További gyártók

Hadrendbe álltak a büntetés-végrehajtás Currusai

Összesen 19 darab (+ 7 darab opcióban) HM Currus Aries típusú többfunkciós autóbuszt vásárolt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A járműveket ünnepélyes keretek között a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, Papp Károly rendőr altábornagy 2019. november 15-én adta át a büntetés-végrehajtási szervezetnek. A most szolgálatba álló járművekkel tovább folytatódott a büntetés-végrehajtás gépjárműparkjának korszerűsítése.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága részére gyártott, utasszállító kivitelű HM Currus Aries az idei Busexpón

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága első körben 2017 szeptemberében hirdetett közbeszerzései eljárást  9 darab többfunkciós személyszállító autóbusz (7 darab + 2 darab opció, átalakító kittel), 1 darab törzsvezetési autóbusz, valamint 16 darab többfunkciós fogvatartott-szállító autóbusz (11 darab + 5 darab opció) beszerzésére. Ez a tender végül eredménytelenül zárult, miután az ajánlatkérő Bíráló Bizottsága az egyetlen, a Tornádó Inernational Kft. és Scania Hungaria Kft. által határidőben benyújtott, érvényesnek minősíthető, nettó 2,15 milliárd forint értékű közös ajánlatát nem fogadta el. A HM Currus és az Ikarus Járműtechnikai Kft. erre a tenderre a határidő után adta be ajánlatát. Az ajánlatkérő 2018 januárjában újra nekifutott a többfunkciós autóbuszok beszerzésének. Az eljárásban a HM Currus és az Ikarus Járműtechnikai Kft., valamint a Tornádó International Kft. és a Danube Truck Magyarország Kft. páros nyújtott be ajánlatot. Az újra meghirdetett tenderen végül a HM Currus és az Ikarus közös ajánlata lett a befutó. A 19 darab speciális autóbusz összértéke nettó 1,72 milliárd forint.

A típusból a Magyar Honvédség is vásárolt 100 darabot – a képen az első 15 kocsi átadása Székesfehérváron, 2018. március 23-án

A büntetés-végrehajtás számára kiemelt feladat a fogvatartottak biztonságos mozgatása és korszerű körülmények közötti szállítása. A most átadott, az Ikarus székesfehérvári gyárában karosszált, Volvo B8R önjáró alvázra épülő, Currus Aries típusú többfunkciós rabszállítók a biztonsági előírásokat maximálisan garantálva egyszerre 40 elítélt szállítására képesek. A sofőrkörnyezet teljes mértékben le van választva az utastértől, a második ajtóval szemben pedig négy darab egyszemélyes „magánzárka” is kialakításra került a kiemelt rabok számára. A buszvezetőn kívül négyfős kísérő személyzetnek jut még hely a fedélzeten, közülük egy fegyveres őr a sofőrülés mellett, további három pedig a magánzárka-sorral szemben, a menetirányhoz képest 90°-kal elfordított üléseken foglalhat helyet. A buszok gépészetileg megegyeznek a Magyar Honvédség számára korábban leszállított Ariesekkel, mozgatásukról a jól ismert, 7,7 literes Volvo D8K dízelmotor 320 lóerős (235 kW), Euro 6-os környezetvédelmi besorolású változata gondoskodik, amelyhez 12 sebességes Volvo I-Shift automatizált fokozatváltási rendszer párosul.

Fogvatartotti tér a második ajtó mögött (Fotó: BVOP)

Az új járműveket az állampolgárok könnyen felismerhetik a szervezet megújult arculatának megfelelő logónak és fényvisszaverő matricáknak köszönhetően, amely arculati elemek most már valamennyi szolgálati járművön megtalálhatóak. A büntetés-végrehajtási szervezet a következő évben további speciális szállítójárművek beszerzését, rendszerbe állítását tervezi.

Forrás/címlapkép: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Címkék