Magazin

Elektromos alapokra helyezné a kormány a szegedi buszközlekedést

Néhány napja számoltunk be arról, hogy a magyar kormány a Modern városok program keretében teljesen elektromos alapokra helyezné Szeged autóbuszos közösségi közlekedését. Az erről szóló kormányhatározat tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben, egyelőre azonban a    támogatási  összeg  nélkül.

A határozat szerint a kormány továbbra is támogatja Szeged város közösségi közlekedésének elektromos alapokra helyezését azzal a módosítással, hogy az állami beruházásként, kizárólag elektromos autóbuszok beszerzésével valósulna meg. A kormány még 2018-ban rendelkezett a Szeged város önkormányzatával kötött megállapodással összhangban arról, hogy a csongrádi megyeszékhely közlekedésfejlesztési beruházásaira 7 milliárdos keretösszeget biztosít. Az akkori elképzelések szerint ebből a támogatási összegből valósult volna meg a 4-es villamos vonalának rekonstrukciója és a hozzá tartozó új járművek megvásárlása, valamint a trolihálózat fejlesztése szintén új járművek – trolibuszok és hibrid elektromos midi trolibuszok – beszerzésével. A most közzétett határozattal viszont a kormány egyúttal visszavonta a korábbi döntését, így a beígért villanybuszokért cserébe elmarad a 4-es villamosvonal felújítása, valamint a trolibusz-beszerzés is.

Bartók Csaba szegedi önkormányzati képviselő múlt heti nyilatkozata szerint a kormány a fejlesztésre várhatóan bruttó 10 milliárd forint támogatási összeget biztosítana, a most megjelent kormányhatározat viszont konkrét összegről egyelőre nem rendelkezett. A kormány első lépésben csak a projektre fordítandó költségvetési támogatás feltételeinek és ütemezésének kidolgozásáról határozott. Az erről szóló javaslat elkészítésével Gyopáros Alpárt, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztost bízták meg, az innovációért és technológiáért felelős miniszter, valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter bevonásával.

A javaslat elkészítésének határideje június 30-a, így tehát Bartók Csaba korábbi merész kijelentésével szemben a korszerűsítés hatását idén már nagy valószínűséggel nem fogják megérezni a szegediek. Irreálisnak tűnik ugyanis, hogy a fennmaradó szűk fél évben sor kerüljön a buszok működtetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítésére, a közbeszerzés lefolytatására és első járművek leszállítására is – arról nem is beszélve, hogy a teljes jelenlegi autóbuszpark elektromos járművekre cseréléséhez a várható támogatás duplájára lenne szükség.

Kiemelt kép: szeged.hu

Címkék