Kitekintő

Elektromos Scania „postabusz” állt forgalomba Svájcban

A svájci Postbus busztársaság és alvállalkozója, a Voegtlin-Meyer AG  még a nyár folyamán egy tisztán elektromos hajtású Scania Citywide autóbuszt helyezett üzembe Svájc északnyugati részén, Brugg-Windisch régióban. A „postabusz” energiatárolóinak villamosenergia-szükségletét egy, a bruggi buszpályaudvar tetején telepített napelemes rendszer biztosítja. A Postbus színeiben most először állt forgalomba elektromos autóbuszt ebben a régióban.

A  Brugg és Windisch, valamint Brugg és Schinznach Bad települések között szolgálatot teljesítő, 12 méter hosszú, a Scania C-sorozatú alvázcsaládjának elektromos változatára épült autóbusz mozgatásáért egy folyadékhűtéses, kétfokozatú automataváltóval kiegészített állandómágneses villanymotor felel 250 kW-os állandó-, és 300 kW-os csúcsteljesítménnyel. A 2-2-2 ajtóelrendezésű, motortornyos kialakítású autóbusz lemerült akkumulátorainak feltöltése – melyek kapacitásáról nem közölt részleteket sem a gyártó, sem pedig az üzemeltető – pantográfos gyorstöltőn keresztül történik a Brugg, Bahnhof/Campus megállóhelyen. A járművet fordított (inverz) pantográf-csatlakozással szerelték, azaz a töltőoszlopon elhelyezett áramszedők ereszkednek le a jármű tetején levő sínekre. Az energiatárolók teljes feltöltése mindössze 10-12 percet vesz igénybe. A Scania villanybuszainál egyébként 254-330 kWh kapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkupakkal lehet számolni, melynek elhelyezésekor a motortornyot is kihasználják; a maximálisan 10 beépíthető energiatároló modulból legfeljebb négy kerül ide, a fennmaradó egységek pedig a tetőn kapnak helyet.

A környezetbarát jármű üzemeltetéséhez szükséges energiát az IBB Energie AG áramszolgáltató által, a buszpályaudvar tetején kiépített fotovoltaikus rendszer szolgáltatja. A napenergiából előállított villamosenergia egyelőre a villamos hálózatba kerül betáplálásra, de később az így nyert zöld energiát egy helyben telepített pufferben tárolják majd. A rendszer évente legalább 85 000 kWh áramot termel, ami fedezi a busz körülbelül 80 000 kWh-os energiafogyasztását – ez nagyjából 19 négyszemélyes háztartás fogyasztásának felel meg.

A Postbus 2024-ig 100 darab nulla károsanyag-kibocsátású autóbuszt szándékozik üzembe helyezni, 2040-ig pedig teljes flottáját szeretné elektromos alapokra helyezni.

A Postbus Svájc közösségi közlekedési hálózatának legnagyobb busztársasága, több mint 4200 munkatársával (beleértve a PostAuto társaságok gépkocsivezetőit is) és körülbelül 2400 autóbuszával mintegy 155 millió utast szállít évente. Védjegye – a háromszólamú kürt és a sárga postabuszok – Svájc nemzeti kultúrájának része. A háromszólamú motívum Rossini híres Tell Vilmos operája nyitányának egy részletéből ered, és a kürt az A-dúr Cisz, E és A hangján szólal meg.

Fotók: Scania Schweiz

Címkék