmúlt 21 napban átlagosan a forgalom 30 százalékkal haladta meg vidéken a tavalyit. Úgy látja, hogy a nyári hónapokban a vidéki szállások akár 70 százalékos töltöttséggel is üzemelhetnek, a belföldi turizmus pedig 2020-ban akár a tavalyinál is jobb lehet. Ehhez azonban arra van szükség, hogy aki teheti, az pihenjen belföldön: egyrészt azért, mert biztonságos, másrészt ezzel több százezer magyar család megélhetését támogatja – húzta alá.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója ismertette, hogy a nyáron törekszenek majd a növekvő utazási igények kiszolgálására, és figyelnek a biztonságos közlekedésre: mind az utasok, mind a kezelő személyzet számára kötelező a védőmaszk használata. Naponta fertőtlenítik a pályaudvarokat és a teljes flottát.

A vasúttársaság segítve a biztonságos utastávolság megtartását, nyáron a balatoni vonatokon csak minden második helyet értékesít. Egyben több IC kocsit is indítanak a strandszezonban, ami kényelmesebb utazást tesz lehetővé. Emellett érintés- és készpénzmentes fizetést biztosítanak a MÁV alkalmazásban, minden pénztáruknál, az automatáknál és a vonatokon is – hangzott el a sajtótájékoztatón levetített kampány videójában.

Elmondta azt is, hogy szezonális balatoni jegytípust is bevezettek május végétől: a 24, illetve 72 órás Balaton napijegy korlátlan számú utazásra jogosít a tó körül és a balatonfenyvesi kisvasúton.

Arra biztatjuk az utazóközönséget, hogy tervezzenek előre, és a jegyüket vásárolják meg időben, különösen a hétvégi balatoni forgalomban fontos ezt kiemelni: mi is arról szeretnénk az utasainkat meggyőzni, hogy ezen a nyáron ne péntek délben álljanak neki a hétvégi tóparti kikapcsolódás tervezésének, hanem jóval korábban: elkerülve ezzel, hogy nem marad jegy a kiszemelt vonatra.

Dávid Ilona, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Dávid Ilona, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság a járványhelyzetben mindent megtett utasai és munkatársai egészségének védelme, a biztonságos utazás biztosítása érdekében. Előtérbe került a fokozott takarítás és fertőtlenítés az autóbuszokon és állomásokon is. Bár a veszély csökkenni látszik, számos óvintézkedést továbbra is fenntartanak. A márciusban bevezetett mobiljeggyel a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel együttműködve elérhetővé tették a készpénzmentes jegyvásárlást, amelyet szintén megtartanak, és bővítik elérhető termékeik körét.

Utasaink higiénés biztonsága érdekében országszerte 700 érintésmentes kézfertőtlenítő-adagolót helyeztünk ki állomásainkon. Március végén ózonos fertőtlenítéssel bővítettük a fertőzés terjedését akadályozó eszköztárunkat. Társaságunk kezdetben 600 autóbusz utasterében végeztette el az eljárást. A módszer hatékonysága annyira meggyőző volt, hogy saját fertőtlenítőgépek beszerzését kezdtük meg, így a járvány elmúltával is folyamatosan biztosíthatjuk járműveinken a megfelelő higiénés körülményeket. Valamennyi honfitársunknak és utasunknak azt üzenjük, hogy a megváltozott körülmények között se adják fel nyaralási terveiket, hiszen az egészségügyi szabályok betartásával idehaza biztonságosan üdülhetünk!

Világi Oszkár, a Mol-Csoport Innovatív üzletágak és szolgáltatások ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a töltőállomásokon bevezetett szigorú higiéniai intézkedések mellett egy programot is indítanak az MTÜ-vel együttműködve. A „Kalandra fel” utazásösztönző játékban 50 helyszínt, látványosságot ajánlanak az ország minden régiójában, a kedvezmények mellett a játékban részt vevők az ősszel sorsoláson is részt vesznek.

Kibővítjük a MOL LIMO szolgáltatásait, hamarosan kedvező áron napidíjas bérlésre is lehetőséget biztosítunk. Így egy-egy rövidebb kirándulást akár LIMO-val is meg lehet tenni. Akik nyáron útra kelnek az országban, hogy ismét felfedezzék Magyarország látványosságait, biztosak lehetnek abban, hogy a MOL töltőállomások az ország bármely részén biztonságos pontot jelentenek az utazás, nyaralás során.

Forrás: MTI/MBI, nyitókép:Volánbusz Zrt.

Címkék