Kitekintő

Jelentős darabszámú tenerifei megrendelés teljesítését kezdte meg a Scania

A Kanári-szigetek legnagyobb és legnépesebb szigetét, Tenerifét kiszolgáló Transportes Interurbanos de Tenerife S.A.U. (röviden TITSA) közlekedési társaság egy nagyszabású beszerzés keretében összesen 250 új autóbusszal frissíti járműparkját. Ebből 231-et fővállalkozóként a Scania szállít, döntő többségüket dízel-elektromos hibrid hajtáslánccal, a jól bevált svéd gépészetet a spanyol Castrosua által készített karosszériával párosítva. Az első 75 példány megérkezését március 31-én jelentette be a leendő üzemeltető.

A Tenerife szigetének autóbuszos közlekedéséért egyedüliként felelős TITSA jelenleg mintegy 600 autóbuszból álló járműparkkal rendelkezik, ennek több, mint 60%-ához a Scania szolgáltatja a műszaki alapokat. A társaság a 2023-ban elindított 250 darabos flottacseréjének részeként újabb 231 autóbuszt rendelt a svéd haszonjármű-gyártótól, ebből 58 darabot hagyományos dízelmotoros, 173-at pedig dízel-elektromos hibrid hajtásrendszerrel. A tavaly novemberben felvázolt teljesítési terv szerint 135 autóbuszt még az idén, a fennmaradó 96 kocsit pedig 2025 folyamán szállítja majd a Scania.

A TITSA történetének legnagyobb járműbeszerzéseként számon tartott, 88,4 millió euró összértékű beruházás célja a fenntartható mobilitás fejlesztése Tenerifén. A helyi önkormányzat a közösségi közlekedés népszerűsítésével szeretné visszafogni a személyautóhasználatot és felszámolni a forgalmi dugókat a szigeten. Ennek keretében bővítik a jelenleg mintegy 180 viszonylatból álló hálózatot és sűrítik a legforgalmasabb járatokat a sziget északi és déli részén, mindehhez pedig 67 új járművezetőt is szerződtet a közlekedési társaság – közülük 25-en már el is végezték a szükséges képzést. Ezen kívül tervben van a parkolási lehetőségek szigorúbb szabályozása és nullemissziós zónák kijelölése is.

Az újonnan beszerzésre kerülő autóbuszok közel 70%-át a hibridek teszik ki, amitől az üzemeltető a jelentősen alacsonyabb CO2-kibocsátás mellett az üzemanyag-fogyasztás mintegy 30%-os csökkenését is várja. A teljes széria leszállításakor a TITSA kötelékében szolgáló hibrid hajtású Scania autóbuszok száma 291 darabra emelkedik, ezzel a tenerifei cég rendelkezik majd az egyik legnagyobb darabszámú hibrid autóbuszflottával a spanyol és portugál üzemeltetők közül. Az új autóbuszok 10 évnél idősebb járműveket váltanak ki, így a mostani állományfrissítéssel a városközi forgalmat lebonyolító flotta átlagéletkora 3 évre csökken, a saját tulajdonú járművek számának növelése pedig több, korábban lízingelt autóbusz visszaadására is lehetőséget teremt.

Ahogy a bevezetőben említettük, a buszok felépítményéért a Castrosua felel. A spanyol karosszáló által a közösségi médiában megosztott kikötői videó alapján az első, 75 darabos szállítmány kétféle modellből tevődik össze, a hibrid hajtású Magnus.H típus (címlapképünkön) képviselői mellett Magnus.E karosszériás háromtengelyes példányok is érkeztek, utóbbiak minden bizonnyal a normál dízelmotoros kocsik. A Castrosua termékeire jellemző markáns formatervvel rendelkező alacsony belépésű, magasított háttámlás utasülésekkel szerelt járművek specifikációs és műszaki részleteit nem közölték. Gyári adatok alapján a Scania K-sorozatú alvázcsaládjának párhuzamos hibrid hajtásrendszerű kivitele az öthengeres, 9,3 literes Scania DC09 erőforrás 320 lóerős (235 kW) változatát kombinálja egy 130 kW csúcsteljesítményű villanymotorral és egy 18,5 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorral. A Scania magukra a járművekre négy, a hibrid rendszer akkumulátoraira pedig hét év garanciát vállal.

Az új autóbuszok beszerzésével a Tenerife minden részén tapasztalható növekvő utasszámra reagál a TITSA. A közlekedési társaság mintegy 69,4 millió utast szállított 2023-ban, 21,3 millióval többet, mint az ezt megelőző évben, ami 44,28%-os növekedésnek felel meg egyetlen esztendő alatt.

Fotók: Diario de Tenerife

Címkék