Magazin

Elindult a BKV kilenc feldíszített járműből álló idei ünnepi fényflottája

Egy éves kényszerszünet után újdonsággal, két fénybusszal tér vissza és kilenctagúra bővül a BKV közkedvelt ünnepi fényflottája – közölte portálunkkal a fővárosi közlekedési társaság. A „zászlóshajó”, a 2009 óta közlekedő klasszikus Fényvillamos, a veterán Ganz UV mellett 2023-ban immár nyolc jármű kapott ünnepi díszkivilágítást a karácsonyi időszakhoz közeledve. Kültéri LED-szalagok, füzérek kerültek egy Ganz KCSV7, egy TW6000 (Hannoveri), egy Tatra T5C5K2, egy Ganz ipari csuklós (ICS) és egy Combino villamosra, valamint egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra. A hat fényvillamost és a két fénybuszt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója egyszerre indította útjára december 1-én kora este a Hungária kocsiszínből. A Fogaskerekű december 10-től csatlakozik majd a BKV idei fényflottájához, amely egészen január 7-ig közlekedik majd Budapesten.

A járműveket több, mint százan díszítették az elmúlt hetekben a kocsiszínekben és a buszgarázsban. Az ünnepi díszkivilágítás fő alkotóelemeit jelentő kültéri LED-szalagok, fényfüzérek és hálók összesített hossza meghaladja az 5 kilométert, és 140 ezernél is több energiatakarékos LED-izzó világít bennük. A modern, környezetbarát LED-égők meleg fényükkel nemcsak az ünnepek meghittségét erősítik, hanem alacsony energiafogyasztásukkal és hosszú élettartamukkal csökkentik a BKV ökológiai lábnyomát is a társaság szerint. A KCSV7, a Tátra és a Ganz-csuklós villamosokon ünnepi fényt kaptak az áramszedők is, ezen kívül több jármű belső terébe is díszítés került. A hagyományos Fényvillamos mennyezetén a LED-háló mellett 150 darab horgolt dísz is található, amelyeket a BKV egyik utasa ajánlott fel az idén 150 éves Budapest tiszteletére. Idén először két autóbusz – egy szóló és egy csuklós kivitelű újgenerációs Mercedes-Benz Conecto – is ünnepi fénybe öltözött, amelyekre a matricás dekoráció mellé kültéri, vízmentes 24 V tápfeszültségű LED-szalagok kerültek.

4 db

A karácsonyi időszakban közlekedő ünnepi UV fényvillamos immár közel másfél évtizedes hagyomány a BKV-nál

A fényflotta szinte az egész várost behálózza majd a karácsonyi és újévi időszakban, hozzájárulva a főváros ünnepi hangulatához. Az UV nosztalgiavillamos a 2-es, 14-es, 19-es, 42-es, 47-es, 49-es, 50-es, 69-es valamint a 42-50 és 14-41 vonalakon jár majd. Hozzá hasonlóan a Tátra villamos is feltűnik majd Budán és Pesten egyaránt az 1-es, 14-es, 17-es, 41-es, 56-os, 59-es és 61-es vonalakon közlekedve. A Combino a szokásos 4-es/6-os vonalcsoporton jár, míg a Ganz KCSV7 a 2-es és a 23-as, a normál Ganz-csuklós a 47-es és 49-es, a Hannoveri pedig a 42-es, 50-es és 51A vonalakon fog közlekedni. A hivatalosan 60-as villamosként üzemelő, másfél évszázados múltra visszatekintő, feldíszített ünnepi Fogaskerekű – a vágányzár után – december 10-én indul. A szóló Mercedes-Benz Conecto fénybusz a 91-es és 105-ös, a csuklós pedig a 7-es és a 26-os viszonylatokon jár majd. A BKV ünnepi fényflottájának tagjain normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni 2024. január 7-ig, az egyes járművek menetrendje ide kattintva érhető el.

Fotók: BKV Zrt.

Címkék