Megalakult a Nemzeti Közlekedési Központ

Országos hatáskörű közlekedésszervezőként megalakult a Nemzeti Közlekedési Központ. Az NKK feladata a közösségi közlekedési menetrendek összehangolása, a tarifarendszerek egységesítése és az utasok még színvonalasabb kiszolgálása, a MÁV–Volán-csoport, a GYSEV és más szolgáltatók közszolgáltatásainak megrendelése és összehangolása az állam nevében – olvasható a TIM, vagyis a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében. Az NKK a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz tartozik, munkájának irányítása és elősegítése Vitézy Dávid, a TIM közlekedési államtitkárának feladata lesz. Emellett  vasúti és hévfejlesztések stratégiai tervezése is az NKK feladatkörébe tartozik majd, a beruházások teljes körű előkészítésében és megvalósításában pedig az Építési és Beruházási Minisztérium szakmai partnere lesz.

A Nemzeti Közlekedési Központ küldetése, hogy minőségi, vonzó közösségi közlekedési kínálat, egységes és országos ütemes menetrendek, csatlakozások és tarifarendszer kialakításával győzzön meg minél többeket a gyors, kényelmes és megbízható közösségi közlekedés használatának előnyeiről. A tiszta és energiahatékony közlekedési módok megerősítése nélkül nincs hatékony környezetvédelem, nincs klímavédelem.

A Nemzeti Közlekedési Központ országos közösségi közlekedési integrációs szervként foglalkozik feladataival, amelyeket részben a Budapest Fejlesztési Központtól, a KTI Közlekedéstudományi Intézettől és a közúti, vasúti szolgáltatóktól vesz át. A tulajdonosi joggyakorló TIM és az NKK együttesen a szakpolitikai tervezésért, irányításért, a szolgáltatások megrendeléséért is felel majd.

A 2010 óta elvégzett infrastruktúra-, jármű- és szolgáltatásfejlesztések alapot teremtenek a közösségi közlekedés még lendületesebb, a városi és vidéki életminőséget egyaránt javító korszerűsítéséhez. A stratégiai célok megvalósításával az utazási igényekhez rugalmasan igazodó, egységesen magas színvonalú, az autózással szemben időben és árban is versenyképes szolgáltatási paletta áll majd a közlekedők rendelkezésére az ország minden részében – áll a közleményben.

Címkék