Magazin

Érintésmentes kézfertőtlenítővel látja el 10 járművét a Tüke Busz

Korábbi ígéretének megfelelően – egyelőre teszt jelleggel – kézfertőtlenítési lehetőséget biztosít egyes járművein a Tüke Busz Zrt. a pécsi utazóközönségnek. A társaság szakemberei első lépésben tíz járműre, öt Volvo és öt BYD autóbuszra szereltek fel egyliteres kapacitású, érintésmentes, fehér színű műanyagból készült szenzoros kézfertőtlenítő berendezéseket.

Az utasoknak az első ajtón történő felszállást követően lesz lehetőségük arra, hogy kezüket az adagolós védőeszközt használva fertőtlenítsék. Utasbiztonsági és kényelmi funkciókat is szem előtt tartva a Volvók esetében az első ajtók közvetlen közelében, míg a frissen forgalomba állított BYD villanybuszoknál a második ajtónál lévő kapaszkodókon kerültek elhelyezésre az érintésmentes kézfertőtlenítők. A berendezés egy kéztisztítás alkalmával 1 ml folyékony állagú fertőtlenítőt adagol.

A BYD-k esetében a második ajtó előtti szélfogóhoz kerül a fertőtlenítő berendezés

A Tüke Busz Zrt. abban bízik, hogy a koronavírus-fertőzések számának csökkentése, illetve a járványügyi ajánlások betartása érdekében hozott újabb intézkedést az utasok is kedvezően fogadják, és valóban használják is majd az egyelőre próbaképpen felszerelt kézfertőtlenítő eszközöket. Az érintésmentes adagolók működésével és használatával kapcsolatban gyűjtött tapasztalatok alapján kerülhet sor később további járműveken is hasonló berendezések felszerelésére.

Pótdíj a helyes maszkviselés elmulasztásáért

A fertőzések megelőzését célzó szolgáltatás mellett ugyanakkor hamarosan új pótdíjjal is szembe kell nézniük azoknak, akik nem tartják be a járványügyi intézkedéseket. A szeptember 21-étől hatályos 431/2020. (IX.18.) kormányrendelet értelmében a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúak kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil, vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és szájat folyamatosan elfedje – ezt pedig a Tüke Busz Zrt. járatain is betartatják.

Az érintésmentes eszköz használatonként 1 ml fertőtlenítőszert adagol

A társaság buszvezetői, menetjegy-ellenőrei, vagy más alkalmazottai ellenőrizhetik és ellenőrizni is fogják a maszk viselését a pécsi közösségi közlekedés járatain. A maszk jogszabálynak nem megfelelő használata, vagy viselésének megtagadása esetén a jármű vezetőjének a kormányrendeletben meghatározott szankciókat kell alkalmaznia, attól nem térhet el. Azt az utast, aki a busztársaság dolgozóinak felszólítására sem az orrot és szájat teljesen eltakaró módon viseli a maszkot, az autóbuszvezető köteles az utazásból kizárni, a járműről leszállítani, illetve közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ellene rendőri intézkedést kérni.

A szabály megszegésének anyagi következménye is lesz, a fenti kormányrendelet alapján ugyanis a nem a jogszabályban előírtak szerinti maszkviselés esetére 2020. szeptember 22-i ülésén pótdíjak kiszabásáról döntött Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése. Eszerint 2020. október 22-étől a pécsi közösségi közlekedés járatain 5 000 Ft pótdíjat köteles fizetni az az utas, aki maszk nélkül utazik, vagy a maszkot nem a kormányrendeletben meghatározott módon viseli. Amennyiben a büntetés nem a helyszínen kerül megfizetésre, 18. életévét betöltött pótdíjazott személy esetén az összeg 7 500 Ft-ra, 15 napon túli fizetés esetén 10 000 Ft-ra emelkedik. A 18. életévét be nem töltött pótdíjazott személy esetén 15 napon túli fizetés esetén 10 000 Ft-ra emelkedik.

Fotók: Tüke Busz Zrt.

Címkék