Utazás

Credobusokra cseréli a MÁV a Bz-ket az „ideiglenesen” bezárásra ítélt mellékvonalakon

A MÁV-Volán-csoport augusztus 1-jétől  – további intézkedésig – 10 regionális vasútvonalon, vonalszakaszon vonathelyettesítő autóbuszokkal szolgálja ki utasait az Építési és Közlekedési Minisztérium elrendelése alapján. Az érintett mellékvonalakon, legalábbis a MÁV  szerint, a korszerű, légkondicionált autóbuszoknak köszönhetően kiszámíthatóbbá és a korábbinál kényelmesebbé válik az utazás. 

A vonatokat helyettesítő autóbuszok lehetőség szerint érintik majd a vasútállomásokat, vagy közeli Volánbusz megállóhelyeken állnak meg. Az autóbuszmegállók – néhány kivétellel – a vasúti megállóhelyekhez viszonyítva a lakott területekhez közelebb vagy a falvak központjában helyezkednek el. Egyes településeken több megállása lesz az autóbuszoknak a vonatokhoz képest, így az eddiginél kevesebbet kell gyalogolni a megállóig, ezáltal sokak számára kedvezőbbé válik a közösségi közlekedés elérése.

A Volánbusz a tíz vonal kiszolgálásához szóló Credobus Econell 12 autóbuszokat állít forgalomba. A MÁV kommünikéje kiemeli, hogy ezek a legújabb beszerzésű járművek légkondicionáltak, rendelkeznek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-töltőpontokkal, s bár ez a vonatpólás szempontjából irreleváns, de felszerelték őket elektronikus utastájékoztatási- és fedélzeti kamerarendszerrel is. Az autóbuszokon a vasúti díjszabás és kedvezményrendszer lesz érvényes. A buszokon nem válthatók meg a menetjegyek, s nem szállíthatók kerékpárok sem.

A közlemény szerint az autóbuszos vonathelyettesítő járatok közlekedtetését a jármű- és személyzethiány indokolja, amelyeknek enyhítésére egyrészt a MÁV-Volán-csoport folyamatosan toborozza a munkatársakat, várja a csatlakozni szándékozók jelentkezését. Másrészt a regionális közlekedésben jelentkező járműhiányt az augusztus elsejétől – további intézkedésig – bevezetett közlekedésimód-váltás rövidtávon képes valamelyest enyhíteni. Ugyanakkor hosszútávon a MÁV-Volán-csoport által kidolgozott járműstratégiában foglaltak megvalósítására van szükség ahhoz, hogy Magyarország közösségi közlekedése biztosan és versenyképes minőségben kiszolgálható legyen. Az érintett regionális vonalakon az Építési és Közlekedési Minisztérium – a közlekedési társasággal közösen – monitorozza az utasforgalom alakulását, hogy szükség esetén módosításokat hajtson végre a szolgáltatás lebonyolításában. A Volánbusz az augusztusi tapasztalatokat figyelembe veszi az iskolakezdésig, a még kedvezőbb buszmenetrendek kialakítása érdekében.

Az érintett mellékvonalak:

  • 89 sz. (Miskolc-Tiszai―) Nyékládháza―Tiszaújváros,
  • 114 sz. (Mátészalka―) Kocsord alsó―Csenger,
  • 121 sz. Újszeged―Mezőhegyes,
  • 125 sz. Mezőhegyes―Battonya,
  • 38 sz. Somogyszob―Nagyatád,
  • 47 sz. (Dombóvár―) Godisa―Komló,
  • 78 sz. Balassagyarmat―Ipolytarnóc,
  • 98 sz. Abaújszántó―Hidasnémeti,
  • 103 sz. Karcag―Tiszafüred,
  • 146 sz. Lakitelek―Kunszentmárton (―Szentes)

Változások, fontosabb tudnivalók vasútvonalanként

38-as számú Somogyszob-Nagyatád vasútvonalon változatlan kínálat és megállási rend mellett valósul meg a közlekedésimód-váltás. Az indulási idők néhány perces változtatása azért szükséges, hogy Somogyszob állomáson biztosítható legyen az átszállás a Dombóvár—Gyékényes vonalon közlekedő vonatokra, illetve vonatokról.

Korábbi vasúti menetidő: 13 perc.

Buszos menetidő: 14 perc.

47-es számú Dombóvár-Godisa-Komló vasútvonalon változatlan kínálat és egységes viszonylat és megállási rend mellett valósul meg a közlekedésimód-váltás. A menetidő 12-25 perccel nő. A fővonali csatlakozások biztosítása érdekében a helyettesítő autóbuszok a vonatokéval szinte azonos időpontokban érkeznek, illetve indulnak Dombóvár állomásra, illetve állomásról, de Komlóról a vonatokhoz képest korábban indulnak és később érkeznek.

Korábbi vasúti menetidő: 44-57 perc.

Buszos menetidő: 69 perc.

78-as számú Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalszakaszon a pótlóbuszok változatlan időben indulnak a kiindulási állomásukról, azonban menetidejük 10 perccel rövidebb a vonatokénál, ezért az útközbeni megállóhelyeken korábban közlekednek. Ipolytarnócon a vasútállomás helyett az onnan mintegy 170 méterre lévő autóbusz-forduló megállóhelyet érintik.

Korábbi vasúti menetidő: 70 perc.

Buszos menetidő: 60 perc.

89-es számú [Miskolc-Tiszai-] Nyékládháza-Tiszaújváros vasútvonalon az autóbuszok a vonatokhoz képest a tiszaújvárosi vasútállomásról általában 12 perccel, Miskolc-Tiszai pályaudvartól pedig 7 perccel korábban indulnak, és a menetidejük 17 perccel hosszabb a vonatokénál. Hejőkeresztúrban az iskolánál, Sajószögeden a hejőbábai elágazásnál állnak meg. Az első autóbusz Miskolcról jelentősen korábban, 4:06-kor indul.

Korábbi vasúti menetidő: 32 perc.

Buszos menetidő: 49 perc.

98-as számú Abaújszántó-Hidasnémeti vonalszakaszon a pótlóbuszok változatlan időben indulnak a kiindulási állomásukról, azonban menetidejük 5 perccel rövidebb a vonatokénál, ezért az útközbeni megállóhelyeket korábban érintik. A buszok Hidasnémetiben a vasútállomásnál lévő, Abaújszántón a mezőgazdasági szakközépiskola megállóhelyen állnak meg. Boldogkőváralja és Korlát-Vizsoly között a vonathelyettesítő járatok a Boldogkőváraljai elágazás autóbusz-megállóhelyről történő indulás után 2 perccel megállnak Korláti elágazás megállóhelyen is. A többi megállási helyről a hirdetmények adnak tájékoztatást.

Korábbi vasúti menetidő: 46 perc.

Buszos menetidő: 41 perc.

A 103-as számú Karcag-Tiszafüred vasútvonal esetében a vonathelyettesítő buszok útvonala a vasútvonaltól kis mértékben tér el, az érintett települések központjában fognak haladni és megállni a buszok, nem pedig a településközpontoktól távolabb fekvő vasútállomásoknál. A buszok Karcagon az állomás előtti megállóhelyről, Tiszafüreden pedig a vasútállomás mellett található autóbusz-állomásról indulnak és oda érkeznek. A buszjáratok indulási és érkezési ideje megegyezik a vonatokéval, jellemzően a csatlakozások továbbra is a debreceni fővonalon fekvő Karcagon lesznek.

Korábbi vasúti menetidő: 58 és 63 perc.

Buszos menetidő: 58 perc.

114-es számú [Mátészalka―] Kocsord alsó―Csenger vasútvonalon a vonathelyettesítő autóbuszok a vasúti megállókhoz közeli autóbusz megállókban állnak meg. Három új megálló is szerepel a menetrendben, hogy Porcsalma és Tyukod település is elérhető legyen. Az autóbuszok Csenger autóbusz-állomásra érkeznek és onnan indulnak. A három új megállás okán a vonat helyettesítő autóbuszok menetideje néhány perccel hosszabb a vonatokénál.

Korábbi vasúti menetidő: 51 perc.

Buszos menetidő: 52-54 perc.

121-es számú Újszeged-Mezőhegyes vonalszakaszon a vonathelyettesítő buszok útvonala a vasútvonaltól kis mértékben tér el, az érintett települések központjában haladnak és állnak meg, nem pedig a településközpontoktól távolabb fekvő vasútállomásoknál. A buszok kiinduló- és célállomása Szeged Mars tér autóbusz-állomás, amely a helyi és helyközi közlekedési kapcsolatok szempontjából kedvezőbb az utasok számára. A Szeged-Hódmezővásárhely közötti vasútvillamos Rókusi templom és Anna-kút megállója onnan pár perces sétával elérhető.

Korábbi vasúti menetidő: 103 perc.

Buszos menetidő: 101 perc.

125-ös számú Mezőhegyes-Battonya vonalszakaszon a vonathelyettesítő buszok útvonala a vasúttól eltér a közút vonalvezetése miatt, valamint Battonyán az autóbusz-váróterem megálló plusz megállásként került be a menetrendbe. A buszok a vonatokéval nagyjából megegyező indulási és érkezési időpontokban közlekednek.

Korábbi vasúti menetidő: 31 perc.

Buszos menetidő: 28 perc.

146-os számú Lakitelek-Kunszentmárton [-Szentes] vonalszakaszon a vonathelyettesítő buszok útvonala a vasútvonaltól kis mértékben tér el, az érintett települések központjában haladnak és állnak meg. A Szentesről 13:53-kor és a Kunszentmártonból 18:30-kor induló (37225-ös és 37226-os számú) vonatokat nem pótolják buszok a Szentes—Kunszentmárton szakaszon. Azok helyett a meglévő autóbuszjáratokkal (tanítási napokon 7, tanszünetben munkanapokon 6, hétvégén legalább 5 pár), illetve a Szolnok és Szentes között közlekedő vonatokkal lehet utazni. A buszok a vonatok menetrendi idejével megegyező időpontokban közlekednek.

Korábbi vasúti menetidő: 52 perc.

Buszos menetidő: 47 perc.

Címkék