Utazás

Az energiaválság utoléri a debreceni troliüzemet is

Az energiahelyzettel összefüggő helyi intézkedések részeként a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. ritkítja a villamosok és a trolibuszok közlekedését november 14-től. Január 1-jétől pedig a trolibuszok helyett autóbuszok közlekednek majd, valamint az 1-es és 2-es villamosvonal teljes szakaszán hétvégente villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat közölte a közlekedési cég hétfőn.

A társaság közleménye szerint az optimalizált menetrend bevezetését az elmúlt időszak inflációs hatásai, az üzemanyag- és energiaárak emelkedése indokolják.  Az üzemanyag beszerzési ára az elmúlt évben 86%-kal növekedett, az elektromos energia ára pedig 2023-ban 2,5-szer lesz magasabb, mint az idén, azaz 50 helyett 120 forint/kWh. Az intézkedés nem jár létszámleépítéssel, a menetrendi módosítások  pedig elsősorban a csúcsidőszakon kívüli időszakot érintik.

Debrecen két villamosjáratának útvonalán a villamosok követési ideje munkanapokon csúcsidőn kívül az eddigi hat-nyolc perc helyett tizenkét-tizenöt percre, szabadnapokon és munkaszüneti napokon az eddigi nyolc-tíz perc helyett tizenöt percre módosul.

A 3-as trolibuszjáratok csúcsidőn kívül, szabadnapokon és munkaszüneti napokon tizenöt helyett harmincpercenként követik egymást, csúcsidőszakban pedig minden második járat rövidített útvonalon, a Segner tér és a Kassai úti forduló között közlekedik. A 3A jelzésű trolibuszok november 14-től nem közlekednek. A 4-es, az 5-ös és az 5A trolibuszok pedig csúcsidőszakon kívül tizenöt helyett, szintén harmincpercenként közlekednek a Segner tér és a Dobozi lakótelep között.

A menetrendváltozás november 14-től két villamos-, öt trolibusz- és húsz autóbuszjáratot érint, de 2023-ban további változások is életbe lépnek. A DKV közleménye szerint január 1-jétől leállítanák a város összes trolibuszát és a villamosok is csak hétköznapokon közlekednének.

Címlapkép: Garamvölgyi Gergő, fotók: DKV Zrt.

Címkék