Utazás

Mától Esztergom helyi járatain is érvényesek az ország- és a Komárom-Esztergom vármegyebérletek

2023. szeptember 1-étől a Volánbusz esztergomi helyi járatain is felhasználhatók az ország- és a Komárom-Esztergom vármegyebérletetek – közölte portálunkkal az állami busztársaság. Mint írják, a tanévkezdéstől az utazók nem csak a helyközi autóbuszjáratokon, hanem a helyi közösségi közlekedésben is igénybe vehetik a májusban bevezetett új bérlettípusokat, ezzel pedig újabb településen valósul meg a teljes tarifaközösség.

A Volánbusz tájékoztatása alapján Esztergomban tavaly csaknem elérte a hatmilliót az utazások száma, összesen pedig mintegy 22 ezer helyi járat szállította az utasokat 2022-ben. Idén az első hét hónapban több mint 3,5 millió utazás során vették igénybe a járatokat. A helyi állományt jelenleg három darab MAN Lion’City A21 típusú, kilenc éves, teljes hosszban alacsonypadlós, légkondicionált autóbusz alkotja, amelyek eredetileg Budapesten és a környező agglomerációban teljesítettek szolgálatot az idei év első felében átvett újabb generációs, immár földgázüzemű MAN-flotta érkezéséig. A Volánbusz 2023. június 17-től a Mobilissimus tervező műhely szakmai támogatásával új buszhálózatot és menetrendet is bevezetett Esztergomban, amelynek eredményeként az autóbuszjáratok a városon belül új útvonalakon is elérhetővé váltak, a helyi és helyközi rendszer pedig az alkotók szándéka szerint a korábbinál jobban kiegészíti egymást és a vasúti közlekedést.

A ország- és vármegyebérletek városi közlekedésben történő bevezetését a gyakorlatban az teszi lehetővé, hogy az esztergomi helyi járatú autóbuszok alapvetően rendelkeznek ún. validátorral, vagyis az ország- és vármegyebérletek érvényesítésére szolgáló készülékkel. Az utasoknak ezért ugyanúgy le kell olvastatniuk majd a validátorral az ország- vagy Komárom-Esztergom vármegyebérletüket, mint a helyközi utazások során, mellé pedig azt a személyazonosító igazolványt is be kell mutatniuk, amelynek a számát megadták a bérletváltáskor.

A Volánbusz szerint az értékesítés április 24-i elindítása óta már csaknem 1,7 millió újfajta bérletet vásároltak országszerte, ebből több mint egymilliót tesz ki az eladott vármegyebérletek száma. Az eddigi adatok alapján a Komárom-Esztergom vármegyében érvényes teljes árú, 9450 forintos bérletet mintegy 14 ezren, a 90%-os kedvezményű, 945 forintba kerülő változatát pedig bő nyolcezren váltották meg. A társaság arra számít, hogy az érvényesség helyi járatokra való kiterjesztésével várhatóan még több esztergomi utas fogja kiváltani a vármegye- vagy az országbérletet.

A képek illusztrációk, forrás: esztergom.hu

Címkék