Egyéb

Újabb 350 villanybusz beszerzésére lehet pályázni a Zöld Busz Programban

A Zöld Busz Program keretében egy hónapon belül újabb 350 elektromos autóbusz beszerzésére hirdetnek pályázati felhívást, s immár a 25 ezres lélekszámúnál nagyobb városok mellett az ennél kisebb településekre is kiterjesztik a programot – közölte az innovációs és technológiai miniszter szerdán Hajdúszoboszlón, a fürdővárosban egy  hónapig próbaüzemben közlekedő Mercedes-Benz eCitaro bemutatásakor. 

Palkovics László további részleteket nem közölt a pályázatról, de feltehetően a Zöld Busz Program második, ZBP-006 kódszámú, 2022-2023 évekre vonatkozó pályázati felhívásáról van szó, melynek megjelenését korábban 2022 I. negyedévére ígérték. A felhívásra az első fordulóhoz hasonlóan – melynek köszönhetően 127 zéró emissziós autóbusz beszerzése valósulhat meg – a személyszállítási közszolgáltatást megrendelő városok önkormányzatai, ezek közlekedésszervezői és helyi személyszállítási közszolgáltatói, vagy az általuk alkotott konzorciumok nyújthatnak be támogatási kérelmet városi vagy elővárosi forgalmat lebonyolító új, M3/I osztályú, szóló kivitelű elektromos autóbuszok és/vagy önjáró trolibuszok vásárlására, valamint a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére. Az állami finanszírozás keretösszege még pontosan nem ismert, vélhetően megközelíti majd az 50 milliárd forintot.

Az elnyerhető támogatás ezúttal is vissza nem térítendőnek minősül, amit a majdani szerződés szerinti projektmegvalósítás esetén nem kell visszafizetni. A járműbeszerzések igényelhető támogatási szintje legfeljebb 80%-os, míg az infrastrukturális beruházások esetében ugyanez az érték legfeljebb 60%. A járművek vásárlásához nyújtott hozzájárulás mértéke a második pályázati eljárásban is függ a kiváltani tervezett autóbuszok károsanyag-kibocsátásától – a program értelemszerűen a leginkább környezetszennyező típusok kivonását szeretné ösztönözni, vagyis minél öregebb a cserélni kívánt autóbusz, annál nagyobb arányú támogatás kérhető. A felhívás az előzetes tervek szerint az Euro 0-ás vagy Euro 1-es emissziós besorolású autóbuszok tisztán elektromos hajtású járművekre történő cseréjét 85%-ban, az Euro 2-esekét 80%-ban, az Euro 3-asokét 75%-ban, az Euro 4-esekét 65%-ban, az EEV minősítésű típusokét pedig 60%-ban támogatja majd. A pályázat lehetőséget nyújt CNG-üzemű járművek kiváltására is, ebben az esetben a támogatási arány legfeljebb 70% lehet.

A felhívás tervezetének társadalmi egyeztetésekor több észrevétel és javaslat is megfogalmazódott – pl. a támogatások mértékével, vagy éppen a projekt területi megvalósításával kapcsolatban -, így  valószínűleg a tavaly év végén véleményezésre bocsátott tervezet némileg módosított formában kerül meghirdetésre.

Emellett 2025 végéig további 300 darab elektromos autóbusz beszerzése is megvalósulhat, erre a beruházásra a kormány 53,235 milliárd forintnyi forrást biztosítana a Nemzeti Helyreállítási Alapból.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék