Kitekintő

Huszonöt darabos megrendeléssel indít Bulgáriában a Nogebus

Azt mondják, hogy akinek halálhírét keltik, az sokáig él. Az extravagáns külsejű buszairól ismert spanyol – pontosabban katalán – Noge céget sokan temették, amikor 2013 januárjában úgy tűnt, végleg bezárja kapuit a nehéz helyzetbe került üzem. A nagymúltú karosszáló vállalkozás azonban végül megmenekült a megszűnéstől: 2013 júliusától Nogebus néven újraindította a termelést, azóta pedig fokozatosan ismét terjeszkedik Európában. Ezúttal Bulgáriába szállít 25 darab turistabuszt a cég – az üzlet érdekessége, hogy ez az első alkalom, hogy a Nogebus újonnan értékesít autóbuszokat a kelet-európai országba.

Az Union Ivkoni új Nogebusai, balra egy Touring Gold HDH, jobbra egy Touring H

A buszok megrendelője a legnagyobb bolgár autóbuszos magánüzemeltető cég, a több, mint 230 darabos flottát fenntartó, szófiai központú Union Ivkoni társaság, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából vásárol éppen 25 darab vadonatúj turistabuszt a Nogebustól. Az új szerzemények első példányait a Plovdivban megrendezett 73. Nemzetközi Műszaki Vásáron mutatta be a nagyközönségnek a leendő üzemeltető. A kontingens a középkategóriás Touring sorozat három különböző altípusának összesen négyféle kiviteléből tevődik össze, igazodva a megrendelő különféle igényeihez. Legnagyobb darabszámban a típuscsalád csúcsát megtestesítő, emelt padlószintű Touring Gold HDH modell képviselteti magát, 14 darab autóbusszal. Kereken 10 darab érkezik a Touring H nevű, teherautó-alvázra épülő midi változatból, valamint további egy példány a gyári hierarchiában az előző kettő között elhelyezkedő Touring HD kivitelből.

A gyártó más típusaihoz hasonlóan a kis Touring H is feltűnő jelenség az utakon (a kép illusztráció)

A 14 darab Touring Gold HDH-t 12,20 méter hosszú kéttengelyes változatban, az egyetlen Touring HD-t pedig nyújtott, 12,96 méteres kivitelben szállítja a Nogebus. A sajátos formavilágú turistabuszok egységesen Mercedes-Benz OC 500 RF 1943 típusú járóképes alvázra épülnek, mozgatásukról a számos távolsági Mercedes-Benz és Setra modellben is megtalálható, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású Mercedes-Benz OM 470 erőforrás gondoskodik, ebben az esetben 429 lóerő (315 kW) teljesítményű kivitelben. Az 55 férőhelyes járműveket gazdag felszereltség jellemzi, az utazóközönség kényelmét egyebek mellett kiviteltől függően parketta hatású padló, teljes egészében LED-es utastérvilágítás, DVD-lejátszóval kiegészített audio-video rendszer, USB-csatlakozók, kávéfőző, italhűtő, toalett valamint WiFi-előkészítés szolgálja az új buszok fedélzetén. Emellett az esélyegyenlőség jegyében öt darab Touring Gold HDH-t kerekesszékes lifttel is felszerelnek.

Hasonló, ízléses kialakítású beltér várja majd az Union Ivkoni utasait is (a kép illusztráció)

A tíz darab, orrmotoros MAN N14 12.250 FOC teherautó-alvázra épülő Touring H távolsági midibusz mindegyikét 37 utasüléssel és nagyobb testvéreikével közel azonos felszereltséggel szállítja a gyártó, egyedül a magasabb komfortfokozatú utasüléseket és a toalettet kell majd nélkülözniuk a legkisebb Nogebusok utasainak.

Fotók: Nogebus

Címkék