Utazás

Szeptember végéig megvalósul a készpénzmentes fizetés a Volánbusz járatain

Régen várt szolgáltatásfejlesztés valósul meg hamarosan a Volánbusznál: idén szeptemberig a társaság valamennyi helyközi járatának fedélzetén elérhetővé válik a készpénzmentes jegy- és bérletvásárlás. Az első elektronikus fizetést lehetővé tevő eszközök a tesztüzem után Pest vármegye területén közlekedő autóbuszokra kerülnek fel, ezt követően pedig országszerte megkezdődik a telepítésük – közölte a társaság.

A készpénzmentes fizetés rendszer fedélzeti integrálása június második felében kezdődik meg valamennyi helyközi járatra, így szeptember végéig összesen 5330 autóbuszra kerül POS-terminál.

A fejlesztés Pest vármegyében indul, és országszerte hetente közel 300 további járművön válik majd elérhetővé a készpénzmentes jegy- és bérletváltás. A terminálok természetesen nemcsak bankkártya, hanem a fizetésre alkalmas applikációval rendelkező okoseszközök (telefon, okosóra) használatát is lehetővé teszik.

A Volánbusz az országosan kiépített egységes jegyértékesítési HKIR-rendszert 2021-ben helyezte üzembe, ennek során 5300 autóbuszt szereltek fel jegykiadó és jegyellenőrzési funkcióval rendelkező fedélzeti számítógéppel (OBU), fedélzeti nyomtatóval és validátorral. Ebbe a rendszerbe integrálja szeptember 30-ig a készpénzmentes fizetési rendszert a Telekom Rendszerintegráció Zrt. és a HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft. összesen 912 millió forintért. A projekt a POS-terminálok telepítése mellett magában foglalja a járműfedélzeti AFR2 QR kódos fizetési megoldás bevezetését is.

Címkék