Kitekintő

Öt eCitaro veszett oda az ÜSTRA buszgarázsában keletkezett tűzben

Szombat délután tűz ütött ki a hannoveri ÜSTRA közlekedési társaság Hannover-Mittelfeld városrészben található buszgarázsában. Az épület 60×20 méteres előcsarnokában keletkezett tűzben öt, szinte vadonatúj eCitaro, két MAN hibrid, egy turistabusz és egy városi autóbusz semmisült meg, emellett a töltési infrastruktúra is megsérült. A raktárban tárolt további két tucat járművet a cég munkatársainak még sikerült időben kimentenie. Az anyagi kár az előzetes becslések szerint meghaladhatja a két milliárd forintnak megfelelő eurót is. Az incidens során emberéletben nem esett kár, a tűz okát a helyi hatóságok jelenleg is vizsgálják.

Az ÜSTRA szóvivője szerint a veszteség nagyobb is lehetett volna, ugyanis a tűz egy olyan csarnokban keletkezett, melynek szomszédságában további 25-30 járművet tároltak. A tűzgátló válaszfalak viszont megakadályozták a tűz átterjedését, így a társaság munkatársai még időben ki tudták menteni ezeket a járműveket a garázsból.

A tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy nehéz dolga volt a bajtársainak, hiszen a lítiumakkumulátorokat, ha egyszer lángra kapnak nem, vagy csak nagyon nehezen lehet eloltani. Az egyetlen lehetőségük az volt, hogy hagyják az akkumulátorokat kiégni, miközben hűtik őket, ebben segítette a tűzoltók munkáját az időközben megérkezett zivatar is. Az intenzív hőfejlődés és a csarnok esetleges összeomlásának veszélye miatt a tűzoltási munkálatokat kezdetben csak kívülről tudták végezni. A jó szerkezeti tűzvédelemnek köszönhetően a kiterjedt csarnokkomplexum más területeire a tűz nem terjedt át.

Fotók: DPA

Címkék