Kitekintő

A Keolis svéd részlege 22 darabot rendelt a Volvo új emeleteséből

Befutott az első nagyobb darabszámú megrendelés az emeletes Volvo 9700 DD-re: a Keolis Sverige közösségi közlekedési feladatokat ellátó cég 22 darabot vásárol a svédek teljes egészében saját fejlesztésű kétszintes modelljéből. Az impozáns autóbuszokkal 2021 decemberétől találkozhatnak majd az utasok Göteborg és Borås között a Västtrafik göteborgi közlekedésszervező cég 100-as jelzésű expressz vonalán.

A Keolis svédországi leányvállalata még 2019 decemberében nyerte el a Västtrafik ernyőszervezet hálózatán az ottani 100-as jelzésű expresszjárat üzemeltetési jogát 10,5 évre. A szolgáltatást eredetileg tavaly decemberben kellett volna megkezdenie a közlekedési multinak, ám a kérdéses viszonylat forgalmát jelenleg biztosító Vy Buss Sverige társaság időközben megtámadta a vonal üzemeltetésére kiírt közbeszerzés eredményét. Az elhúzódó jogviták miatt a Keolis így végül nem tudta időben megkezdeni a szolgáltatást a viszonylaton, ezért a Västtrafik  végül “sürgősségi jelleggel” további egyéves időtartamra meghosszabbította a korábbi szolgáltató szerződését.

A Keolis a vonal forgalmának 2021 decemberétől történő biztosítására nemrégiben 22 darab Volvo 9700 DD emeletes autóbusz megvásárlásáról kötött megállapodást a Volvo autóbuszos divíziójával. A svéd óriáscég közleménye ugyan nem tért ki arra, hogy a járművek a tavaly bemutatott 4,25 méter magas, vagy pedig az idén porondra lépett, 4 méterre csökkentett magasságú verzió karosszériájával érkeznek-e majd, de vélhetően a magasabb építésű, kimondottan az északi piacokra kifejlesztett, főként vonaljárati felhasználásra szánt változatról lesz szó. A Keolis a típus leghosszabb, 14,8 méteres variánsát rendelte, abból is a legsűrűbben beszékezett, 96 ülőhelyet kínáló kivitelt. A kényelmi felszereltségben természetesen a WiFi és az utastéri USB-csatlakozók sora is benne van.

A mindössze egyféle hajtáslánccal elérhető emeletesek technikai bázisaként az alacsony belépésű Volvo B11RLE járóképes alváz szolgál majd. A 26 500 kg megengedett legnagyobb össztömegű járművek mozgatásáról az egyedüli választható erőforrást jelentő 10,8 literes, 460 lóerős (339 kW), 2200 Nm csúcsnyomatékú soros hathengeres Volvo D11K 460 dízelmotor gondoskodik majd, amely egyaránt képes normál gázolajjal, hidrogénezett növényi olajjal (HVO) és biodízellel is működni. Erőátviteli egységként a 12 előre- és 4 hátrameneti fokozattal rendelkező Volvo I-Shift AT2412F automatizált sebességváltó kerül a járművekbe.

A 9700 DD műszaki alapját jelentő háromtengelyes, alacsony belépésű alváz a Volvo önjáró alvázakért felelős gyáregységében, a svédországi Boråsban készül, a buszok felépítményezését pedig a svédek korábban saját tulajdonú karosszáló partnere, a finn Carrus Delta Oy végzi majd lieto-i üzemében.

Címlapkép: BHbus.ba, fotók: Team Verkstad Sverige AB

Címkék