Magyar gyártók

Credo cégtörténet

A Credo buszok gyártója, a Kravtex Kft. 1992-ben kezdte meg működését. A cég kezdetben leselejtezett Ikarus autóbuszok, Rába motorok, futóművek és az ezekhez való alkatrészek exportjával foglalkozott. 1994-ben gyártelepet vásároltak Győrben, és leselejtezett Ikarus autóbuszok felújításába kezdtek – 2002-ig több mint 700 felújított Ikarus buszt értékesítettek Oroszországba. 1997-ben a Kravtex többségi részvénycsomagot vásárolt a mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Rt.-ben; ma már 99,9%-ban tulajdonosa a nagy múltú üzemnek.

A cég életében az első nagy fordulat 1999-ben következett be: a csehországi SOR Libchavy cégtől gyártási licencet vásároltak, és 9,5 méteres midibuszok gyártásába kezdtek. A buszok kezdetben Kravola néven kerültek forgalomba, ezt hamarosan a könnyebben kimondható Credo váltotta fel.

A termékpaletta az évek során folyamatosan bővült, és egyre nagyobb méretűvé váltak az eltérések a magyar és a cseh gyártmányú buszok között, amelyek egyébként már a kezdetekkor sem egyeztek meg pontosan. 2000-ben 11 méteres buszokkal bővült a modellkínálat. A cég első igazi nagy áttörését a 2004-es év hozta, ekkor 65 db elővárosi buszt értékesíthetett a cég a Volán-társaságok részére. Ebben az évben készült el a győri üzemcsarnok és irodaépület is.

Egy év múlva a cég több új modellel is előrukkolt, megjelent a kínálatban az azóta is töretlen sikerű 12 méteres típuscsalád, valamint a 18 méter hosszú városi csuklós autóbusz, a BN 18. 2007-ben a városi típusok apró modellfrissítésen estek át, ennek legszembetűnőbb eleme, hogy az addig használt lengőajtókat elöl is kétszárnyú bolygóajtók váltották fel.

2008-ban került átadásra Mosonmagyaróváron a cégcsoport vadonatúj, 10 600 m2-es gyárcsarnoka, amellyel az éves gyártókapacitás már eléri az ötszáz darabot. Ugyanebben az évben került átadásra az ötszázadik Credo autóbusz, mégpedig a Kisalföld Volán részére. Bemutatkozott az LH 12 jelű, emelt padlószintű intercity autóbusz, ezzel egyidejűleg az EC és IC 12-es típusok is új homlokfalat kaptak.

2009-ben következett a második hatalmas fordulat: év közepén bemutatkozott az immár 100%-ban magyar fejlesztésű, korszerű, teljesen alacsonypadlós városi busz, a Citadell 12. Az új busz már 22,5”-os kerekeken gördül a korábbi típusokra jellemző 19,5”-os „kiskerekek”  helyett. A következő év elején megérkezett a Citadell 19 névre keresztelt csuklós változat is, valamint a városi és elővárosi közlekedésre egyaránt alkalmas midibusz, az EN 9,5.

A 2011-es év újdonságai a Citadell család FPT (Iveco) motorral hajtott variánsai, melyeken apró külső és belső módosításokat is eszközölt a gyár. Az FPT motoros szóló prototípus a Credo 900. legyártott autóbusza. Ugyanezen év végére várható a 19,5”-os termékcsalád erőteljes átdolgozása is.

2011 októberében elkészült a “kiskerekű” termékcsalád modernizációjának első kézzel fogható terméke, az Econell névre keresztelt alacsony belépésű elővárosi szóló autóbusz, mely az EN 12 helyét veszi át a kínálatban. Ugyanezen év novemberében a Camion Truck & Bus magazin által meghirdetett “Év Haszongépjárműve 2011” pályázaton a lap olvasóinak szavazatai alapján a Credo Citadell 19 nyerte el a kitüntető címet a városi autóbuszok kategóriájában.

Az évek során a Credo piacvezetővé lépett elő Magyarországon, 1999 óta már több, mint kilencszáz buszt adott át ügyfeleiknek. Külföldi piacokra is adtak már el buszokat, Romániába és Oroszországba. A győri buszok nagy előnye a konkurenciával szemben a kedvező vételár és az olcsó fenntarthatóság.

A jelenlegi modellkínálatot az EN 9,5, a 12 és 18 méteres „kiskerekűek”, valamint a Citadell család alkotja. A korábbi, nem alacsonypadlós 9,5 méteres midibuszok és a 11 méteres típuscsalád a korszerűbb és jobb ár-érték arányú 12 méteresek bemutatása óta háttérbe szorult, és gyakorlatilag lekerült a termékpalettáról. A kiskerekűek csak FPT (Iveco) motorokkal rendelhetők, a Citadell típuscsaládhoz FPT (Iveco) vagy Cummins erőforrásokat kínál a gyártó. A buszok ZF vagy Allison váltóval választhatóak.

– See more at: https://magyarbusz.info/Magyar_gyartok/Credo#sthash.LXmr24D4.dpuf