Kitekintő

Elektromossal váltja biogáz és biodízel üzemű buszait Göteborgban a Keolis

Tíz évre szóló szerződést írt alá tisztán elektromos hajtású csuklós autóbuszok üzemeltetéséről és karbantartásáról a Keolis svéd leányvállalata összesen mintegy 150 millió euró értékben a göteborgi közlekedésszervező céggel, Västtrafikkal. Ennek értelmében 2022 júniusától az érintett viszonylatokon jelenleg szolgáló, biogázzal és biodízellel hajtott buszokat is lokális emisszió nélküli típusokra cserélik a második legnagyobb svéd városban, ahol a tervek szerint 2030 után kizárólag elektromos autóbuszok közlekednek majd közfogalomban.

A francia multinacionális közlekedési társaság helyi leányvállalatán, a Keolis Sverige AB cégen keresztül 2003 óta van jelen Svédországban. A cég jelenleg négy különböző svéd régióban összesen 1600 darab alternatív hajtású, nem fosszilis üzemanyaggal működő autóbuszt üzemeltet, amelyek évente közel 100 millió kilométert teljesítenek. A Keolis jelenleg három vonalcsoportot szolgál ki a Västtrafik megbízásából – valamennyit alternatív hajtású autóbuszokkal -, de ez a szám év végéig további eggyel gyarapodik majd, mivel szintén a francia multi fogja biztosítani a Göteborg és Borås közötti buszjáratokat is. Ezen kívül a társaság 2021 januárja óta elektromos hajtású, önvezető Navya minibuszokat is tesztel a göteborgi Lindholmen Ipari és Tudományos Parkban.

A mostani megállapodás két vonal üzemeltetését foglalja magába a város északkeleti részén, amelyeket teljesen elektromos üzemre alakítanak át. A két érintett viszonylatot évente közel 17 millió utas használja, a rajtuk szolgáló csuklós autóbuszok éves futásteljesítményét 2,9 kilométerre becsülik. Az újabb göteborgi koncesszió elnyerése értelemszerűen új járművek beszerzését jelenti majd, és bár a Keolis egyelőre nem nevezte meg sem a buszok gyártóját, sem pedig a tervezett flotta nagyságát, helyi források szerint várhatóan 52 új csuklósról lesz majd szó.

A Keolis három garázs átalakításáról is megállapodott, amelyek a jövőben az új villanybuszok állomáshelyéül szolgálnak majd, valamint itt történik majd a járművek akkumulátorainak feltöltése is, többnyire éjszaka folyamán. A francia vállalat az üzemeltetés, a karbantartás és az infrastruktúrára kiépítése terén az Európa más országaiban és az USA-ban szerzett tapasztalataira támaszkodhat. A vállalat svéd részlege több, mint 4500 alkalmazottal rendelkezik.

Címlapkép: Keolis

Címkék