Bemutatók, Evopro, Magyar gyártók

Egyről a kettőre – Modulo Medio Hybrid bemutató

Szeptember 18-án mutatkozott be a nagyközönségnek a magyar evopro cégcsoport által kifejlesztett Modulo autóbuszcsalád legújabb tagja, a soros hibrid hajtással szerelt Modulo Medio Hybrid. A bemutatóra a Magyarbusz [Info] csapata is meghívást kapott, így elsőkézből számolhatunk be kedves olvasóinknak a legújabb hazai autóbusztípus részleteiről. A bemutatóval egybekötve adták át ünnepélyes keretek között a tavaly alapított Budapest Márka díjat is, amelyet ebben az évben a „termék” kategóriában az evopro csoport érdemelt ki, sokéves innovatív járműipari tevékenysége elismeréseként.

Miközben itthon a BKK a hírek szerint méregdrága Siemens midibuszokkal képzeli el a felvillanyozó jövőt, az evopro kompozit karosszériás típuscsaládja iránt külföldről élénk érdeklődés mutatkozik: a Modulo elektromos változatából ugyanis még az idei év folyamán huszonöt darabot készítenek orosz megrendelésre. Az új midibuszok Moszkva autóbuszparkját színesítik majd. A magyar gyártó emellett – a budapesti tenderen elszenvedett kudarc ellenére – a hazai piacon is lát lehetőségeket, ezért a közeljövőben több magyarországi nagyvárosban is bemutatja a típust. Rövidesen pedig további  tagokkal – köztük trolibusszal és földgázüzemű kivitellel  – bővül a Modulo család.

Hazai összefogás, orosz megrendelés

A Budapest Márka díj átadására a városligeti műjégpálya dísztermében, az új Modulo Medio Hybrid bemutatására pedig az épület előtti téren került sor, nem véletlenül: a Városliget már a XIX. század vége óta hagyományos helyszíne a különféle kiállításoknak, elég csak az 1896-os milleniumi kiállításra gondolni, de már 1885-ben is rendeztek országos méretű ipari kiállítást a Ligetben. Az újdonságot jelentő hibrid prototípus mellett megtekinthettük az idén áprilisban debütált elektromos változatot is, ami jó alkalmat teremtett a két bemutatóbusz összehasonlítására. A rendezvényen számos magas rangú meghívott vett részt, emellett jónéhány külföldi látogatót is fel lehetett fedezni a vendégek között. A díj átadása előtt több prominens személyiség is köszöntő beszédet mondott, a felszólalók között a főváros, a kormány és az evopro képviselői is jelen voltak.

Tetszetős türkizkék fényezéssel mutatkozott be a Modulo hibrid változata

Dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes beszéde elején a Budapest Márka díj alapításának körülményeiről beszélt. Elmondta: a Budapest Márka elismerést a Fővárosi Közgyűlés 2013-ban alapította azzal a céllal, hogy összegyűjtsék azokat az értékeket, illetve értékteremtő tevékenységeket, amelyek Budapest jó hírnevét gyarapítják az ország határain belül és azon túl is. A kitüntető cím négy kategóriában kerül kiosztásra (termék, szolgáltatás, közszolgáltatás, művészi alkotómunka), a jelöltekre a Fővárosi Közgyűlés tagjai tesznek javaslatot. Mint mondta, az evopro csoport környezetbarát fejlesztéseivel, innovatív tevékénységével érdemelte ki az elismerést, mint kiemelkedően teljesítő, nemzetközi szinten is elismert budapesti vállalkozás. Hozzátette: az evopro által fejlesztett termékek hozzájárulnak a főváros fenntartható fejlődéséhez is.

Ezt követően a főpolgármester röviden kitért a kormány terveire is. Mint mondta, a kormányzat minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító, innovatív termékek és mérnöki szolgáltatások születhessenek. Ennek keretében célul tűzték ki, hogy 2020-ig a kutatás-fejlesztési ráfordítások GDP-hez viszonyított arányát 1,8%-ra emelik. Kiemelt prioritás az innovatív mérnöki szolgáltatások területe. Ezért méltatja idén ezt a területet, s a terület élmezőnyét – köztük az evoprot – a Budapest Márka.

A következő felszólaló Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár volt, aki elmondta: az evopro által kifejlesztett Modulo típuscsalád olyan magyar termék, ami a világ élvonalába tartozó technikát, illetve technológiát vonultat fel. Hangsúlyozta: fontos, hogy a cégek, egyetemek, kutatóintézetek összefogjanak a siker érdekében, illetve, hogy a felsőoktatás aktívan támogassa az innovatív vállalatokat. Ilyen együttműködés folyik az evopro és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) között is. Beszéde végén az államtitkár gratulált az evopro vezetőinek a díj elnyeréséhez, és reményét fejezte ki, hogy a magyar felsőoktatás a jövőben is részt fog venni az ehhez hasonló fejlesztésekben.

Mészáros Csaba és Bodnár Balázs a Budapest Márka díjjal, a díszvendégek körében (Fotó: evopro)

Mészáros Csaba, az evopro Holding Zrt. elnök-tulajdonosa Márai Sándor soraival indította beszédét, majd rámutatott: Magyarország újraiparosítása a a multinacionális cégek szerepvállalása mellett új, innovatív magyar termékek kifejlesztésével, gyártásával és exportképessé tételével lehetséges. Az evopro csoport magyar mérnökökre alapozva külföldön is helytáll, és büszke arra, hogy nemzetközi tapasztalatait itthon is kamatoztatva tucatnyi fejlesztésnek a motorja. Jelenleg mind az öt kontinensen, a világ 29 országában dolgoznak a cégcsoport szakemberei. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy Magyarországon is gyarapítsák dolgozóik számát. Mészáros úr hozzátette: a Budapest Márka cím elnyerése az egész evopro csoport számára megtiszteltetés. A most kitüntetett Modulo típuscsalád már sorozatgyártásra készen várja a leendő magyar és külföldi üzemeltetőket. Az első megrendelés már meg is érkezett, méghozzá Oroszországból: az idei év végéig összesen 25 példányt gyártanak az elektromos hajtású kivitelből Moszkva részére. Az erről szóló szerződést várhatóan a jövő hónapban esedékes moszkvai Open Innovation szakkiállításon írják majd alá.

Végezetül Bodnár Balázs, az evopro Kft. ügyvezetője a cégcsoport fejlődéséről és aktuális autóipari projektjeiről számolt be. Az evopro csoport mérnöki szolgáltatásokkal indult el 2001-ben, majd a kellő tapasztalat megszerzése után önálló vállalkozási projektek megvalósítására is képessé vált, elsősorban autóipari és folyamatautomatizálási területeken. Ezt követően már önállóan kifejlesztett, innovatív termékekkel tudtak megjelenni. Az ügyvezető a Budapest Márka cím elnyerését fontos állomásnak nevezte az evopro márka építésében. Mint mondta, a jövőt tekintve is optimisták, az autóiparban a komplett gyártósorok szállításában, valamint a kompozit karosszériák elterjedésében látnak kiváló lehetőségeket.

A beszédek végén a díszvendégek (Dr. Péceli Gáborral, a BME rektorával kiegészülve) ünnepélyesen átadták a Budapest Márka díjat Mészáros Csabának és Bodnár Balázsnak. A ceremóniát követően a meghívottaknak lehetősége nyílt mindkét kiállított járművet menet közben is kipróbálni, egy rövid városligeti próbaút keretében. Most pedig ismerkedjünk meg közelebbről is a nap főszereplőjével, a Modulo Medio Hybrid-del.

Hazai mérföldkő

Széles utasajtók vezetnek a tágas beltérbe – a karosszéria kialakítása ugyanakkor elsőajtózásnál problémát jelenthet

Amint az az elnevezésből is látható, a most bemutatott prototípus szintén a 8 méteres, két utasajtós változatot reprezentálja, ami a Modulo-palettán a közepes méretnek felel meg (a legrövidebb, egyajtós, 6,5 méter hosszú kivitel Minimo, míg a hosszabb, három utasajtóval ellátott, 9,5 méteres verzió Optimo néven fut). Kívülről a kipufogócsövet leszámítva jóformán csak a feliratok utalnak a hibrid hajtásra, ettől eltekintve külsőre gyakorlatilag megegyezik a tisztán elektromos hajtású variánssal a legújabb evopro midibusz. A jármű alapkarakterét a némiképp szokatlan felépítés mellett (az első ajtó a mellső tengely mögé került) a jellegzetes, nagy kiterjedésű feketítések adják meg. A más buszokéval összevetve szokatlanul nagy tengelytáv miatt a Modulo nyúlánknak tűnik, ez azonban nem zavaró. A bemutatóbusz igen tetszetős, türkizkék fényezést kapott, amelyet mi kifejezetten jó választásnak tartunk. Így ugyanis a már kicsit elcsépelt BKK-világoskéket mellőzve is sikerült finoman utalni a fővárosra, ráadásul ez a színárnyalat szerintünk remekül áll a Modulónak.

A bemutatókocsi egyelőre nem kapott sem külső, sem pedig belső elektronikus utastájékoztató kijelzőket, bár ezen részegységek beszerelése vélhetően csak idő kérdése. A visszapillantó tükrök házai fényezetlenek, viszont nem hiányoznak az összképből a dísztárcsák. A külső ajtónyitó gombok a mai kor divatjához igazodva az ajtókon kaptak helyet.

Az 1200 mm széles bolygóajtókon át igen kényelmes a bejutás a Modulo utasterébe. Itt valóban érezni, mi is lehetett a tervezők alapkoncepciója, amikor megalkották ezt a kissé szokatlan kocsiszekrényt – így ugyanis a buszra felszálló utas nem a kerékdobok közé lép be, hanem az utasajtók közötti tágas területre, a szélesebb ajtók révén pedig az utasáramlás is gyorsul. Az első ajtónál félautomata rámpa segíti a kerekesszékesek bejutását a buszba.

Az utastérbe lépve szintén nem tapasztalunk eget rengető változásokat az elektromos változathoz képest: a kocsitestet alkotó modulok kialakításából adódó jellegzetes üléselrendezés nem módosult. Ezúttal is a német Kiel cég „vandálbiztos” városi-elővárosi utasüléseit találjuk a Modulo fedélzetén; a bemutatókocsin alkalmazott üléselrendezésben összesen 22 ülő utas utazhat az evopro midibuszával. A beltér a jármű külső méreteihez képest hatalmas, ebben a mindössze 30 mm-es falvastagság mellett jelentős szerepe van annak is, hogy a középmodulban az üléseket 90°-kal elforgatva helyezték el (alattuk akkumulátor található). Valamennyi ülőalkalmatosság fix rögzítésű, és tizenkettő közülük a padlószinten helyezkedik el – ez az érték kiemelkedőnek számít a kategóriában. Az ülő utasok mellett további 43 álló személynek is jut hely az utastérben; amennyiben kerekesszékes utas is tartózkodik a fedélzeten, ez az érték 40-re csökken. Ha már a mozgáskorlátozottaknál tartunk: a számukra fenntartott hely továbbra is a busz elejében, a sofőrülés és a jellegzetes „anyósülés” között található, sajnos azonban sem védőkorlát, sem pedig biztonsági öv nem jut az itt utazóknak. Úgyszintén biztonsági öv nélkül marad az „anyósülésen” helyet foglaló kedves utas is.

Kilátás a Modulo Medio hátuljából. Hatalmas hely áll az utasok rendelkezésére

A belső színvilág ebben a bemutatóbuszban talán még szerencsésebb, mint az előzőben, a fehér és szürke műanyagok kellemes kontrasztot képeznek az ülések sötét szövetborításával. A nagyméretű oldalablakoknak köszönhetően az utastér világosságára sem lehet panasz. A kapaszkodókon azért megfigyelhető némi fővárosi orientáció: a rudak a BKK jellegzetes világoskék színében pompáznak. Rögzítésük fix, egyenletes elrendezésük követi a kocsiszekrény-modulok kialakítását. Hiányoltuk az utastérből a lelógó műanyag kapaszkodókat. Apró, de annál előnyösebb módosítás az első prototípushoz képest, hogy a beltéri világítást a korábbi spotlámpák helyett immár nagyobb fényerejű, LED-es hosszanti világítótestek biztosítják.

