Újabb nekifutás: országos közlekedésszervezőt hoz létre a Technológiai és Ipari Minisztérium

A VPE Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. átalakításával 2023-tól új országos közlekedésszervező kezdi meg működését, s ezáltal új alapokra helyezik az autóbuszos és vasúti elővárosi, regionális és országos közösségi közlekedési közszolgáltatások szervezését, állami megrendelését Magyarországon – jelentette be Vitézy Dávid közlekedési államtitkár csütörtökön. 

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) még május végén hozta létre kérészéletű, országos hatáskörű közlekedésszervezőjét Nemzeti Közlekedési Központ Zrt. (NKK) néven a Budapesti Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. átalakításával. Az új szervezet feladatául akkor a várostervezési, a városfejlesztési, a közlekedéstervezési, valamint a vasút- és hévfejlesztési tervezési feladatok mellett a közösségi közlekedési menetrendek összehangolását, a tarifarendszerek egységesítését, valamint a MÁV–Volán-csoport, a GYSEV és más szolgáltatók közszolgáltatásainak megrendelését és összehangolását szabdták. Az NKK tulajdonosi jogait kezdetben a TIM gyakorolta, azonban július közepén ezek a jogok Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter döntése nyomán kikerültek a szaktárca hatásköréből, s a Lázár János vezette, az NKK szakmai partnereként emlegetett Építési és Beruházási Minisztériumhoz (ÉBM) vándoroltak át. Az ÉBM viszont nem tartott igényt a korábban Vitézy Dávid közlekedési államtitkár által irányított országos hatáskörű közlekedésszervező cégre, s a párhuzamos állami struktúrák megszüntetése érdekében megkezdte annak felszámolását. Az NKK projektjeit az ÉBM veszi át.  A helyközi közszolgáltatási feladatok az állam nevében történő megrendeléséért, a szakpolitikai tervezésért és az irányításért azonban továbbra is az állami közlekedési vállalatok tulajdonosi joggyakorlója, a Technológiai és Ipari Minisztérium felel, a megszűnő cég közlekedésszervező feladatait egy másik szervezet, a VPE Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. látja el 2023-tól.

Az új közlekedésszervező kijelöléséről Vitézy Dávid államtitkár csütörtök este Facebook-bejegyzésben adott hírt:

Ma este megjelent a technológiai és ipari miniszter rendelete, amely kijelöli a 2023-tól működő új országos közlekedésszervezőt, mely a VPE Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. átalakításával jön létre. Ezáltal új alapokra helyezzük az autóbuszos és vasúti elővárosi, regionális és országos közösségi közlekedési közszolgáltatások szervezését, állami megrendelését Magyarországon.

A cél világos: az egész országban egységes rendszerben működjenek a buszok és a vonatok, illetve más közösségi közlekedési eszközök. Legyen végre egy egységes applikáció és honlap, ahol közösen tervezhetek busz- és vonatutat és akár automatában, akár pénztárban, akár az appon veszek jegyet, egy közös jegyet válthassak a kombinált buszos és vasúti utazásokra. Ha valami gond van, legyen pótlóbusz. Ha késik a vonat, lehetőleg várja meg a csatlakozó buszjárat. Egységes utastájékoztatás működjön országosan.

Az új országos közlekedésszervező feladata lesz mindez a MÁV-val, Volánbusz Zrt.-vel, a GYSEV Zrt-vel és más szolgáltatókkal együttműködésben. Januártól a hálózat és a menetrend meghatározása, a tarifarendszer kialakítása, az utastájékoztatással kapcsolatos stratégiai irányok meghatározása az új országos közlekedésszervező, mint az állam nevében eljáró megrendelő feladata lesz. A kormány így a jövőben nem csak formálisan megrendeli, hanem minőségi és mennyiségi elvárásokhoz köti és fokozottabban számon is kéri a közpénzből fenntartott közszolgáltatók működését, az utasok érdekei szerint.

Egy olyan rendszerben, ahol a piacgazdasági logika önmagában nem működik, hisz az utasok jóval kevesebb, mint harmadát fizetik annak az összegnek, amiből a rendszer működik, fontos, hogy a fennmaradó részt, az adófizetők, a költségvetés által fizetett részt is minőségi és mennyiségi elvárások mentén, professzionális vevőként rendelje meg a magyar állam. Hasonló intézményrendszeri átalakítást 2010-ben, a városvezetés hivatalba lépését követően Budapesten a BKK – Budapesti Közlekedési Központ létrehozásával is megvalósítottunk és azóta más városokban, például Kecskeméten is történt hasonló átalakítás. Európa szinte minden országában közlekedésszervező intézmények végzik a tömegközlekedés szervezését, így működik a rendszer regionális alapokon Ausztriában, Németországban, Csehországban vagy Lengyelországban is.

Az Országgyűlés még a nyáron fogadta el törvényjavaslatunkat és módosította a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényt és a vasúti törvényt. Az új törvényi felhatalmazás alapján ma a vasúti menetrend szempontjából eddig is kulcsszerepet játszó VPE Kft. kapta a kijelölést Palkovics László technológiai és ipari minisztertől, hogy 2023-tól Magyarország közlekedésszervezője legyen. Új szervezet, új intézmény, új hivatal tehát nem jön létre, de a hatáskörök és feladatkörök átalakulnak.

A számos ágazati közfeladat egy helyre csoportosításával létrejövő szervezet egyebek mellett a személyszállítási és pályaműködtetési közszolgáltatások állami megrendeléséről, a menetrendek összehangolásáról, a tarifarendszerek egységesítéséről is gondoskodik majd.

Az országos közlekedésszervező létrehozásával, szakminiszter általi kijelölésével az eddig több helyen végzett tevékenységek központosítva, egységes szemléletben, eredményesebben működtethetők. Az új szervezet viszi tovább a VPE Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. feladatait, továbbra is biztosítva a pályakapacitás-elosztás függetlenségét. Szeptembertől a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. teendői közül a menetrend szerinti személyszállítással, közlekedési stratégiai és hálózattervezéssel, forgalmi modellezéssel, elektronikus jegyrendszerrel és utastájékoztatással kapcsolatosakat az országos közlekedésszervező veszi át a kollégákkal együtt. Az állami tulajdonú személyszállítási közszolgáltató társaságoktól, így a MÁV-Starttól, GYSEV-től, Volánbusztól, MÁV HÉV-től a törvény szerint jogutódlással veszi át az országos közlekedésszervező a feladatai ellátásához szükséges munkatársakat, vagyonelemeket és egyéb erőforrásokat.

Az új közlekedésszervező ugyanakkor új típusú szolgáltatások megrendelése mellett is dönthet, igényalapú járatokat, kisebb mikrobuszokat, akár új szolgáltatókat is megbízhat a jövőben, a speciális térségi igények jobb kiszolgálása érdekében. Az országos közlekedésszervező feladata lesz az együttműködés az önkormányzati szolgáltatókkal is, hogy minél több városban közös jegyeket, bérleteket, összehangolt menetrendeket kínálhassunk a helyközi és a helyi közlekedésben. Az országos közlekedésszervező feladata a járműcserék felgyorsítása is mind a helyközi buszközlekedésben, mind a vasúton, a regionális vonalaktól a távolsági vonatokig minden szegmensben.

Az országos közösségi közlekedésben az elmúlt harminc év legjelentősebb intézményrendszeri átalakítását hajtjuk végre, annak érdekében, hogy a környezetbarát közösségi közlekedés kényelmesebb és versenyképesebb legyen és minden eddiginél jobban szolgálja Magyarország minden részének fejlődését, a legkisebb falutól a turisztikai térségeken és a megyeszékhelyeken át a központi régióig – olvasható az államtitkár bejegyzésében.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék