Magazin

Atommeghajtású autóbusz a filmvászonról

A Paramount Picturesnek az Airplane filmek előtt volt egy kevésbé sikeres katasztrófa-vígjáték próbálkozása, ami nem aratott osztatlan sikert, ezért sokan nem is hallottak róla.

A The Big Bus című, 1976-ban bemutatott film cselekménye röviden annyi, hogy az amerikai Coyote busztársaság egy új non-stop közvetlen buszjáratot indít New York és a tőle közel 1800 mérföldre fekvő Denver között. A két nagyváros között a társaság egy futurisztikus, emeletes csuklós autóbuszt állít forgalomba, amely emellett még atommeghajtású is. A hatalmas buszt minden elképzelhető luxussal felszerelik, hogy 110 utasát fejedelmi kényelemben juttathassa célba. Fedélzetén két buszvezető teljesít szolgálatot egymást váltva, az éjjel-nappal való folymatos haladás érdekében. A bajok és katasztrófák sorozata akkor kezdődik, amikor egy – az olajcégekkel szövetségben lévő – terrorista szervezet különböző szabotőrakciókba kezd… A busz rengeteg kalandon át éri el Denvert, majd a visszaúton kettészakad.

Az atombusz első, s egyben az utolsó útja előtt New Yorkban

A film legnagyobb kelléke, a 34 méter hosszú, emeletes jármű a valóságban is megépült, de természetesen utasokat soha nem szállított. A gigantikus autóbusz túl hosszú, túl magas (5,5 méter), és túl széles (3,2 méter) volt ahhoz, hogy forgalomban valaha is közlekedhessen. Az óriásbusz két, egyenként 17 méter hosszú kocsirészből állt, amelyek két darab International teherautóalvázra épültek. A két részt külön-külön is lehetett vezetni, összekapcsolva pedig a hátsó rész tandemként viselkedett. A két egység összekapcsolása 45 percet vett igénybe, de vészhelyzetben azonnal szét lehetett őket oldani.

A járművet a forgatás végeztével elbontották

Mire elkészült a jármű, az első rész esetében szinte semmi sem maradt az eredeti teherautó alvázból, mivel kicserélték az alváz egyes elemeit, a motort, a sebességváltót és a futóműveket is. Az autóbusz pilótafülkéjét két gépkocsivezető számára tervezték. A buszt mindkét vezetőállásból lehetett irányítani, de sebességet választani csak a bal oldali pozícióból lehetett. A buszba Ford erőforrás és Allison automataváltó került. A mellső tengely helyére egy kormányozható, ikerkerekes tandem tengely került.

A forgatási helyszínekre az autóbusz mindig szétkapcsolt állapotban érkezett

A hatalmas monstrum összesen 32 keréken gördült, és valamennyi kerék teherviselő funkcióval rendelkezett. A jármű maximális sebessége elérhette a 104 km/h-t is. A pilótafülke felett egy komplett koktélbárt alakítottak ki, a felső szint pedig végig be volt ülésezve a hitelesség kedvéért. Az úszómedence és a bowling terem viszont csak díszlet volt. A busz megépítése akkor mintegy 500 000 dollárt  emésztett fel. Ez önmagában nem sokat mond, hiszen azóta jelentősen csökkent a dollár értéke. Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai, valamint a fogyasztói árindexek alapján, a busz napjainkban közel 2,3 millió dollárból, több, mint 700 millió forintból épülhetne meg, persze a két összeget csak erős korlátozásokkal érdemes összevetni.

Fotók: Paramount Pictures

Címkék