Kitekintő

82 hidogénbusz és 24 villanybusz vásárlásáról kötött keretmegállapodást a Solaris és az ÖBB Postbus

Újabb, ezúttal összesen 106 darab zéró emissziós autóbusz vásárlására vonatkozó keretmegállapodást kötött Ausztria legnagyobb buszközlekedési szolgáltatója, az ÖBB Postbus és a lengyel Solaris Bus & Coach. A megállapodás szerint az osztrák közlekedési cég a februárban létrejött keretszerződés terhére 82 darab hidrogén tüzelőanyag-cellás Urbino 12 Hydrogent, valamint 24 darab Solaris Urbino 9 LE Electricet hívhat le 2022 és 2025 között, esetleges igény esetén pedig a szerződés további 3 évvel meghosszabbítható.

A mostani megbízás immár a második olyan keretmegállapodás, melynek részeként a közlekedési társaság hidrogénhajtású autóbuszokat vásárolna. Az ÖBB Postbus még tavaly januárban kötött egy akár 40 darabos hidrogénbusz-flotta vásárlására is lehetőséget biztosító keretszerződést a lengyel buszgyártó vállalattal, melynek terhére eddig 5 darab Urbino 12 Hydrogent hívott le, a fennmaradó 35 kocsi megvásárlására a Postbusnak 2023 végéig van opciós joga. Az újabb megállapodásnak köszönhetően a társaság flottája így akár 122 hidrogén tüzelőanyagcellás autóbusszal is gazdagodhat az elkövetkezendő öt évben.

A keretszerződés emellett akár 24 darab Urbino 9 LE Electric midi villanybusz vásárlását is lehetővé teszi. A kizárólag elektromos hajtással elérhető modell a Solaris negyedik generációs termékvonalának legújabb tagja, az alacsony belépésű, M3/I (városi) és M3/II (elővárosi-helyközi) osztályú autóbuszként is specifikálható típus tavaly ősszel érkezett meg a gyártó kínálatába, s  az előző nemzedékből származó Urbino 8,9 LE midibuszt váltotta. A 9 méteres járművek 65 utas befogadására alkalmas elővárosi kivitelben érkeznének. A Solaris a 220 kW maximális teljesítményű elektromos vontatómotorral szerelt midibuszokat egy három modulból álló, 280 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomaggal szállítaná.

A Solaris 2003-ban jelent meg termékeivel Ausztriában, azóta több mint 400 autóbuszuk állt szolgálatba a sógoroknál, 40 különböző településen.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék