Utazás

Újabb jelentős változások a helyközi autóbusz-közlekedésben

Május 4-től a legújabb kormányrendelet értelmében kötelező a szájmaszk viselése a Volánbusz járatain, az autóbusz-állomásokon, várótermekben, pénztáraknál és személyes ügyfélszolgálati pontokon. A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszában, a május 11-i üzemkezdettől további jelentős változások lépnek életbe a közlekedési társaság járatain; a Budapestet és Pest megyét érintő autóbuszokon maradnak a szigorúbb utazási feltételek.

A 2020. május 4-től érvényes új járványügyi szabályozás értelmében mindenki számára kötelező a szájmaszk viselése, illetve a száj és az orr eltakarása a Volánbusz valamennyi járatán és utasforgalmi létesítményeiben. A szabály egyaránt vonatkozik a menetrend szerinti helyi és helyközi, az országos és regionális, a szerződéses és különcélú járatokra, valamint az alvállalkozók által üzemeltetett autóbuszokra, függetlenül attól, hogy érintik-e Budapest vagy Pest megye közigazgatási területét. A várótermekben, pénztáraknál és személyes ügyfélszolgálati pontokon szintén országszerte kötelező a maszkviselés. A szájat és az orrot eltakaró eszközt már az autóbusz fedélzetére történő felszálláskor, az állomásokon a beszállás előtti sorban álláskor, illetve az utasforgalmi létesítményekbe való belépéskor viselni kell. Az autóbusz-állomások nyitott részein a másfél méteres védőtávolság betartása – a járványügyi szabályozással összhangban – kötelező, a szájat és az orrot eltakaró eszköz viselése ajánlott.

A fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében visszaáll az első ajtós felszállási rend, és – az utasokat, autóbusz-vezetőket egyaránt védő – szigorú óvintézkedések betartása mellett ismét lehet a járművezetőtől menetjegyet, bérletet vásárolni. E célból a buszon egyszerre egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani kívánó többi utazónak a peronon kell várakoznia a másfél méteres védőtávolság betartásával. Az utasok érvényes menetjegyüket vagy bérletüket felszálláskor kötelesek bemutatni az autóbusz-vezetőnek. Ezeken a járatokon nem állítanak fel a járművezetőt elhatároló kordont, helyette az első üléssorokat zárják le, azokon nem lehet utazni. Fontos tudni, hogy a Budapestet és Pest megyét érintő járatokra továbbra sem lehet az első ajtón felszállni, és az autóbusz-vezetőtől nem lehet jegyet, bérletet vásárolni. Az érintett buszokon a kordon továbbra is megmarad, utazni csak előre megváltott jeggyel vagy bérlettel lehet.

Az utazás során továbbra is be kell tartani a másfél méteres védőtávolságot, ezért az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében a Volánbusz 30 százalékos járatkihasználtság felett kisegítő buszokat indít. A járvány miatt bevezetett csomagkezelési szabályok is változatlanok maradnak: a járművezető nyitja és zárja a csomagteret, a csomag be- és kivételét az utasok maguk végzik.

Az első ajtós felszállási rend egyelőre csak a fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében áll vissza

A helyközi (elővárosi, regionális, országos) járatok továbbra is tanítási szünet idején érvényes menetrend szerint indulnak, de az érettségi-időszakban a Budapest környéki közlekedésben a tanítási időszakra vonatkozó menetrend van érvényben, a helyközi közlekedésben pedig az itt felsorolt pluszjáratok indulnak.

Folyamatosan bővül a Közlekedési Mobiljegy és a viszonteladói applikáció termékkínálata: a helyi és helyközi menetjegyeken, valamint az országos távolsági járatok igénybevételéhez szükséges kiegészítő jegyeken kívül  30 napos helyközi, teljes árú és kiemelten kedvezményes, valamint helyközi, teljes árú havi, helyi, teljes árú összvonalas, illetve egyvonalas, havi helyi bérletek és további helyi díjtermékek is vásárolhatók az alkalmazásokban. Jegyek és bérletek továbbra is válthatók a Volánbusz honlapján elérhető online értékesítési rendszerben , valamint személyesen az elővételi pénztárakban, az automatákból, valamint a nyitva tartó szerződéses partnereknél.

Az országos veszélyhelyzettel összefüggő, a Volánbusz autóbuszjáratait, menetrendjét, jegy- és bérletváltási szabályait érintő változásokról utasaink a volanbusz.hu/koronavirus oldalon, a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásról a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján tájékozódhatnak.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék