A Volánbusz továbbra is fenntartja a közszolgáltatást Hódmezővásárhelyen

Június 5-től, szombattól három hónap kényszerpihenő után a Jovány Busz Kft. ismételten megkezdi személyszállítási szolgáltatását Hódmezővásárhelyen. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata még tavaly decemberben új szolgáltatót, nevezetesen a  Jovány Busz Kft.-t bízta meg a város helyi személyszállítási feladatainak március 1-től történő ellátásával. A szolgáltatást március 1-én el is indította a vállalkozás, de a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a tapasztalt szabálytalanságok miatt március 3-án este azonnali hatállyal három hónapra felfüggesztette a cég működését. A közszolgáltatás mindazonáltal azóta is folyamatosan biztosított a városban, hiszen a Volánbusz Zrt. változatlanul ellátja a helyi járatok üzemeltetésének feladatait, mivel a társaság továbbra is hatályosnak tartja a 2018-ban pályázat útján elnyert 2019. január 1-től 2023 végig tartó közszolgáltatási jogviszonyát. A vállalkozás tevékenységének újraindítása kapcsán megkerestük a Volánbuszt, s arról érdeklődtünk, hogy a társaság szombat üzemkezdettől továbbra is fenn kívánja-e tartani a felek által 2018-ban kölcsönösen elfogadott pályázati feltételek szerint folytatott szolgáltatását.

A társaság sajtóosztálya érdeklődésünkre közölte, hogy a „város közigazgatási területén helyi autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás ellátása” tárgyában a 2019. január 1. és 2023. december 31. közötti szolgáltatási időszakra vonatkozóan létrejött – az önkormányzatnak felróható okból írásba nem foglalt – helyi közszolgáltatási szerződést az önkormányzat nem mondta fel jogszerűen, és a közös megegyezéssel történő megszüntetésben sem állapodtak meg a felek. Kiemelték, hogy a jogszerű felmondásra egyébként a  Volánbusz Zrt. nem adott okot, a városban teljesített több évtizedes szolgáltatásnyújtás során nem követett el szerződésszegést és nem fejtett ki olyan tevékenységet, amely veszélyeztette volna a szolgáltatás további ellátását.

Azon kérdésünkre, hogy a társaság fontolgatja-e jogi lépések kilátásba helyezését, azt a választ kaptuk, hogy amennyiben nem jön létre más tartalmú megállapodás a felek között, a Volánbusz Zrt. kötelessége mindent megtenni a súlyos szerződésszegés elkerülése érdekében. Emellett közölték, hogy a Volánbusz felelős közszolgáltatóként fenntartotta, és továbbra is fenntartja a közszolgáltatást Hódmezővásárhelyen. A társaság járatai továbbra is az önkormányzat által korábban megrendelt menetrend szerint közlekednek. Hozzátették, hogy a Volánbusz a kialakult vitás helyzet jogszerű, minden érintett számára megfelelő megoldására törekszik a továbbiakban is.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2020. november 19-én intézett ajánlatkérést a Volánbusz és további öt cég felé a személyszállítási közszolgáltatás 2021. március 1-jétől történő ellátására vonatkozóan arra hivatkozva, hogy veszélybe került a szolgáltatás biztosítása a városban. Az eljárásban két ajánlat érkezett, egyik a Jovány Busz Kft., a másik pedig a VIP Travel Kft. részéről. A város 90-95 millió forintos éves üzemeltetésű személyszállítási közszolgáltatásának két éves ellátásáról szóló tendert végül a város új buszközlekedési koncepcióját kidolgozó Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyerte. A pályázatra a jelenlegi szolgáltató, a Volánbusz Zrt. nem nyújtott be ajánlatot, egyrészt mivel a pályázati anyag számtalan formai hiányosságtól szenvedett, másrészt pedig a Volánbusz álláspontja szerint az új szolgáltató kiválasztását indokoló szükséghelyzeti intézkedés sem állt fenn, így a 2020. november 19-én közzétett ajánlatkérésnek hiányzott a megfelelő jogalapja – azaz jogellenes volt. A Volánbusz azóta is – jogszerű felmondás és kétoldalú módosítás hiányában – a 2019. január 1-től 2023 végig tartó közszolgáltatási jogviszonyát tekinti hatályosnak, s aszerint látja el az autóbusszal végzett közszolgáltatási feladatokat a városban.

Címkék