Magazin

További 53 milliárd forint jut a hazai villanybusz-beszerzésekre

A Nemzeti Helyreállítási Alap terhére 53,235 milliárd forintnyi forrást biztosít a kormány az autóbuszos közösségi közlekedés zöldítésére. A 2021. december 23-án megjelent, RRF-5.2.2-21 kódszámú, „A zéró emissziós buszközlekedés fejlesztése” című  Felhívás célja, hogy végkedvezményezettként a 25 000 főt meghaladó lélekszámú városok önkormányzatai vissza nem térítendő támogatásban részesüljenek elektromos autóbuszok és/vagy önjáró trolibuszok vásárlására, valamint a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére.

A magyar gazdaság fellendítésére és a COVID-19-járvány okozta visszaesést követő helyreállításra az uniós helyreállítási és rezilienciaépítési alapokból összesen 2511 milliárd euró támogatás lehívására lenne lehetősége Magyarországnak. Mivel az Európai Tanács egyelőre még nem bólintott rá a magyar helyreállítási tervekre, a kormány tavaly augusztusban úgy döntött, hogy a helyreállítási tervben szereplő projekteket a központi költségvetés terhére előfinanszírozza, és amíg nincs lehetőség az uniós források terhére történő elszámolásra, addig a kormányzat a nyáron felállított Nemzeti Helyreállítási Alapból költ ezekre a beruházásokra. Magyarország a legtöbb pénzt az egészségügyre fordítaná, de kiemelt terület a környezetbarát közlekedés, valamint az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése is. A támogatásból 53,235 milliárd forint jut zéró emissziós autóbuszok beszerzésére. Ebből az Európai Unió felé elszámolható költség 50,7 milliárd forint, míg a fennmaradó 2,535 milliárd forintos működési és egyéb költség hazai forrásból kerülne finanszírozásra.

A felhívásra a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. 2022. január 14-től nyújthatja be támogatási kérelmét, majd a támogatási szerződés megkötését követően írhatja ki a végkedvezményeztettek részére a pályázati felhívásokat, amelyek a palyazat.gov.hu és a humda.hu oldalakon lesznek elérhetőek. Ezekre a felhívásokra a személyszállítási közszolgáltatást megrendelő, 25 000 főnél több lakossal rendelkező városok önkormányzatai, ezek közlekedésszervezői és helyi személyszállítási közszolgáltatói, vagy az általuk alkotott konzorciumok nyújthatnak be támogatási kérelmet városi vagy elővárosi forgalmat lebonyolító új, M3/I osztályú elektromos autóbuszok beszerzéséhez. A pályázóknak rendelkezniük kell az adott településre vonatkozó közúti személyszállítási közszolgáltatására kidolgozott autóbusz-flotta dekarbonizációs tervvel, vagy vállalniuk kell a támogatási kérelmük benyújtásához ennek elkészítését.

A támogatás vissza nem térítendőnek minősül, vagyis az elnyert összeget – a majdani szerződés szerinti projektmegvalósítás esetén – nem kell visszafizetni. A járműbeszerzések igényelhető támogatási szintje legfeljebb 80%-os, míg az infrastrukturális beruházások esetében ugyanez az érték legfeljebb 60%.

Magyarországon jelenleg a 25 000 főnél nagyobb lélekszámú településeken összesen 2 792 darab autóbusz közlekedik helyi szinten, amelyek nagy része idős és korszerűtlen. A kormány úgy számol, hogy a beruházás keretében a 2030-ig lecserélni tervezett mintegy 2100 helyi közforgalmú autóbuszból legalább 300 darab régi fosszilis üzemanyagot használó busz cseréje és ugyanannyi töltőpont építése valósulna meg a 2022 és 2025 közötti időszakban.  A beruházás költségvetésében a járművek bekerülési költsége nagyjából 90%-os, az infrastruktúra kiépítése kb. 10%-os arányt képvisel. A támogatással érintett projektek révén 2024. december 31-ig minimum 100 darab, 2025. december 31-ig pedig legalább 300 darab új, tisztán elektromos hajtású autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra beszerzése és üzembe helyezése történne meg.

Szintén a hazai buszflotta modernizációját szolgálja az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klíma-és Természetvédelmi Akciótervének részét képező Zöld Busz Program környezetkímélő, klímasemleges, városi, elektromos meghajtású személyszállítási járművek beszerzésére és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére vonatkozó pályázati felhívása is A ZBP-006 kódszámú Felhívás várhatóan 2022 I. negyedévében jelenik meg.

Címkék