Magazin

Erős évet zárt 2021-ben is a Volánbusz

Tavaly csaknem 11 milliárd forinttal nőtt a Volánbusz Zrt. belföldi nettó értékesítési árbevétele a társaság 2021. évi beszámolója szerint. A közlekedési cég 2021. december 31-i fordulónapra elkészített mérlegéből kiderül, hogy a cég mérlegfőösszege 81%-al, saját tőkéje 22,4%-al növekedett a 2020-as bázisévhez képest, adózott eredménye pedig 1,7 milliárd forinttal haladta meg az előző évit.

A közlekedési társaság mérlegfőösszege, eszköz- és forrásállománya 2021-ben az előző évi 165 milliárd forintról közel 134 milliárd forinttal, 298,5 milliárd forintra ugrott meg; ennek hátterében a busztársaság flottakezelő for-profit gazdasági társaságának 2021. szeptember 30-i hatálybalépési dátummal végbement, a Volánbusz Zrt.-be történő beolvadása áll. Így jórészt a fúzió eredményeként tavaly év végére a Volánbusz saját tőkéje 123,5 milliárd forintról 151,2 milliárd forintra, mérlegfőösszege pedig a már említett 299 milliárd forintra növekedett az azt megelőző évihez képest. A Volán Buszpark a beolvadás pillanatában 346 darab saját tulajdonú autóbusszal rendelkezett és további 1632 darab buszt lízingelt. A Volánbuszhoz az egyesüléssel az  autóbuszok mellett jelentős, mintegy 100  milliárdos kötelezettségállomány, ezen belül 60 milliárd forintos hitelállomány is átkerült; a társaság forrásokon belüli kötelezettségei (hitelek, kölcsönök, egyéb kötelezettségek) így 39 milliárd forintról 133 milliárd forintra növekedtek, ebből 63,5 milliárd forintnyi kötelezettség – melyből 47,4 milliárd forint kölcsönszerződéshez, 15,4 pedig lízingszerződéshez kapcsolódik – hosszú-, 70 milliárd forintnyi pedig rövid lejáratú. A hosszú lejáratú kötelezettségek 2020-as fordulónapi állománya 769 millió forint volt, azaz a Volán Buszpark beolvadása 8 163%-os gyarapodást eredményezett a hosszúlejáratú hitelállományban, a rövid lejáratú kötelezettségek esetében pedig 110%-os, 36,5 milliárd forintnyi növekedés figyelhető meg.

A társaság tavalyi nettó árbevétele megközelítette a 95 milliárd forintot, ez 13%-os növekedés, míg az adózott eredmény 6,9 milliárd forintja 33%-os erősödést jelent. A közel 7 milliárdos profit eredménytartalékba került. A Volánbuszból az állam a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal sem vett ki osztalékot.

A helyközi személyszállításból tavaly 65 milliárd, a helyiből 8,7 milliárd, az agglomerációsból 430 millió, egyéb személyszállításból 6,6 milliárd, üzemanyag-értékesítésből pedig 11,8 milliárd forint folyt be a vállalat kasszájába. A helyközi, helyi és agglomerációs közszolgáltatási feladatok ellátása kapcsán bevétellel nem fedezett indokolt költségek (kedvezményes utazások után igényelt árkiegészítés) tavaly elérték a 150 milliárd forintot, ebből az Innovációs és Technológiai Minisztérium 133,6 milliárd forintot kompenzált. Az ITM a 133,6 milliárd forint ellenértéket egyenletes ütemben folyósította a társaság részére, ebből 128,3 milliárd forintot ítélt meg a helyközi és 5,3 milliárdot az agglomerációs szolgáltatások finanszírozására, a 2021-es évi helyi tevékenység vonatkozásában pedig 16,3 milliárd forint költség merült fel. Készpénzáramlás tekintetében 78,8 milliárdos  eredményről számolt be a cég, ez 18,3 milliárd forinttal volt magasabb az előző évi állománynál.

A tárgyidőszakban a Volánbusz költségként 242,7 milliárd forintot számolt el, ebből a személyi jellegű ráfordítások 124,2 milliárd forintot tettek ki, azon belül a bérköltségek összege 87,8 milliárd, a személyi jellegű egyéb kifizetéseké pedig 20,7 milliárd forint volt, utóbbi 62%-os növekedést jelent a megelőző évihez képest. A személyi jellegű egyéb kifizetések jelentősebb tételei közé tartoztak a Válaszható Béren Kívüli Juttatások  és az  önkéntes nyugdíjpénztárakba befizetett munkáltatói hozzájárulások – ezek együttes összege 10,26 milliárd forint -, valamint az üzemanyag megtakarítás címén, 5,76 milliárd forint értékben elszámolt díjazások.  A társasági átlagkereset tekintetében gyakorlatilag nem történt elmozdulás 2021-ben, az 404 ezer forint/fő volt havonta. A Volánbusz  2021-ben 18 125 főt, 14 934 fizikai és 3 191 szellemi jellegű foglalkozású munkatársat foglalkoztatott, 59 fővel többet az előző évi létszámhoz képest.

A költségeken belül az anyagköltségek jelentették a második legnagyobb tételt, melynek 58,12 milliárd forintos értékéből a legjelentősebb kategória az üzemanyag-költség volt, ami az összes anyagköltség 65%-át – 37,8 millárd forintot – tette ki. Emellett további meghatározó részt képviselt a felhasznált fődarabok, alkatrészek, gumiabroncsok és egyéb fenntartási anyagok elszámolt 14,5 milliárd forintos költsége.

A Volánbusznál tavaly mintegy 17,5 milliárd forint értékű támogatást tartottak nyilván, ebből 12,1 milliárd forint fejlesztési támogatás a Zöld Busz Program keretén belül megvásárlásra kerülő autóbuszok, valamint a Komáromban forgalomba állított BYD eBus beszerzésének ellentételezésére érkezett. Emellett további jelentős tétel a MÁV Zrt.-n keresztül folyósított és bérfejlesztésre fordított 4,14 milliárd forintos állami finanszírozás is.

A Volánbusz működésének körülményeit a 2020-as évhez hasonlóan még a tavalyi év jelentős részében is befolyásolták a pandémia hatásai, ugyanis az utazásokból származó bevételeket a járvány miatti drasztikus utasszámcsökkenés továbbra is érintette. A helyközi közszolgáltatási feladatok ellátásával összefüggő pandémiás költségeket és kieső bevételeket az év során a jogszabályoknak és a közszolgáltatási szerződésekben foglaltaknak megfelelően a megrendelő, azaz az ITM rendszeresen kompenzálta többlet költségtérítés folyósítása útján. A Volánbusz működését tavaly év végétől kezdődően egy újabb, a gazdálkodási hatáskörén kívül eső rendkívüli körülmény, az üzemanyagok árának emelkedése is nagyban érintette, s ezt a helyzetet a 2022 februárjában indult orosz-ukrán háború tovább súlyosbította. S bár a társaság nem rendelkezik közvetlen operációval ezen a területen, így a közvetlen hatások is elhanyagolhatók, de a háborús szankciók miatt tovább emelkedő üzemanyagárak várhatóan az idei év folyamán is jelentős többletköltségeket rónak majd a közlekedési cégre.

Emellett a Volánbusz működését az idei év során a helyközi közszolgáltatási pályázat kimenetele is nagyban befolyásolni fogja. Mint ismert, a Volánbusz  helyközi személyszállítási közszolgáltatási szerződései 2019. december 31-én lejártak. A szerződések lejárta után a megrendelő, az ITM szükséghelyzeti kijelöléssel a Volánbuszt jelölte ki a közszolgáltatási feladatok ellátásával még további három évre, 2022. december 31-ig, illetve a pályázatok sikeres lezárásáig. A pályázat lefolytatására ismereteink szerint még az idei év folyamán sor kerülne, a nyertes 2023. január 1-től kezdené meg a várhatóan 120 hónapra vonatkozó szolgáltatásnyújtást.

A pályázat kiírását az ITM 2022 első felére ígérte, de nem lepődnénk meg, hogy ha az autóbusszal végzett közúti személyszállítás liberalizációja  további egy évet késne. A piacnyitás egyébként érezhetően nem tartozik a kormány kedvenc témái közé, a kitűzött dátumot még eddig egyszer sem sikerült tartani; jelen állás szerint 2020. december 31-e volt a végső határidő, ameddig Magyarország haladékot kapott az Európai Uniótól ezen kötelezettségének teljesítésére.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék