Magazin

Jön a II. Ferihegyi Ikarus Találkozó

Az október 3-4-ei hétvégén kerül megrendezésre a Liszt Ferenc Repülőtér mellett található Aeroparkban a II. Ferihegyi Ikarus Találkozó. A rendezvényen a legendás Ikarus gyár mintegy 30 autóbusza – köztük számos oldtimer jármű – mutatkozik be a ferihegyi repülőmúzeumban. A kiállítás mellett élménybuszozás is zajlik majd az Aeropark és az 1-es Terminál között.

Október első hétvégéjén a Légiközlekedési Kulturális Központ, a Közlekedési Múzeum, a Volánbusz Zrt. és az LKK számos partnere a magyar járműgyártás és közlekedéstörténet meghatározó autóbuszait vonultatja fel a repülőtéri múzeumban. A rendezvényen többek között látható lesz az ikonikus Ikarus 66-os, 55-ös, 250-es, 266-os, 280-as típusok mellett egy Ikarus C56-os, valamint az egyetlen példányban épült Ikarus 955-ös és egy, a szigetországból hazatért jobbkormányos Ikarus 480-as is.

Az II. Ferihegyi Ikarus Találkozó nemcsak – évtizedeket átfogó – statikus bemutatóval szolgál, élménybuszozás is zajlik majd a repülőmúzeum és a történelmi 1-es terminál között, jellemzően „faros” Ikarus 55-ösökkel. A járművek délután folyamatosan indulnak a repülőmúzeum parkolójából, átgurulnak az 1950-ben átadott történelmi terminál főbejárata elé, ahonnan rövid fotózást követően visszatérnek az Aeroparkba. Emellett mindkét nap látványos felvonulással készülnek a szervezők, amikor a kiállított autóbuszok konvojban, az Aeroparkból indulva oda-vissza végighaladnak a Vecsés-Ecser összekötőúton izgalmas fotótémát kínálva ezzel a rajongóknak.

Idén sem marad el az Ikarus Talkshow, amely során igyekeznek felgöngyölíteni a legnépszerűbb típusok történetét és nemzetközi karrierjét. Vendégül látják a magyar autóbuszgyártás legendás alakjait, akikkel a világsikert elért típusok születéséről, tervezéséről beszélgetnek, de az is kiderül, hogy milyen kalandos módon sikerült egy-egy ikonikus járművet megmenteni és üzemképessé tenni az utóbbi években. A programon modellgyűjtők is bemutatkoznak majd.

A programon kiállított járműveket, valamint a repülőgépek fedélzetét a Magyar Turisztikai Ügynökség útmutatásai alapján takarítják, és folyamatosan fertőtlenítikZárt térben csak meghatározott létszámú látogató tartózkodhat egyszerre.

Fotók: Aeropark

Címkék