Kitekintő

Új elektromos midibuszt mutat be idén a Solaris

Ősszel új taggal bővül a Solaris negyedik generációs Urbino-sorozata – ezt maga a lengyel buszgyártó jelentette be a napokban. A Solarisnál a legkisebb méretosztályban egészen a mai napig tartja magát az Urbino típuscsalád előző, harmadik generációja, miközben a teljes méretű szóló és csuklós buszoknál már az első ráncfelvarráson is túl van a 2014-ben bemutatott negyedik nemzedék. Most viszont a vásárlók, az utazóközönség és a buszvezetők növekvő elvárásai, valamint az autóipari piac folyamatos változásai miatt a úgy döntöttek bolechowói buszgyártónál, hogy nem halogathatják tovább a jelenleg futó Urbino 8,9 LE midibusz utódjának piaci bevezetését.

A Solaris 2018-ban vezette ki a piacról népszerű városi-elővárosi termékvonalának harmadik generációját az Urbino 8,6 és Urbino 10 jelű midibuszok, illetve a háromtengelyes Urbino 15 gyártásának leállításával. Az előző nemzedékből így egyedül az alacsony belépésű Urbino 8,9 LE midibusz maradt meg a gyártó palettáján, amelyet mindeddig nem követett negyedik generációs közvetlen utód. A lengyelek korábban a generációváltás késleltetését a midi kategóriában kérdésünkre azzal indokolták, hogy az érintett piaci szegmens viszonylagos szűkössége miatt egyelőre nem fizetődne ki egy új típus kifejlesztése. Szakmai körökben ugyanakkor már tavaly év elején felröppent a hír, hogy a Solaris belátható időn belül két új, tisztán elektromos hajtású típus bevezetését tervezi a piacon. Ezek egyikéről, a kínálatba villanybuszként visszatérő háromtengelyes, alacsony belépésű Solaris Urbino 15 LE Electricről már tavaly lerántották a leplet, a másik újdonságról viszont egészen mostanáig nem osztottak meg további részleteket a lengyelek.

Az Urbino 8,9 LE Electric midibusz ma a Solaris kínálatának legkisebb és legidősebb tagja, amely mindeddig nem kapott negyedik generációs utódot

A jelenleg kapható Urbino 8,9 LE típussal ellentétben az egyelőre még tervezési fázisban tartó negyedik generációs Urbino 9-et kizárólag elektromos változatban gyártanák majd, akárcsak a tavaly bemutatott háromtengelyes testvérmodellt. Az elődjéhez hasonlóan szintén alacsony belépésű (low entry) midibuszról a gyártó szűkszavúan egyelőre csak annyit árult el, hogy egyaránt specifikálható lesz M3/I (városi) és M3/II (elővárosi-helyközi) osztályú autóbuszként is, további műszaki részleteket a későbbiekben közölnek majd.

A gyártó az új elektromos midibusz érkezésével sem fogja azonnal száműzni kínálatából a harmadik generáció utolsó képviselőjét, az Urbino 8,9 LE (Alpino) modell belső égésű motorral szerelt változatát ugyanis egészen 2024-ig nem tervezik kivezetni a piacról.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék