Magazin

Elkészült a Volánbusz egységes bérrendszer-tervezete

A Volánbusz Zrt. vezetése még januárban tett ígéretet arra, hogy február közepéig kidolgozza a 2020. április elsejétől országosan bevezetni kívánt, új bérrendszer koncepcióját. Erre a vállalatnál jelenleg érvényben lévő hét különböző bér- és foglalkoztatási rendszer miatt van szükség.

Mint ismeretes, tavaly októberben a Volánbuszt és a hat korábbi regionális közlekedési központot egy társaságba tömörítették, az egyes cégek közötti korábbi bérkülönbségek viszont megmaradtak, a kollektív szerződések közül pedig csak a jogelőd Volánbusznál megkötött megállapodás maradt érvényben. A vállalat vezetése szerint hosszabb távon fenntarthatatlan a társaságon belüli hét eltérő bér- és foglalkoztatási rendszer – amiből regionális bérkülönbségek is származnak -, ezért a munkáltató 2020. április elsejétől egy új, országosan egységes és sávos bérrendszer bevezetését tervezi. Emellett az üzemanyag-megtakarítás ösztönzésében is egységesítés történik – az összehangolt visszatérítési metódust a bérrendszer egységesítésével egy időben szeretné bevezetni a busztársaság, ami szintén jelentős többlet jövedelmet eredményezhet a munkavállalók számára.

A szakszervezetek a korábbiakban összességében pozitívan értékelték a társaság tervezett lépéseit (fotó: Volánbusz Zrt.)

Az egységes foglalkoztatási- és bérrendszer az idei általános bérfejlesztés kérdésével megegyező fontossággal bír. A 2020-as bérek rendezéséről a kormány részvételével zajló Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán, jövő kedden folytatódnak a tárgyalások. A háromoldalú egyeztetésen a munkavállalói és munkaadói oldal mellett a tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselői is jelen lesznek. Mivel a kormány bérrendezési szándékairól még nagyon keveset lehet tudni, egyelőre még nem világos, hogy a közszolgáltatói szegmensben a három éves bérmegállapodás lejárta után pontosan  milyen paraméterekkel lehet majd bérfejlesztésről tárgyalni és megállapodást kötni. Az általános bérfejlesztés megvalósításához mindenképpen szükség van kormányzati beavatkozásra, mivel az állami vállalat önerőből nem tudná kigazdálkodni a bérrendezéshez szükséges összeget.

A bérjellegű kérdések egységesítése is a vállalat anyagi forrásaitól függ, de Bánhidi-Nagy Attila, a Volánbusz Zrt. vezérigazgató-helyettese korábban ismertetett álláspontja szerint a rendelkezésére álló bértömeg – egy célirányosabb és nem pazarló felhasználással – akár fedezni is tudja az új bérrendszer bérköltség-igényét – ellenkező esetben a társaságnak a vállalaton belüli bérrendezéshez szükséges forrásért a tulajdonoshoz kellene fordulnia.

A munkáltató első lépésben a legnagyobb létszámú és munkaerő-piaci helyzete miatt legkritikusabb munkakörben foglalkoztatott munkavállalói csoport, vagyis a buszvezetők körében kezdené meg az egységesítést. A koncepció bemutatása kapcsán a Volánbusz elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona kijelentette, hogy az új bérrendszer bevezetésével az érintett 11 ezer autóbuszvezető keresete nem csökkenhet. Az elnök-vezérigazgató asszony kitért arra is, hogy az új bérrendszer bevezetése nem érinti a jelenlegi besorolási béreket, tehát akinek az egyéni munkaszerződésében a tervezett minimum órabérnél jelenleg magasabb az alapórabére, az nem fog változni.

A Volánbusz bérharmonizációs elképzeléseinek bérelemei és pótlékai:

 • Országosan egységes minimális órabér: 1350 Ft/óra.
 • Hűségbér: a társaságnál eltöltött minimum 5 év szolgálati idő után járna, és ez után számolna el a munkáltató a munkaidőre vetítve, 50 Ft/óradíjat.
 • Vezetési idő pótlék: a ténylegesen vezetési idővel töltött munkaidőt preferálná a munkáltató, 50 Ft/óradíjjal.
 • Minőségi teljesítés pótléka: ugyancsak a vezetési időre a társaság még 50 Ft/óradíjat számolna el, abban az esetben, ha az autóbuszvezető a munkáját megfelelő színvonalon látta el.
 • Forgalmi bérelem alatt a társaság 0-300 Ft/óra összeget számolna el, attól függően, hogy a földrajzi és forgalmi viszonyokat venné figyelembe és ezt a ledolgozott munkaidőre biztosítaná.
 • Helyi járat bérpótlék: 50 Ft/vezetési idő.
 • Budapest agglomeráció bérpótlék: 200 Ft/vezetési idő.
 • Az állásidőt – ami nem minősül rendelkezésre állási időnek – az alapbér 100 %-val ismerné el a társaság.
 • Munkaszüneti napi munkavégzés: 100%.
 • Éjszakai pótlék: 15%.
 • Túlóra pótlék: 50%.
 • Abban az esetben, ha a munkavállaló a Volánbusz Zrt.-vel az adott évre megállapodást ír alá, hogy hajlandó az évi 300 óra feletti túlmunkát is végezni, ami maximum évi 400 óra lehet, akkor a havi 25 óra feletti túlmunkát a munkáltató 100 %-os pótlékkal számolja el.
 • Egyéb rendkívüli munkavégzés pótléka: 50%.
 • Rendelkezésre állás: 50%.
 • Osztott pihenőidő: 30%.

Forrás: kksz.hu, szaksz.hu

A Volánbusz által kidolgozott autóbuszvezetői bérharmonizáció a 2019. évi autóbuszvezetői felhasznált bértömeghez képest 100 millió forintot meghaladó többletforrással valósulhatna meg. A szakszervezeteknek március 6-áig van idejük elemezni a javaslatcsomagot és kialakítani álláspontjukat a koncepcióval kapcsolatban, csak ezek után kezdődhetnek meg a szakmai egyeztetések a munkáltatóval.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék