Utazás

Lassan újraindulnak a RegioJet nemzetközi járatai

A nemzetközi forgalmat lebonyolító közlekedési szolgáltatókat különösen érzékenyen érintik a koronavírus-járványt övező határlezárások, amelyek miatt számos busztársaság – beleértve a legnagyobbakat is – gyakorlatilag működésének teljes leállítására kényszerült. Az első fertőzéshullám csillapodásával a cseh hátterű, eredetileg Student Agency néven ismert RegioJet lépésről lépésre újraindítja hálózatát. Mivel Németország és Ausztria már engedélyezi a beutazásokat, elsőként ezzel a két országgal áll helyre a határokon átívelő összeköttetés.

A RegioJet vezetése az elmúlt időszakban folyamatosan sürgette a nemzetközi vasúti- és buszközlekedés tilalmának feloldását, és állításuk szerint készen állnak az érintett viszonylatok lehető leghamarabbi újraindítására. Ennek jegyében a vállalat a holnapi naptól (május 11.) kezdve fokozatosan ismét elindítja nemzetközi szolgáltatásait, a prioritást a Csehországból induló német és osztrák járatok élvezik. Németország felé a tervek szerint már a jövő héten elindulnak az első buszjáratok, míg Ausztria irányába értesüléseink szerint várhatóan a következő hét elején, május 18-án indulhat újra forgalom a kiemelt jelentőségű bécsi összeköttetéssel. A RegioJet szóvivője arról tájékoztatott, hogy jelenleg az osztrák hatóságok által elvárt biztonsági óvintézkedések és utasítások konkretizálására, valamint a meglévő információk megerősítésére várnak. Meglátásuk szerint a nemzetközi forgalom újraindulása kulcsfontosságú lépés a gazdaság talpra állításához.

A társaság egyes nemzetközi járatai már a jövő héten újraindulhatnak

Egyelőre komoly kérdőjelként szerepel a nemzetközi hálózatban a RegioJet számára kiemelt fontossággal bíró szlovák piac, a Felvidéken ugyanis továbbra is érvényben vannak a külföldi utazásokat érintő korlátozások, így jelenleg egyetlen busztársaság sem indíthat nemzetközi járatokat az ország területére. Mindazonáltal a RegioJet bízik a tilalom belátható időn belüli feloldásában, a cég egyes belföldi járatai pedig már a jövő héttől ismét igénybe vehetők lesznek – az újraindulás itt is fokozatos lesz, az érvényben lévő autóbuszos és vasúti menetrendet folyamatosan frissítik a vállalat honlapján.

Ami a társaság magyarországi érdekeltségeit illeti, úgy tudjuk, nálunk egyelőre nincsenek konkrét tervek az újraindulás időpontjára vonatkozóan. A RegioJet tájékoztatása szerint általános céljuk a nemzetközi kapcsolatok lehető leghamarabbi visszaállítása, így ennek lehetősége hazánk esetében is elsősorban a kormány rendelkezéseitől függ. A RegioJet prágai járatai március elseje óta már megállnak a Népliget pályaudvaron is, bár az utazóközönség ebből egyelőre nem sokat érzékelhetett, hiszen nem sokkal ezt követően Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány, ami rövid időn belül a határok lezárásához és beutazási tilalom bevezetéséhez vezetett. A kanárisárga járműveiről ismert RegioJet eredetileg napi négy járatpárt közlekedtet a Budapest-Pozsony-Brno-Prága útvonalon, egy közülük megáll a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján is. A cseh fővároson kívül Bécs felé lehet(ne) még utazni a sárga autóbuszokkal Budapestről; az aktuális menetrendben napi három járatpár szerepel, ezek mindegyike a schwechati reptér közbeiktatásával éri el a bécsi főpályaudvaron (Wien Hauptbahnhof) található végállomást.

Fotók: RegioJet

Címkék