Mivel az utastérben néhány fedőlaptól eltekintve nincsenek klasszikus értelemben vett burkolóelemek, a beltéri zörgések száma várhatóan a napi használat során is alacsony marad majd; ilyen szempontból talán csak az üveg szélfogók lehetnek problémásak a jövőben. Az ajtómozgató rudak sajnos továbbra is burkolatlanok, noha a hely meglenne ahhoz, hogy valamilyen borítással lássák el őket  – a balesetek elkerülése érdekében mi mindenképpen a mechanizmus elburkolását javasolnánk. A leszállás- és vészjelző gombok nagyméretűek és teljes tenyérrel lenyomhatók, utóbbiak talán egy kissé alacsonyra kerültek.

A sofőrfülke, hasonlóan a korábbiakhoz, a hibrid bemutatóbuszban sincs elválasztva az utastértől, noha erre a fővárosban kifejezett igény mutatkozik. A funkcionális jellegű, szögletes műszerfal ugyancsak változatlan. A beltér megfelelő hőmérsékletét mindkét demóbuszban Eberspächer gyártmányú légkondicionáló biztosítja, a berendezés a leghátsó, ún. hajtás modulban kapott helyet. A rendszer kitűnően végzi feladatát, rövid idő alatt a kívánt hőmérsékletre hűti az utasteret.

Kettőzött erővel

Az igazi újdonság természetesen a motortérben keresendő, bár a Modulo koncepciója a modulrendszerű kompozit karosszéria miatt már önmagában is újszerűnek számít. A Medio Hybridben az ún. soros hibrid hajtást alkalmazták a tervezők (a rendszer rövid ismertetéséért lásd keretes írásunkat). Az elektromotor a Cummins új, Euro VI-os besorolású, ISB4.5 jelű négyhengeres dízelmotorjával működik együtt, amely a motortér jobb oldalába elcsúsztatva kapott helyet. A belső égésű erőforrás teljesítménye 150 lóerő (110 kW), maximális nyomatéka 580 Nm. Az elektromos berendezéseket (elektromotor, generátor stb.) a US Hybrid szállítja. A Modulo hibrid változata ún. plug-in hybrid konstrukció, vagyis az akkumulátorok egyszerűen, a konnektorról (háztartási hálózatról) is tölthetők. A kedvező fogyasztáshoz emellett az is hozzájárul, hogy a kompozit felépítménynek köszönhetően a Modulo önsúlya több mint két tonnával kevesebb, mint egy hasonló méretű acélvázas midibuszé.

Soros hibrid hajtás

A manapság rohamosan terjedő hibrid hajtásláncokon belül alapvetően az úgynevezett soros-, illetve párhuzamoshibrid hajtástípust különböztetjük meg, valamint ezek különféle kombinációit.

A Modulóban is alkalmazott soros megoldás lényege, hogy a belső égésű motor nem közvetlenül magát a járművet, hanem a generátort hajtja. A generátor elektromos áramot termel, ami egyrészt meghajtja az elektromotort, másrészt pedig tölti az akkumulátort. A generátort a motor indítására is fel lehet használni, ahogy azt a Modulo esetében is teszik. Az elektromotortól a hajtás fogaskerekes áttételen – általában, de nem mindig sebességváltón – keresztül jut el a kerekekig, azaz „közvetlenül” mindig az elektromotor hajtja a járművet. Előfordul, hogy mindegyik kerékhez építenek be elektromotort, ekkor sebességváltóra és differenciálműre nincs szükség. Fékezéskor a jármű mozgási energiáját az elektromotor – generátorként működve – az akkumulátor töltésére használja fel.

A soros hibrid hajtás elve, illetve gyakorlati alkalmazása egy Mitsubishi Fuso Aero Star hibrid autóbuszban

A soros hibrid hajtás előnye, hogy mivel nincs mechanikus kapcsolat a belsőégésű motor és a kerekek között, a belső égésű motor a jármű sebességétől függetlenül, optimális fordulatszám-tartományban, jó hatásfokkal működtethető. Hátránya, hogy a többszöri energia-átalakítás során minden esetben veszteségek keletkeznek, emiatt a belső égésű motorból nyert energiának csak mintegy 70-80%-a jut el a kerekekig.

A soros hibrid hajtást széles körben alkalmazzák más buszgyártók is, ezen az elven működnek többek között az MAN, a Mercedes-Benz és a Scania hibrid típusai is.

(Felhasznált irodalom: Dr. Lévai Zoltán: Gépjárművek szerkezettana, www.lezo.hu)

A Modulo Hybrid motortere. Fent az akkumulátorok, jobbra lent a dízelmotor, tőle balra a generátor és az elektromotor

A 17,5”-os futóművek ezúttal is a Rábától érkeztek, a gumiabroncsok a Continental termékei. A mellső tengely maximális terhelhetősége 3800 kg, a hátsóé 6550 kg. A fékrendszert a Knorr-Bremse szállítja. A busz hátsó szélvédőjén jól látható „eBUS Ready” matrica hirdeti, hogy a jármű alkalmas arra, hogy alacsony költség mellett, viszonylag könnyen és gyorsan tisztán elektromos üzeművé alakítsák át. Ezt egyébként minden, gyárilag nem elektromos hajtással szerelt Modulo elmondhatja magáról.

A Városligetben tartott rövid menetpróbán mindenki megtapasztalhatta az elektromos hajtás (egyik) előnyét: a belső égésű motorokénál kedvezőbb nyomatékleadásnak köszönhetően gázadásra személyautókéval vetekedő vehemenciával lódul meg a Modulo, a hagyományos autóbuszokat pedig úgy hagyja ott, mint Szent Pál az oláhokat. A futóművek hatásosan simítják ki az úthibákat, a kemény ülések ellenére tehát összességében nem kényelmetlen az utazás az evopro midibuszával.

Az evopro nagy dobása?

A második prototípus bemutatása, az újabb hajtásmód beépítése és a rendezvény színvonala is egyértelműen mutatja, hogy az evopro komolyan gondolja a buszgyártást. A cégcsoport tervei határozottak: a következő lépésben három további prototípus jármű épül a cég budapesti telephelyén, tovább bővítve ezzel a a kínálatot. Értesüléseink szerint a már bemutatott Medio mellett végre megismerkedhetünk a rövidebb (Minimo) és a hosszabb (Optimo, más források szerint Maximo) karosszériaváltozattal is – ráadásul utóbbi jármű várhatóan trolibusz kivitelben készül el. Ezen kívül a három új bemutatókocsi egyike környezetbarát földgázüzemű (CNG) hajtással kerül majd forgalomba, széles választékot kínálva ezzel az alternatív hajtásban gondolkodó vásárlóknak.

Ezzel egyidejűleg a már elkészült járművek tesztelése sem áll le. A korábban általunk is bemutatott elektromos hajtású prototípus szeptember 22. és 27. között tizenegy állomásos országjáráson vesz részt, Érd, Paks, Szekszárd, Bonyhád, Mohács, Kaposvár, Hévíz, Balatonfüred, Veszprém és Székesfehérvár érintésével, Pécsett pedig két napon át menetrend szerinti járatként közlekedik majd. Ezt követően, október folyamán Oroszországba szállítják, ahol a moszkvai Open Innovation kiállításon fog részt venni. A most bemutatott hibrid hajtású kocsit ezalatt a Győr közelében található Rábaringen tesztelik majd az evopro szakemberei. Kifejezetten ígéretes tehát a kezdés, kíváncsian várjuk a folytatást.

Címkék